МААЕ съобщи за щети в изследователски институт в Харков

Няма обаче признаци за изтичане на радиоактивен материал
12 ное 2022 08:57, Елка Василева
11
МААЕ съобщи за щети в изследователски институт в Харков
Снимка: архив, БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че изследователски институт в североизточния украински град Харков е понесъл сериозни щети. Няма обаче признаци за изтичане или кражба на радиоактивен материал, предаде Ройтерс.

Още по темата
Екип на МААЕ е посетил Харковския политехнически институт от 8 до 10 ноември, уточни в изявление генералният директор на ядрения регулатор на ООН Рафаел Гроси.

През юни обектът бе подложен на артилерийски обстрел по време на сраженията между украинските и руските въоръжени сили, отбелязва Ройтерс.

"Въпреки че нивата на радиация са в нормите, размерът на щетите в този ядрен изследователски обект е драматичен и шокиращ, още по-лош, отколкото се очакваше", каза Гроси.

Руската инвазия в Украйна през февруари предизвика сериозни опасения за сигурността на ядрените обекти в страната, особено на атомните електроцентрали.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
1
 
! Отговори
Кок преди 1 година
Даде стреля по учебни заведенияДомове,училища научни институти си е пиратство.Доблестния военен се бие с военни Не с жени деца и професори.Харковския институт бе водещ в СССР.и люпилня на гении.Защо бе Путин го обстрелваш ,прати си военните да се сражават с военни не с професори.Жалки ставате и настройвате хората срещу Руснаците ,за които вече се коментира че са и много страхливи.....
9
1
 
1
 
! Отговори
до анонимен 8 преди 1 година
До Анонимен 8 Харков е първият ядрен центърв Русия, още по време на ВСВ там има ускорители, по-късно и реактор, градът е превземан от немците, после от руснаците, няколко пъти. Имаше и силен теоретичен институт, работили са нобелови лауреати.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката не отговаря на статията, просто случайна снимка на разрушена страда от нета..
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изобщо в Харковския политехнически институт има толкова много радиоактивен материал? Нали и университет това??
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е война е, кво, с перце ли да ги галят!?!
5
5
 
1
 
! Отговори
Погребален агент преди 1 година
Путин е откраднал кокалите на любовника, за да се убеди къде ще отиде.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи там са правили мръсната бомба.МААЕ по заобиколен начин го съобщава,за да е политически угодно.Трябва само да се чете между редовете.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Тошо, руската пропаганда е насочена към такива като теб. Украйна няма как да създаде *** бомба. Единственото което може да направи е да пуска комари носещи вируси убиващи само руснаци.
2
6
 
10
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама така пък укро-нацистите вече няма как да си вършат атомно-ядрената "научно-изследователска работа" под ръководството на едни други
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е прибрал любовникът на Екатерина Велика при себе си. Да не го търсят.