Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц

Това е поради агресията срещу свободна и независима Украйна
26 яну 2023 08:40, Елка Василева
185
Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от Франс прес.

Поради агресията срещу свободна и независима Украйна представители на Русия не бяха поканени да участват в тазгодишното честване на годишнината от освобождаването на Аушвиц, заяви пред АФП говорителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял реч на основната церемония.

Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да "подпише писмо с покана до руския посланик" в контекста на конфликта.

„Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път /.../. На Русия ще й трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят", заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение "варварски акт". "Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители, да се надяваме - Международният наказателен съд", заявиха в Туитър от музея.

Изграден в окупирана Полша, "Аушвиц-Биркенау" е символ на геноцида, извършен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера между 1940 и 1945 г., и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който загиват също около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
17
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Аушвица е Западен фашистки лагер. Ни са учудвайти от изявлението на управата на музея. А полякити кат съюзници на Шекелгрубер (Хитлер) и първи страхливци помагат за лагера.
73
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49Украйна нито е свободна, нито е независима.)))))))Демек, само ако е под руска влияние командвана от Кремле е свободна и независима!
72
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Хитлер сключва споразумение със Сталин за ненападение и осигурява тилъ си.Напада Франция и разгромява френско -английския корпус.Сталин е доволен от развитието на нещата , защото зад победата се крие и лесния достъп до разпределението на Полша.Мечтата на всеки руски диктатор.Но е изненадан и огорчен от своя съюзник.
71
1
 
22
 
! Отговори
София преди 1 година
Свободна и независима Украйна? За същата онази Украйна ли говорим, дето преди войната беше разяждана от шуробаджанащина, невероятно високи нива на корупция, абсолютно никаква свобода на словото и гонения срещу всички самоопределили се като нещо различно от украинци?
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно тече трескава подготовка за пускането му отново в експлоатация. Но руснаците пак ще го затворят
69
2
 
23
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Ми да поканят Германия, Япония, Италия... Що им е да канят тези, които освободиха лагера?! Самата Полша е тази, която кани Хитлер в страната си, за да я "освободи" от евраите. Естествено, че не са доволни от унищожаването на лагера. Ако ги питаш, поляците и до ден днешен биха го държали действащ!
68
0
 
12
 
! Отговори
До тролеите, дето преди 1 година
Драскат поръчково: преди години в документален филм по БНТ ме впечатли това, че американски генерал бил толкова потресен, когато завзели концлагер и видяли планини от трупове и живи скелети, че заповядал да снимат на кинолента. Казал, че така Никой след време няма да може да обяви снимките са подправени. Мъдър човек е бил!
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизмът се рестартира отдавна.Първо, чрез заличаване на паметта. В Лайпциг цялата сграда на имперския съд,където се е провеждал съдебният процес по повед подпалването на Райхстага,по времето на социализма е била музей на българина Георги Димитров.Процесът се е предавал по радиото в целия свят.Това е първият и най-големият политически процес,предаван на живо.Г. Димитров съвсем успешно не само се зашитава като непричастен, а и защитава БЪЛГАРИЯ и бълг. култура срещу Гьобелс, мин-р на пропагандата
66
4
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
фатална грешка ссср изнесе 2 св воина англосакс както винаги се скатаваха и севключиха много късно и то от страх сталин да не влезе при аифеловата кула така чене изопачаваите историята а се учете всичко се повтаря да не допускаме грешкитев 21 век мир и дружба
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намирам го за напълно в реда на нещата.Когато Хитлер разгромява обединените англи- френски войски и превзема Париж получава в същия ден .....поздравителна телеграма от Сталин и братския съветски народ....Това ще е гавра с паметта на хилядите избити в ШЛ сферите на смъртта .Докато Русия не признае съучастие в на страната на Хитлер в превземането на Европа.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те и на първото освобождаване не са ги били поканили, така че не виждам особен проблем - не са решили, не са отишли...
63
0
 
13
 
! Отговори
А пък японците преди 1 година
канят всяка година американския посланник в Хирошима - мъдър народ.
62
0
 
13
 
! Отговори
e преди 1 година
Правилно! По-добре да издирят и поканят някой жив /ако все още има/ нацист,който е"работил" в лагера ...
61
3
 
19
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Ми зер ни ци! Кой угаси пещите на крематориумите там? Съветските войници! Чела съм спомени на оцелели по чудо, само бързото превземане на лагера от руснаците ги е спасило от разстрел, до последно немците са ги избивали, за да няма свидетели.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И миналата година не беше поканена. Русия не бепе поканина и при честването на десанта в Нормандия преди вече доста години. Така че фашисткият блок е заформен отдавна. включително с участието на България.Особемо в лицето на депутата вече в ЕС Алексамдър Йорданов, с гласуването за приравняването на нацизма с "комумизма" (Въпреки че комунизъм никъде и никога не е имало.) България започна да се фашизира оше с изкривяването и заличаванрто въобще на Георги Димитров- ПЪРВИЯТ УСПЕШЕН антифашист в света
59
14
 
2
 
! Отговори
Inatut преди 1 година
Не трябваше Америка и Англия да спасяват Сталин. Червената чума щеше да е излекувана и сега светът щеше да е много по-добро място за живеене, с чумните - набутани под земята!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Поляците са закърмени с антисемитизъм" Това го казва Исках Шамир , пък той като полски евреин вярвам че ги е разбирал нещата. Мисля ,че най- големия шамар за тия натегачи ще е група оцелели в Израел лично да посети руското посолство в този ден.Пък може и други кирливи ризи на поляците да напомнят.
57
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са избили хиляди поляци.Поляците знаят най добре кой ги нападна пръв.И кой ги окупира последен
56
12
 
3
 
! Отговори
inatut преди 1 година
Сталин е построил повече лагери от Хитлер и е изтребил повече народ в тези лагери.Джуджето му целува портрета всеки ден, така че няма как да каниш наследника на тоя изверг да се присъства на подобно честване.
55
3
 
13
 
! Отговори
Тиква преди 1 година
Отдавна в "Европа" и хамерика, историята изкривена,в полза на фашизма, доказателство със зеленский и други управници.