Зеленски в Лондон: Победата ни над Русия ще промени света, искаме бойни самолети

Украинският лидер говори пред британския парламент
Обновена: 8 фев 2023 16:34 | 8 фев 2023 16:31, Нели Христова
580
Зеленски в Лондон: Победата ни над Русия ще промени света, искаме бойни самолети
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна се изправи пред парламента на Великобритания за да отправи поздрав към британския народ, който толкова много помогна на Украйна.

"Преди две години се срещнахме тук в парламента и си спомням, че пихме чай", започна той своята реч. Депутатите избухнаха в смях, преди украинският президент да продължи.

"Говорихме много за нашите хора, нашите страни, британските и украинските политически традиции", заяви той и разказа истории от първото си посещение в Лондон като лидер на Украйна през октомври 2020 г.

Той си спомни срещите с членове на кралското семейство, посещението на Уестминстър и военните стаи на Чърчил. Той сподели, че му е било предложено да седне на стол във военните стаи, че е почувствал нещо значимо, което "едва сега" разбира.

"Как смелостта те превежда през най-невъобразимите трудности, за да те възнагради накрая с победа", казва той за това чувство.

Президентът отново благодари на Обединеното кралство за подкрепата, което получава повече аплодисменти от депутатите.Той каза, че Обединеното кралство е на страната на Киев "от първия ден".

Обръщайки се директно към бившия премиер Борис Джонсън, той заяви: "Борис, ти обедини другите, когато изглеждаше абсолютно, абсолютно невъзможно - благодаря ти." Това предизвиква още бурни аплодисменти.

Зеленски казва, че бившият премиер е имал "силен характер" и никога не е правил компромис с Украйна.

Джонсън бе сред публиката, която слуша украинския лидер.

Зеленски каза, че украинците и британците са защитили свободата по време на Втората световна война и , че "нашите хора преминаха през криза и въпреки това намериха издръжливост".

"Свободата ще победи", заяви под още повече аплодисменти, "Ние знаем, че Русия ще загуби".

Говорейки за своята страна, Зеленски казва, че Украйна "винаги ще излиза на върха на злото", което бе посрещнато с още един кръг от аплодисменти. "Това е в основата на нашите, а също и на вашите традиции."

"Русия ще загуби", каза Зеленски предизвикателно.

Той също така казва, че Обединеното кралство "марширува с нас към най-важната победа в живота ни".

"След като победим заедно, всеки агресор ще знае какво го очаква, ако атакува международния ред", каза Зеленски. "Всеки агресор ще загуби. Победата ще промени света и това е промяна, от която светът отдавна се нуждае".

Що се отнася до Обединеното кралство, Зеленски казва, че светът се нуждае от неговото лидерство, „точно както се нуждае от украинска смелост“.

Когато пълномащабната инвазия започна миналия февруари, Зеленски каза, че Украйна, заедно с Обединеното кралство, САЩ и други съюзници  са  "сформирали истинска коалиция от приятели".

"Вие бяхте сред малкото, които помогнаха, преди да започне широкомащабната инвазия", каза той и добави, че  с помощта на Обединеното кралство е превантивна и "трябва да предадем тези принципи на онези, които са заплашени от агресия и превантивни санкции".

Лидерът на Украйна благодари за санкциите на Обединеното кралство срещу Русия, но каза, че те трябва да продължат, докато Кремъл вече не може да финансира изцяло войната си срещу Украйна.

"Това ще бъде новата реалност на свободния свят", добави той.

Украински войници се обучават във Великобритания да управляват танкове Challenger, обяви Зеленски, отбелязвайки скорошното обещание на Обединеното кралство да дари 14 бойни танка.

"Благодаря ти ,Риши", каза Зеленски на премиера. "За тази мощна отбранителна стъпка".

Сунак се усмихна и се присъедини към аплодисментите за Зеленски.

"Светът наистина помага на тези, които са смели в защитата на свободата и проправя пътя за нова история", каза военновременият лидер. .

Зеленски подчертава важността на поддържането на "основан на правила световен ред" – човешки права и справедливост.

"За да направим това всеки, който инвестира в терор, трябва да бъде подведен под отговорност и всеки, който инвестира в насилие, трябва да компенсира тези, които са пострадали от него", категоричен бе той.

Украинският лидер каза, че предложенията на страната му за създаване на специален трибунал и специални компенсации за жертвите на руската агресия се основават на тези принципи.

По-късно Зеленски ще се срещне с Чарлз III, като пред парламента той сподели, че това "ще бъде наистина специален момент за мен".

Той каза, че ще предаде от всички украинци думите на благодарност за подкрепата, която Негово Величество им оказа, когато все още беше принц на Уелс.

"Във Великобритания кралят е пилот от военновъздушните сили, а днес в Украйна всеки пилот от военновъздушните сили е крал", заяви той.

Президентът Зеленски подари на Хойл, говорителя на Камарата на общините, шлем на украински боен пилот.

"Пилотът, на който принадлежи, е един от най-успешните асове и той е един от нашите крале", сподели украинският лидер.

Надписът на шлема гласи "Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим".

Зеленски апелира към депутатите и света за бойни самолети за Украйна.

"Бойни самолети за Украйна", каза той. "Криле за свобода".

Въпреки че през последните месеци западните съюзници увеличиха доставките на тежко въоръжение, ракети с голям обсег и танкове за Украйна, досега те отказват да предоставят модерни изтребители.

Вече към края на речта Зеленски отново направи препратки към посещението си преди две години: "Благодарих ви за вкусния английски чай. Днес ще напусна парламента, като ви благодаря предварително за мощните английски самолети."

Коментарите му бяха посрещнати със смях и бурни аплодисменти от залата.

Той завърши с думите "Бог да благослови краля", позовавайки се на крал Чарлз III и  "Слава на Украйна!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари