Ердоган планира война и репресии, за да спаси кожата си

Турският лидер използва всеки трик в книгата на автократите
6 яну 2023 21:00, Йоана Цонева
136
Ердоган планира война и репресии, за да спаси кожата си
Снимка: БГНЕС

След като срина турската икономика и обедня средната класа, която самият той беше обогатил, президентът Реджеп Тайип Ердоган сега тласка страната си към ненужна война и манипулира съдилищата срещу съперниците си.

Това е безмилостен стремеж на Ердоган да се задържи на власт през 2023 г. - стогодишнината от създаването на Турската република - и да се надяваме, че няма да успее, пише "Политико".

Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 23 юни, са може би най-важният - макар и в никакъв случай най-справедливият - вот в света тази година. Той ще определи дали тази 85-милионна държава, разположена на границата между Европа, Азия и Близкия изток, ще продължи да се движи по пътя на авторитарна, експанзионистична сила, или ще избере по-либерален и плуралистичен път.

За първи път, откакто консервативната, ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., има сериозна перспектива за политическа промяна. Инфлацията е над 80 % годишно, турската лира се срина спрямо долара, а популярността на правителството спадна с увеличаването на икономическите трудности.

Според социологическите проучвания Ердоган, който управлява с все по-авторитарна ръка след промяната на конституцията за създаване на президентска система, има сериозни политически проблеми, а ПСР получава едва 30 процента подкрепа.

Още по темата
Разбира се, отговорът му беше типично брутален както на вътрешния, така и на международния фронт.

Въпреки съпротивата на Вашингтон и Москва, Ердоган разтръби за подготовката за изпращане на танкове в Сирия, като се стреми да изтласка кюрдските милиции, които са съюзници на Запада в борбата срещу бойците на "Ислямска държава", но които Анкара смята за свързани с партизаните от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Той изглежда решен да завърши изграждането на буферна зона от другата страна на южната граница на Турция.

Междувременно турският президент също така заплашва да нанесе удар по съюзника на НАТО Гърция на фона на продуцираните спорове относно газовите сондажи, Кипър и предполагаемата "милитаризация" на гръцките острови в Егейско море - въпреки че международната икономическа и политическа цена на всяко подобно действие го прави много малко вероятно.

От началото на руската инвазия в Украйна Ердоган поставя Турция в ролята на незаменим посредник между Москва и Киев, като помага за сключването на сделки и е домакин на разговори между ръководителите на службите за сигурност на САЩ и Русия. Той също така успя да подкрепи Украйна - включително с продажбата на военни дронове - като същевременно поддържа търговски и енергийни връзки с Русия и без да застрашава личните си отношения с президента Владимир Путин или да си навлича гнева на Запада.

Междувременно у дома турският президент използва съдебната система, която не се отличава с голяма независимост, за да се опита да дисквалифицира най-силните си потенциални претенденти.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу - популярна фигура от светската лявоцентристка Републиканска народна партия (РНП), който би могъл да бъде обединяващ опозиционен кандидат за президент - току-що беше осъден на повече от две години затвор и му беше забранено да заема публични длъжности за "обида на държавни служители". Засега решението е спряно в очакване на обжалване, но Ердоган може да се опита да ускори съдебния процес, така че на съперника му да бъде забранено да се кандидатира.

Освен това над 100 политици от главната прокюрдска Народнодемократична партия (HDP) продължават да бъдат съдени за предполагаеми терористични престъпления, което може да доведе до поставяне на движението извън закона. HDP не е част от опозиционния алианс от шест партии, който съставя обща предизборна платформа, варираща от социалдемократическата левица до либералната десноцентристка партия. Въпреки това тя би могла да се превърне в лидер, ако - както сочат социологическите проучвания - нито ПСР, нито опозицията получат мнозинство в парламента.

Ердоган, бивш кмет на Истанбул, сам е бил обект на подобен съдебен тормоз преди ПСР да триумфира през 2002 г. Осъден на една година затвор за четене на предполагаемо ислямистко стихотворение, той не можеше да се кандидатира за поста и трябваше да изчака, преди да стане министър-председател.

Остава обаче да видим колко далеч е готов да стигне този път този страхотен агитатор по отношение на реални военни действия, за да изиграе националистическата карта в борбата си за преизбиране.

За 20 години Ердоган премина от политика на "нулеви проблеми със съседите" към открити или скрити конфликти със Сирия, Гърция, Израел, Египет, Саудитска Арабия и Армения. През последните месеци обаче той започна сближаване с няколко от тези противници - отчасти защото неуспехът на подкрепяните от Турция въстания от Арабската пролет го принуди да коригира външната си политика, но също така и защото отчаяно се нуждае от арабски и западни капитали, за да подкрепи икономиката, изтощена от безразсъдната му политика на поддържане на ниски лихвени проценти.

Въпреки че общественото мнение в Турция е силно националистическо, едно навлизане на сухопътни сили в Сирия, което би предизвикало реакция от страна на САЩ или Русия и би принудило Анкара да отстъпи, би могло да се обърне срещу него - както и грубото използване на съдебната система за отстраняване на опозицията. От друга страна, една ограничена трансгранична операция с малко турски жертви би могла да бъде действително приемлива за избирателите, по същия начин, по който редовните удари на Израел в Газа в отговор на ракетните атаки на палестинското движение Хамас се възприемат като полицейски операции, а не като войни.

Така следващите месеци ще бъдат изпълнени с военни жестове, не на последно място за отбелязване на 100-годишнината от основаването на модерна светска република от Мустафа Кемал Ататюрк върху пепелищата на Османската империя.

Ердоган ще иска да покаже възстановеното влияние на Турция в един многополюсен свят, в който средните сили могат да оказват по-голямо влияние, тъй като САЩ и Русия все по-малко желаят или могат да действат като глобални полицаи. Но след интервенциите в Либия и в подкрепа на Азербайджан срещу Армения, той може и да се спре на сухопътна атака в Сирия, ако големите сили продължат да го предупреждават.

За съжаление Европейският съюз вероятно ще бъде по-скоро страничен наблюдател, отколкото сила за умереност или промяна. Блокът е най-големият търговски партньор на Турция, но е загубил влиянието си в Анкара, тъй като дългогодишният процес на присъединяване на страната към ЕС е в застой, а Брюксел редовно трябва да откупва Турция с помощ, за да задържи близо 4 млн. сирийски бежанци на своя територия, вместо да ги остави да се влеят в Гърция.

Западът несъмнено ще изпита облекчение, ако види гърба на Ердоган. Но правителствата се застраховат, поддържайки отворени линии за комуникация със силния мъж на Босфора и предлагайки депресиращо малко публична помощ на опозицията, дори когато тихо се молят за по-умерена, прозападна Турция през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
Аз не съм защитник на Ердоган и смятам, че е диктатор. Онова което не мога да разбера е защо непрекъснато го пращат да мре а той не ще. Дали пък тези дето разправят, че все бил загробвал Турция не грешат ? Все пак нека си кажем и част от истината. Турция има огромно процъфтяващо производство, огромен военен комплекс, международно влияние и т.н.
63
2
 
4
 
! Отговори
ЕРДОГАН И ТУРЦИЯ СА преди 1 година
..ОБЕДИНИТЕЛИТЕ НА АЗЕРИ , ГРУЗИНЦИ , БЪЛГАРИ ,ЧЕЧЕНЦИ , ТУРЦИ И УКРАИНЦИ ОТ ЦЕЛИЯ ЮГОИЗТОК НА ЕВРОПА!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА-И ДВЕТЕ
61
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Още един диктатор и по-близо до нас!
60
5
 
18
 
! Отговори
До хахо преди 1 година
Кардеш, турчин съм, но не обичам празни приказки. САЩ били гладни хиени? Докато сме живи по-силни от САЩ няма да видим. А в Турция с тази инфлация, реалния доход на хората много се срина. Половината броят курушите за наема и 5-6 хляба на ден. За основни продукти нямат пари. Знаем се, не говори глупости тук. Ердо, може да е направил това-онова с катарските пари, ама народа е по-зле и само се оглежда накъде да хване по света.
59
7
 
3
 
! Отговори
Putnik преди 1 година
Ne vijdam koy be sprel Sultan Erdogan! ....IMPERIYATA SE ZAVRUSHTA!
58
16
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Победа на Русия е победа и за Украйна!
57
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И в Холандия либералите планират репресии (забрана на политически партии).
56
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И в Лондон Сунак планира репресии, нали?!
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Княжество БългарияТам няма турци, югоизточна България са силно преобладаващо българи, а дори в Родопите са българи-мохамедани, те не са турци по проиход, но там почти няма хора вече, пръснали са се из чужбина и страната.
54
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм голям фен на Ердоган, но този пич, наистина работи яко за страната си, отвсякъде изкярва за държавата си и построи доста неща, полезни за населението в цяла Турция, не може да му се отречат заслугите към Турция, а сега е и посредник на фирмите през Турция , заради кризата и от това също има изгода.
53
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да си спасява кожата най-успешния турски политик за последните 100 години? И въобще един от най-успешните политици на нашето време. Вие измислете как Зеленски да си спаси кожата, че какво го чака за в бъдеще не ми се мисли. Все някой ще му подири сметка за делата. Не е задължително това да е Путин.
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко си е пребиваването за гербавите!
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВИЕ МАЙ НЕ РАЗБИРАТЕ - НЕ драги , ТИ нищо не разбираш ! Америка превърна България точно в това което Вие сами се предложихте и искахте да сте , защото отлично знае колко струваме - Едно ПРОДАЖНО НИЩО ! За всяка една ИМПЕРИЯ ( без значение коя) такива племена ( които не си знаят нито интереса , нито историяйта и се продават за едни банани ) са най-лесни и безболезнени за жертване ! Не живейте с илюзията че за Американците сме много значими , и бъдете сигурни че вече никой не ни иска !!!
50
2
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, България минава на вятърни перки и слънчева енергия.
49
4
 
9
 
! Отговори
Диверсификация преди 1 година
Руска газ на 5 пъти по-висока цена през Турция, а кранчето се държи от Ердоган.
48
4
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
БОРИСОВ Е РУСНАК!
47
11
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Ей, rяуpи, внимайте в картинката, че Ердоган врътне ли ви кранчето на руската газ, ще видите какво значи "кон боб яде ли".
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мустакатият чичко направи много за страната си. Не ги мислете турците.
45
3
 
5
 
! Отговори
ТРЕТИ МАРТ преди 1 година
Лойко ходи при Ердоган не само на избори. Веднъж Лойко посрещна ТРЕТИ МАРТ в палата на Ердоган и се прибра за честванията на сутринта. Какво е правил, даже не искам да спекулирам. Но едва ли е нещо добро. Ако съдим действията на герб СЛЕД ТОВА СЪБИТИЕ, които се изразяват в усилено развитие на Източна Румелия, може да се спекулира, че султана е ПРИНУДИЛ боко да му мие гъ3ъ със златен ибpик, което в частност не е срамно, ако го гледаме от посока Османска Империя, но от друга посока е МНОГО СРАМНО.