Шаламанов: Не очаквам разширяване на войната в Украйна

НАТО трябва да уплътни ПВО, коментира бившият военен министър
16 ное 2022 18:55, Красимир Ангелов
45
Шаламанов: Не очаквам разширяване на войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Не очаквам разширяване на териториалния обхват на войната в Украйна, тъй като НАТО много ясно заяви, че ще се въздържа от каквито и да е преки действия срещу Русия, а това е разбираем интерес и за самата Русия. Това заяви в коментар за БТА бившият министър на отбраната и военен експерт Велизар Шаламанов по повод инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при която загинаха двама души.

Ясно е, че при този инцидент има като пряка причина продължаващите по същество терористични ракетни удари на руските сили по обекти от критична гражданска инфраструктура, включително в Западна Украйна, в близост до украинската граница, много далеч от линията на съприкосновение на войските на Русия и Украйна, посочи Шаламанов.

Той уточни, че очаква много сериозни разговори по прекратяване на тези удари, но „тъй като на Русия не може да се има доверие, това трябва да бъде съпроводено с решително подобряване на системата за противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО) на Украйна“.

Велизар Шаламанов посочи, че е необходимо и повишаване на капацитета за радиолокационно и друго техническо наблюдение по границите на НАТО и уплътняване на ПВО и ПРО за избягване на такъв тип инциденти, макар те да не са свързани с преки, насочени срещу територия на НАТО удари.

Експертът коментира още, че няма основание за задействане на чл. 5 от Договора на НАТО, тъй като няма целенасочена, умишлена атака срещу територия на страна от НАТО.

Шаламанов добави, че по чл. 4 консултациите могат да доведат до решение за активиране на съществуващи планове за ПВО и ПРО, както и разглеждане на исканията от Украйна за забранена за полети зона, поне в някаква граница от 200-300 км по границите със страните от НАТО, с цел да се избегнат такива инциденти, които могат да доведат до ескалация.

Това означава поставяне на модерни комплекси за ПВО и ПРО по границите на страните от НАТО, които са около Украйна – Полша, Словакия, Унгария, Румъния, защо не и България, както и предоставяне на по-модерни средства за ПВО на самата Украйна, посочи Шаламанов.  

Ако допуснем, че това е инцидент, свързан с ракети от комплекса С-300, ясно е, че са необходими по-модерни системи, които по-ефективно прихващат и унищожават руските ракети, без да се стига до такива инциденти, до падане на части от тези ракети в съседни страни, и изнасяне на ПВО на по-предни позиции, поне в тази 200-300 километрова зона около границите на страните от НАТО да бъде защитена на 99,99 %, каза още той.

В отговор на въпрос Велизар Шаламанов коментира и състоянието на системата за ПВО на страната ни. В настоящия момент и по информацията, която имам още от 1999 г. по време на Косовската криза, оттогава не се е подобрила системата за ПВО на България, няма нито нови радари, нито нови зенитно-ракетни комплекси, нито нови изтребители, посочи Шаламанов.

ПВО на България е крайно недостатъчна и ако искаме да бъдем защитени от случайни удари с ракети, които са изгубили управление, трябва да имаме модерни средства за откриване и въздействие, каквито могат да бъдат предоставени единствено от страни от НАТО като временно разположени у нас, както стана в Словакия, посочи бившият военен министър.

Той добави, че трябва да се знае, че самолетите МиГ-29 практически не могат да изпълняват задачи по противовъздушна отбрана, а единствено по въздушно патрулиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
22-ри, преди 1 година
Не подписвай нищо! Айде първи да са синовете на Радев и другия измислен генерал Янев! Имат пълнолетни синове, налЕ!?
21
4
 
13
 
! Отговори
Шаламанов... преди 1 година
Шамандура продажна. После ревът що имало Народен съд...
20
3
 
12
 
! Отговори
ТУЛУП преди 1 година
...с прозападен уклон....
19
3
 
10
 
! Отговори
ХЕРО МУСТАКАТАТА преди 1 година
А така мойто момчеее...продължавай да ми лижеш ти знаеш какво....
18
2
 
5
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Толкова ти е акъла , а би трябвало да знаеш , че искането на Русия не е само до Украйна!
17
4
 
19
 
! Отговори
Виц на седмицата: преди 1 година
По достоверни данни на ДойчеСере и компания Шаламанов се е записъл като доброволец в Украинската армия на длъжност старши ТЕЛЯК ...сред бандеровците се носела славата му на "специалист" поЗАДНИЦИ и свирене на МАРСИЛЕЗАТА в СОЛ БЕМОЛ...
16
5
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Опитвам се да си представя какво ще се случи с евроатлантиците и НАТОВЦИТЕ ,ако отново се обърне палачинката ! Тия дават ли си сметка,че ще ги влачат по улиците и главите им ще дрънчат по паважа и ще ги бесят по дърветата и уличните лампи ?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива некомпетентници не трябва да се занимават с армия и въоражение ..тези ракети едно пво не може да ги свали трябват поне два най добре три ешалона така да се каже ама като не знаеш къде ше ударят как ше ги подредиш
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата седмица (това става след решението на НС за предоставяне на военна помощ на Украйна) получих призовка от Военното Окръжие да се явя до края на месеца там. Пратиха ли призовки на синовете на военнолюбците Шаламанов, Аню Ангелов и джобния Атанасов, сина на Соломон Паси и синовете на Плевнелиев. Играете си с огъня и ще висите по колесниците на американските самолети както висяха афганистанските предатели, които искаха напически да избягат от Афганистан.
13
1
 
13
 
! Отговори
А на бас че: преди 1 година
Тоя "специалист" страда от разширени вени и камъни в жлъчката !!!!
12
4
 
18
 
! Отговори
Гацо Бацо Фийу Ърьь преди 1 година
Защо съм останал с впечатление,че този "специалист", жена му го бие с чехъла по три пъти на ден??!!!
11
5
 
15
 
! Отговори
мдаааа.. преди 1 година
Този"специалист"е ТОТАЛ ЩЕТА....
10
7
 
14
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Този май живее в студията на проамериканските ни телевизии. И защо вечно трябва да се пускат крещящи ястреби, те ли си плащат, или от Америка за България плащат, за да се подвизават все едни и същи пенсионери. Ей, писна ми, този с украински корени ли е, що ли?
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя папагал сутринта в 7,30 беше супер сигурен че ракетата в Полша била на Путин, а се оказа че е на Горбачов от Украинска С300 ПВО установка с изтекъл ресурс летяща където си реши, жалки
8
7
 
9
 
! Отговори
Шаламанооов преди 1 година
Яж по два пъти на ден боб ...и след това се наведи и хвани здраво палците на краката си и системата за ПВО на България ще се подобри...
7
6
 
16
 
! Отговори
В преди 1 година
България масово се подвизават некадърни политици и "експерти". Кой от тези "експерти" даде експертно заключени и кой от тези политици има идея какво прави. Никой. България в момента е най-безпомощната държава в цяла Европа. Тук и на елементарни казуси и въпроси решение не може да се намери. Бог да ни пази от война, че с тези военни и икономически "експерти" отиваме на дъното.
6
5
 
19
 
! Отговори
Альоууу... преди 1 година
До кога ще ни пробутвате тоя пишман "експерт" с промит мозък ?
5
6
 
14
 
! Отговори
Грипена мълчи преди 1 година
Мазната фурaжка явно е е скатал отново под полата на Деса и чака инструкции от Москва и Дубай какво да прочете пред медиите.
4
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Знае ли някой тоя членувал ли е в БКП,Комсомола и прочие и какъв е бил ?
3
7
 
12
 
! Отговори
Shield generator преди 1 година
Според Гъ**лизар Шаранов за тикволандия няма пряка опасност, въпреки че няма самолети, а ПВО-то се състои от ракетни комплекси против градушка, които не могат да уцелят дори облак.