Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц

Това е поради агресията срещу свободна и независима Украйна
26 яну 2023 08:40, Елка Василева
185
Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от Франс прес.

Поради агресията срещу свободна и независима Украйна представители на Русия не бяха поканени да участват в тазгодишното честване на годишнината от освобождаването на Аушвиц, заяви пред АФП говорителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял реч на основната церемония.

Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да "подпише писмо с покана до руския посланик" в контекста на конфликта.

„Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път /.../. На Русия ще й трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят", заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение "варварски акт". "Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители, да се надяваме - Международният наказателен съд", заявиха в Туитър от музея.

Изграден в окупирана Полша, "Аушвиц-Биркенау" е символ на геноцида, извършен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера между 1940 и 1945 г., и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който загиват също около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Нацисти да поканят руснаците на годишнина от освобождението на собствения им концлагер? Абсурд.
53
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 1 година
"свободна и независима Украйна" - ей това най ме впечатли
52
4
 
11
 
! Отговори
Некадърник преди 1 година
"Историята!?!? От август 1941ва до края на войната Степан Бандера е бил в концентрационният лагер Заксенхаузен,арестуван и вкаран от нацистите! Да бил е националист ,а не фашист!......Ние за 45 години създадохме фалшиви герои и врагове,по съветски образец!" .................ти потърси, какво казва Гьоринг за украйнците, на Хитлер: нещо от типа: Те ни помагаха известно време, сега ще ти разстреляме!? .. За него, това е една от най-големите грешки на ВСВ
51
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като виждаме сега какви ги върши "освободителната" армия в Украйна под предтекст за денацификация и с каква лъжлива пропаганда си служи, нищо чудно и тогавашното й освобождаване да е плод на изкривена пропаганда. Сори, но не е нормално страна, която претендира да е изнесла на плещите си основната тежест от победата на ВСВ и чийто народ се е борил срещу хитлерофашизма, да строи после по подобие на Хитлер лагери за изтребване на хора, които са срещу наложената власт.(при Сталин)
50
4
 
3
 
! Отговори
До 45 жалкари преди 1 година
А почитателите на Ленин,Сталин и Берия не харесвате това,другарю!
49
5
 
10
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
Значи ако не беше Русия на източния фронт ,Нормандския десант щеше д а бъде на книга ,освен това западните съюзници умишлено протакаха този десант и го напарвиха в края на войната, когато нацистите бяха изтощени а 4 милиона немци бяха на източния фронт тъй че и д ан еги каняат истината н еможе да с е скрие а Европа да не се държи лицемерно а нормално да не стане д а дойде ден пак да се освобождават същите лагери
48
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна нито е свободна, нито е независима. Тия заеми, ще ги плащат още 10 поколения неонацисти
47
9
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Историята!?!? От август 1941ва до края на войната Степан Бандера е бил в концентрационният лагер Заксенхаузен,арестуван и вкаран от нацистите! Да бил е националист ,а не фашист!......Ние за 45 години създадохме фалшиви герои и врагове,по съветски образец!
46
7
 
15
 
! Отговори
5-ти клас, 2 срок преди 1 година
- Ама тати каза, че германците са убивали хора по лагерите? - Седни си, двойка!!!!!...и утре извикай баща си, тези чичковци в черно, него чакат!
45
4
 
13
 
! Отговори
жалкари преди 1 година
Степан Бандера харесва това...
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука какво е по-различно,борците ни против фашизма са обявени за врагове?Това е по новото,ще се променя историята ,както им е угодно.
43
0
 
9
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
В Пловдив я бяха поканили на честванията за 6-ти Септември
42
16
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
От сега на там Русия няма да бъде поканена никъде за нищо. Свърши тая. Край на равно правното партньорство. Руснаците се самоубиха. И на олимпиядата няма да ги допуснат.
41
6
 
27
 
! Отговори
Пазете книгите! преди 1 година
Утре ще убеждават децата, че "червената армия" изкла еврейте и ромите!
40
6
 
26
 
! Отговори
Поредната жалка преди 1 година
постъпка от страна на освободените...
39
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-"интересното " е, дали Русия ще бъде поканена за "честванията" на Шипка тази година, на 3ти март ..в лицето на Митрофанова. Това ще е много показателно какъв е истинският статут на България за Русия - и сигнал за бъдещата геоп. ориентация на страната. Миналата год. русофилите на Радев освиркаха премиера, на но за 1 година много неща се промениха и сега Митрофанова следва да бъде освирканата и замеряна със снежни топки...
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагаме, тогава, че Улаф Шол, ще е сред почетните поканени!
37
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е та какво очаквате?Фондерлайен,Шолц внуци на сс офицери.
36
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мдаа-лагерите са освободени от американците,а руснаците когато влизат в Полша първото нещо е да избият полската опозиция!
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко %руски евреи живеят в Израел ?И защо Израел не изслуша Зеленски,като му обясниха ,че Кнесета е в ремонт?Отказват на САЩ да пращат оръжие.Ей такива въпроси ми се въртят в главата