Украйна като полигон за изпитания на нови оръжия

Изпробват се модерни средства за промяна на хода на бойните действия
16 ное 2022 18:22, Елка Василева
113
Украйна като полигон за изпитания на нови оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Западните съюзници гледат на Украйна като на полигон за изпитания на оръжия, пише "Ню Йорк таймс".

Преди три месеца, докато украинските войски се опитваха да напредват на юг, военното командване в Киев тихомълком разположи на бойното поле ново, усъвършенствано оръжие, пише вестникът. Това не е ракетна установка, оръдие или някакъв друг вид тежко оръжие, доставено от западните съюзници.

Още по темата
Всъщност това е информационната система "Делта", която онлайн и в реално време предоставя на военни командири, цивилни ръководители и други посветени лица възможност да проследяват и споделят ключово важни подробности за руските сили.

Софтуерът, разработен в координация със страни от НАТО, не е бил изпробван в бойни условия, отбелязва нюйоркският вестник. Но когато украинците започват контраофанзивата си в Херсонската област, те са се възползвали от "Делта" и мощните оръжия, доставени от Запада, за да изтласкат руснаците от градове и села, дотогава под окупация от месеци. И голямата награда дойде в петък – изтеглянето на руските сили от град Херсон, посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Според изданието освен "Делта" в Украйна се изпробват и други модерни средства за промяна на хода на бойните действия. Сред тях има плавателни съдове с дистанционно управление, оръжия за бой с дронове "Скай уайпърс" и подобрена версия на германска система за противовъздушна отбрана (ПВО), която още не е тествана от Бундесвера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Украйна си е вече полигон. Изпробват какво ли не там. Руснаците се оттеглят, а украинцитенастъпват. Не разбирам само къде се оттеглят руснаците и къде настъпват утраинците. С тази война, дори и президенти като Байдън и Ердоган се объркаха.
68
14
 
5
 
! Отговори
имат изпробват преди 1 година
нормално като имат изпробват рашисстиите изпушкаха каквото имат сега новите им попълнения са на самотек с оборудване от преди 2св затова е въпрос на време да бъдат изтласкани извън границите на съверенната държава украйнба
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, добро утро. Чак сега ли го разбраха. Само дето това оръжие за борба с дронове нещо, Тц, иначе нямаше 80 % от енергийната инфраструктура на Украйна да е мармалад.
66
7
 
11
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Като изгубиха биолабораториите си, на "полигона Украйна" западните съюзници вече изпробват още по-усъвършенствани оръжия. И защо не, нали потърпевши са източноевропейците? Хем братоубийствена война, хем завземане на нови територии в Източна Европа.
65
7
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Ами това беше целта от страна на задокеанският партньор, първо направи незаконен преврат на територията на покрайнината през 2014-та, зомбира населението и елита му, въоръжи ги и сега гледат сеира на ЕС, как да се оправят с последствията, някой задава ли си въпроса, на какво отгоре ЕС ще плаща за възстановяването на покрайнината, при положение, че сащ забъркаха кашата ???
64
13
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
НАТО тества новите си оръжия. Русия не. Тя ги тества само в анимации. По принпиц Путин може да прецака НАТО като се изтегли от Украйна и се върне на границите от договора от 2003 г., подписан лично от него. Ама не му стиска да го направи.
63
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И целия този цирк за 30 сребърника, големия победител са фащ насъскват братята едни срещу други, на всички окраинци родителите или прародителите им са чисти руснаци
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати "полигона"...а невинните където там умряха и те ли са "полигон"?!
61
9
 
9
 
! Отговори
Добра новина от днес преди 1 година
Днеска 1000+ оркка станаха туш след няколко прецизни Хаймарса в техни бази.
60
12
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Всеки човек трябва да върши добри дела! Да нахрани бездомно животно, да дари пари за благотворителна кауза, да запали съветски танк или да потопи п-е-д-е-руски кораб! И това трябва се върши постоянно и редовно - всеки ден!
59
9
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
В околностите на Херсон както се изразяват украинците: "Настана голям лов на пра-сета!" - п-е-д-е-руските монголоидни свинекучета биват избивани в индустриални мащаби, тичат, кви-чат и се крият в храсталаците, но там намират единствено смърт..
58
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до "просото"-МЕНТЕ :..-.Скъпа,аз мога да пиша и от "Анонимен"....Ако го направя,как ще се правиш на МОЕ менте,като 80 процента от коментиращите тука са "анонимни" ?...Лекувай се ,драга!...В твой интерес е ..
57
4
 
2
 
! Отговори
Само преди 1 година
Атака!
56
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Анонимен 60. Личи ти, че си ваксиниран и с трета игла.
55
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците трябва да се гордеят, че НАТО им поверява нови оръжия, за да отидат достойно в рая
54
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Приятели ..не обръщайте внимание на ментето ..!..което пише с Моя ник! ПроСоТо отдавна вече не симпатизира ./на БСП и други червенушки ..?ПроСоТо вече е евроатлантическо просо ..работата е там, че единЦървуляк, колета от руската тролферма ми открадна ника .и се пише за бесепар. Не е така! Аз обичам Бойко муа муа :****** и НАТО!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна го е заслужила от много години. Това е привилегия
52
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Много мразя Бойко Борисов и много обичам Владимира Путин.Познайте на коя партия съм симпатизант/гласоподавател.
51
12
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Няма да има атомна еойна. Просто ще убият Просията бавно с шутове в мордата. Дотука вече са и избили предните и къчешките зъби, но има още докато се оцъкли с празен поглед и почне да трепери в предсмъртна агония. Нали виждате как чмобиките вече с безразличие, по инерция, отиват на смърт. Искат по-бързо да ги опраскат 155-милиметровите и да се свърши с безсмисленото им пребиваване на тая планета.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другари, във вийна сме. Всякакви хибридни полу-истини извън директното анти-Раша, ви поставя в противниковия лагер. И всякакви мръсни намеци по адрес на Украйна също. Ще ходите с избити зъби - Просото, Руский окупант и прочие...