САЩ: Европа трябва да са по-твърди спрямо Китай

Немалко европейски държави за силно зависими от Пекин
29 ное 2022 22:20, Йоана Цонева
123
САЩ: Европа трябва да са по-твърди спрямо Китай
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призовават своите съюзници от Европа да заемат по-твърда позиция спрямо Китай, за да се противопоставят на предизвикателствата, отправени от Пекин, съобщава "Файненшъл таймс".

Анонимен източник, запознат с въпроса, сподели, че Вашингтон използва политиките си за подпомагане на Украйна като лост, за да получи повече подкрепа за своя подход по отношение на Индо-Тихоокеанския регион.

"Изместването от страна на американците по този въпрос е забележимо. Пределно ясно е, че те са решили, че сега е моментът да продължат по този въпрос", отбеляза и друг източник.

Независимо от това обаче определени европейски държави не изглеждат склонни да съгласуват напълно позицията си спрямо Китай с тази на САЩ. Някои официални лица пък изразиха опасения, че разговорите по този въпрос могат да отвлекат вниманието от по-неотложния проблем в момента, а именно войната в Украйна.

Преди седмица шефът на НАТО предупреди западните страни да внимават да не създават нови зависимости към Китай в опит да се откъснат от руските енергийни доставки на фона на войната на Москва срещу Киев.

Още по темата
Виждаме нарастващи усилия от страна на Китай да контролира нашата критична инфраструктура, веригите за доставки и ключовите ни индустриални сектори, посочи тогава той и допълни, че не бива "да даваме на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от нашата уязвимост".

Очевидно имайки предвид Китай, няколко дни по-късно той отново заяви, че държавите членки на НАТО трябва да оценят зависимостта си от стоки, които си набавят от автократични режими, различни от Русия.

Министър-председателят на Финландия Сана Марин също предупреди, че Европа в момента е твърде технологично зависима от Китай и трябва да внимава с това.

През август проучване показа, че германската икономика е станала по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският й дефицит са достигнали нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин да се дистанцира от Пекин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
Надежда преди 1 година
На всякъде се мешат
78
1
 
6
 
! Отговори
Въпросът преди 1 година
За 1 000 000 долара е кой направи Китай толкова силен и влиятелен?Кой си изнесе повечето производства в Китай,кой строи заводи и дава технологии?Отговорът е за по-малко от 1 долар.Пак същия този Запад от лакомия и жажда за свръх печалби си вкара този таралеж в гащите.как ще го изкара е друг въпрос и то за много повече от 1 000 000 долара!
77
0
 
7
 
! Отговори
А САЩ как мислят преди 1 година
да решат казуса с титаниевите сплави, заради които спряха производството на Ф-35? В смисъл, от много санкции си санкционираха собственото производство. Оказа се, че въпросните титаниеви сплави се произвеждат в Китай. Най-изгъзения продукт от ежедневието ни - iPhone - се произвежда в Китай, а чиповете за високотехнологичните оръжия на Китай се произвеждат в същата фабрика - TSMC. САЩ, също така вземат 80% от урана си от РФ, как така за Иран санкции и без уран, а САЩ купуват от техния враг?
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЩ: разделяй и владей, а на тузамците - само хартиени самолети
75
0
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Фашингтон си играее играта за надмощие и пълен контрол на света ,а западняците използва за своята игра,но,накрая май се досещат или пък много станаха нагли американците ,та затова и западните държави започнаха да се противопостяват на хегемонията която иска да установи САЩ над света.А Украйна е сао лост за събарянето на Русия,а след нея (ако им се получи),то следва Китай и играта свърши -Вашингтон е столица на света.
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС имали ли са свои интереси и политики? Ще купуваме само от САЩ на три пъти по-висока цена за да не бъдем зависими!!!! И ще приютяваме бежанците от всички конфликти предизвикани от САЩ. Мен добре ми звучи, а на Вас?
73
0
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Отдавна си мисля за една полза от САЩ .......е не мога да се сетя ....
72
1
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Направо да обявяваме война на Русия и Китай !? САЩ си умират за това !
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ целенасочено се опитва да унищожи ЕС, и определено им се получава с такива политически импотентни лидери!!! Когато отделиш ЕС от евтините руски суровини и евтината китайска промишленост, европейската икономика загива поради липса на каквато и да е конкурентноспособност. САЩ води икономическа война срещу ЕС и това трябва да е ясно на всеки европеец!
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо с Китай - всички търгуваме с Китай, ама от САЩ нищо хубо не идва - само на високи цени - и то направено с материали от Китай - къде е логиката - не трябва ли да сме по твърди с САЩ - десет години чакаме едни хартиени самолети
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ предизвика ха войната в Украйна от яд, че Европа купува все повече евтин руски газ. Сега са на път да сторят същото чрез Тайван с Китай, за да спрат в Европа да купуват китайски стоки. Идеята им е да продават те своята по-скъпа втечнена газ в Европа (това е вече факт) и да продават на Европа скъпите си чипове те. ЕС е марионетка в ръцете на САЩ. Трябва да разруши ЕС за да не станем американски роби
68
4
 
0
 
! Отговори
оризарите се преди 1 година
събуждат за разлика от монголоидните пияници.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЩ виждат че Китай се гърчи от протести и подмолно гледат да забият нож в гърба им и да ги съборят - сега им се е паднало
66
0
 
0
 
! Отговори
105 потърси отговори преди 1 година
те от психолог немедлено.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам един много странен въпрос.Какъв е шанса от Даркнет да са завладяли света чрез някакви приложения като Туитър,Мета и т.н. и да са овладяли част от политиците чрез наркотици?И сега искат войни,бедност,мизерия,смърт,за да им върви бизнеса и чрез изкуствен интелект изцяло да завладеят целия свят?Питам,защото онези където правят пропагандите за войни са все дроганти,а част от оръжието,което се праща за Укрия отива в Даркнета.Някакви чужденци пък се занимават с трафик на мигранти...
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукувци...направо ЕС ще се срине така.Логично е до там да доведе
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързо ЕС да въведе санкции за тоалетната хартия от Китай!Гледа ми се сеир хаха.
62
1
 
9
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
След като го втвърдиха срещу Русия, на еврогейците им трябва време за да се съвземат. Само не знам след втвърдяването и срещу Китай дали изобщо ще има ЕС?
61
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 1 година
НЕ СЛУШАЙТЕ ФАЩ
60
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Щом господаря казва....