В Украйна празнуват освобождаването на Херсон от руска окупация

„Много сме доволни, нашите войници са богове“
12 ное 2022 08:12, Елка Василева
362
 В Украйна празнуват освобождаването на Херсон от руска окупация
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки жители на Херсон се събраха снощи на емблематичния Майдан в центъра на Киев, за да отпразнуват освобождаването на родния си град в Южна Украйна от руска окупация, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това са били първите сцени на народна радост в украинската столица след началото на войната преди близо девет месеца.

Още по темата
"Най-накрая моят град - там, където съм родена, където съм живяла през целия си живот - е свободен", не криеше радостта си Настя Степенска. 17-годишното момиче, изрисувало бузите си в цветовете на украинското знаме, се е включило в импровизирания празник заедно със свои приятели от Херсон.

"Когато (руснаците) дойдоха, настъпи ужас, не знаехме какво ще се случи на следващия ден, дали ще останем живи", разказа гимназистката, която твърди, че е в "шоково състояние". Тя уточни, че ще се върне в Херсон, "когато това ще бъде възможно и безопасно, скоро, надявам се".

В сряда Русия обяви, че ще се изтегли своите войски от десния бряг на река Днепър, включително от единствения украински областен център, който бе превзела след инвазията си в съседната страна на 24 февруари. Вчера украинската армия обяви, че е влязла в Херсон.

Веднага след това Киев, където от началото на войната обичайно цари мрачна тишина или вият сирените за въздушна тревога, стана сцена на празненства, по лицата на хората се появиха усмивки, по улиците започна да се чува музика, а шофьори - да надуват клаксоните.

"Няма думи, които да опишат колко сме щастливи - майка ми и баща ми и моята баба още са в Херсон", каза Володимир Бахненко.

Десетки жители на южния украински град, заминали в началото на руската окупация, се събраха спонтанно на Майдана с национални знамена. Хората отпразнуваха освобождението на Херсон с шампанско и националния химн.

"В началото на вярвах, мислех, че ще са необходими седмици, месеци (преди украинската армия да влезе в града)... а сега ги виждаме да пристигат в Херсон за един ден, това е най-добрата изненада", вълнува се 41-годишният Артьом Лукив, прегръщайки двете си деца и с украинското знаме в ръце. Мъжът каза, че когато научили за освобождаването на родния си град, тримата се разплакали.

Събралите се хора с възторжени викове отдадоха дължимото на украинските военни части, влезли в Херсон.

"Много сме доволни... нашите войници са богове... чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги", изрази увереност Артьом Лукив.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес Херсон утре и москва
268
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обектив 311. Нещо обектива ти се е счупил.
267
0
 
2
 
! Отговори
Kuko преди 1 година
... властта на правоверните.
266
0
 
4
 
! Отговори
Kuko преди 1 година
Украйна е по голямо зло от Русия.Просто Украйна може да се превърне в "послушко", а Русия може да оспори власта на правоверните.
265
5
 
1
 
! Отговори
Обектив преди 1 година
След време в Украйна и по света, ще признаят ролята на Путин в следното:1.Путин обедини цяла Украйна срещу Русия.2.Путин помогна на ЕС да осъзнае, че на Русия не трябва да се вярва и скоро инвестиции там няма да има.3. Путин даде тласък на зелената сделка.4. Путин доказа,че силата на руската армия е повече в свирката...5.Путин помогна България да намали зависимостта си от Русия.Който нож вади от нож умира.
264
5
 
6
 
! Отговори
Русия се разпада преди 1 година
Бой по руските фашистки окупатори!
263
9
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Освобождението на Херсон от руските окупатори е емблематичен ден,който ще остане в историята!Уважение за непримиримия украински народ,който не се предаде пред събраните от два континента,пзверели и жестоки пълчища на безумеца Путин!
262
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупаците седят и мислят, за да измислят нещо друго за Русия, за да повярват хората. Защо разпространявате омраза? плащат ли ви? Или си толкова дефектен?
261
6
 
9
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
честито "планирано" завоевание.....руските фашаги все още бягат дори и на рушка територия.
260
3
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Нещо требе ли им за празненствата, щото ние сме на линия за помощите тва пиене , мезета, някъв друг танк и квото трябва още.За афтърпартито спа или по слънчака, квото им душа сака.
259
3
 
5
 
! Отговори
контрольор преди 1 година
ес - жълто синьо , както украинският флаг, както и пайтън за цифровизицията на цялата икономика, няма случайни неща
258
7
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 година
Руската армия да напусне всички украински територии, включително Луганска и Донецка области;●По границата на Украйна с Русия и Беларус да бъдат създадени стокилометрови демилитаризирани погранични зони;●Черноморският флот да напусне Крим а самият Крим да бъде превърнат в демилитаризирана зона, като неговия национален статут няма да се се обсъжда в следващите седем години;●Русия да напусне Приднестровието и през 2023 година то да бъде присъединено към територията на Молдова;Това са условията
257
10
 
8
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
*** обяви Херсон за Руска територия завинаги.Не изтрая и месец...А солдатите му така бягат , че чак петите им се удрят в някои части под кръста.Значи демилитаризацията върви по план...По течението на Днепър плуват трупове на издавени ***. Кеф !!!!
256
20
 
9
 
! Отговори
Чичи преди 1 година
Бой по укро-канчето!!!Есть укроп -есть проблем....
255
11
 
6
 
! Отговори
До "Ние сме Нат преди 1 година
А един атом да ви падне на главата, стил Нагасаки? Ще се на-акаш ли тогава, щом сте НАТО ?ЩЕ станеш едно голямо наср***но НАТО!
254
9
 
10
 
! Отговори
Чапо преди 1 година
Слава кокаине
253
8
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
Нещо блицкрига на блятките включи задна...Защо така платени другари?!
252
19
 
12
 
! Отговори
идва преди 1 година
ИДВА МИР,УКРАЙНА ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ДА ВЛИЗА В НАТО И ЩЕ ПРИЗНАЕ ЗАВЗЕТИТЕ ОТ РУСИЯ ТЕРИТОРИИ----ТОВА СА РЕШИЛИ САЩ И РУСИЯ--А ХЕРСОН Е ПОДАРЪК ЗА ЗЕЛЕНКИ ДА НЕ Е БЕЗ НАГРАДА
251
11
 
16
 
! Отговори
НИЕ СМЕ НАТО преди 1 година
Нови количества натовско оръжие пътува за Украйна....специално произведено за....КРИМ.
250
2
 
5
 
! Отговори
До 293 преди 1 година
Чии са тогава Кърджали и Разград по твойта логика.