Колко ще издържи? Зеленски не отстъпва пред Путин, въпреки превъзходството

"Зеленски изненада много хора, те подцениха лидерските му качества"
16 фев 2023 20:15, Елка Василева
550
Колко ще издържи? Зеленски не отстъпва пред Путин, въпреки превъзходството
Снимка: архив, БГНЕС

Колко дълго може да издържи той?

Нощ след нощ, украинският президент Володимир Зеленски прави емоционални видеообръщения, повдигайки духа на своите войски в борбата им срещу руските нашественици и опитвайки се да задържи световното внимание фокусирано върху съдбата на народа си.

Още по темата
Той успешно лобира пред Запада за оръжия, преодолявайки табу след табу в този процес - първо за изпращането на каквато и да е смъртоносна помощ и напоследък за доставките на бойни танкове, които биха помогнали на Украйна да започне контраофанзива. Зеленски, който сега е на 45 години и е на власт от 2019 г., не дава никакви признаци да се отказва, пише Ройтерс.

Това обаче важи и за руския президент Владимир Путин, който започна своята "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари 2022 г. и изглежда се подготвя за продължителна война.

Когато руските войски се изсипаха през границата, малко хора очакваха преобразяването на Зеленски, бивш телевизионен комедиен актьор, чиито рейтинг на доверието намаляваше с увеличаването на общественото недоволство от широко разпространената корупция, безпокойството за икономиката и лошото управление.

В процеса на натрупване, докато Русия съсредоточаваше войски по нейните граници, той отправяше критики срещу чуждите посолства и компании, че са изоставили Украйна, като казваше, че те вредят на икономиката, и поне публично изглеждаше, че омаловажава заплахата от сериозна инвазия.

Сега той е добре познат по целия свят, символ на украинската съпротива. В Украйна рейтингът му на популярност почти се утрои и е необичайно стабилен.

Непринуден и спокоен, когато посреща новодошли в силно укрепената си резиденция, облечен във военни панталони независимо дали посреща кралски особи или отива при войници на фронтовата линия, Зеленски излъчва стабилност и непоклатимост.

Той все още е изправен пред огромни задачи. Украинският президент все още не е осигурил доставки на усъвършенстваните западни изтребители, за които казва, че са нужни, за да отблъсне назад руските войски, нито членство на страната си в Европейския съюз. За момента няма и изгледи за присъединяване към военния алианс НАТО.

Но въпреки че понякога е с подпухнало лице, със сенки под очите си, той не показва признаци, че може да се оттегли, и миналия месец предприе реорганизация на правителството, за да сложи край на общественото недоволство във връзка с корупционен скандал.

"Зеленски изненада много хора… Те подцениха неговите лидерски качества", каза Володимир Фесенко, базиран в Киев наблюдател, според когото Путин го е преценил грешно.

"Путин подготви специална операция, не цялостна война… защото смяташе, че Зеленски и украинската армия са слаби и няма да бъдат в състояние да окажат продължителна съпротива. Това се оказа грешка", заяви Фесенко.

 „Аз съм тук“

Докато съдбата на Украйна висеше на косъм в началото на руската инвазия, Зеленски се снима с мобилен телефон и декларира, че той и неговата страна ще продължат да се борят.

"Я тут" ("Аз съм тук"), каза лаконично той.

Това бе началото на едно общуване в реално време в социалните мрежи, което Зеленски води от самото начало на войната, изпращайки просто и ясно послание: "Ние ще победим".

Репортери от Ройтерс станаха свидетели как украински войници плачат в окоп близо до фронтовата линия, когато той правеше емоционалното си обръщение по случай Нова година.

"Това е годината, в която Украйна промени света. И светът откри Украйна. Казаха ни да се предадем. Избрахме контранастъпление!", каза Зеленски.

За разлика от него Путин често изглежда мрачен и изолиран, отправяйки заплахи срещу Запада или Украйна от Кремъл и рядко е забелязван на обществени места с изключение на предварително организирани събития.

Постоянен поток от чуждестранни лидери, високопоставени лица и знаменитости предприеха дългото пътуване с влак до украинската столица, за да се срещнат със Зеленски в неговата резиденция с изглед към Киев.

Милиарди долари чуждестранна помощ се изляха в Украйна.

Сътрудници описват пренатоварения график, който от деня на инвазията е включвал 377 телефонни разговора с други лидери и ръководители на международни организации, 41 обръщения към парламенти и чужди народи, както и 152 срещи и редица други обръщения.

Сега не е времето

Говорещ руски украинец от еврейско семейство от стоманодобивния град Кривой рог, Зеленски започва професионалния си път като актьор.

Той получи известност, изпълнявайки главната роля в телевизионния сериал "Слуга на народа", което привлича вниманието на украинците, на които корупцията им е дошла до гуша.

В сериала той играе ролята на честен учител, придобил слава след получил масова популярност онлайн урок за корупцията, и станал президент, продължаващ да надхитрява нечестни депутати и бизнесмени.

Тогава през 2019 г. животът започва да подражава на изкуството. Зеленски бе избран за президент, след като обеща да се бори срещу корупцията.

В записано малко след руската инвазия видеопослание той цитира разузнавателни данни, според които Москва го е обявила за цел номер едно, а неговото семейство - съпругата му Олена Зеленска и двете им деца - за цел номер две.

Според Антон Грушецки, заместник-директор на Международния институт по социология в Киев, рейтингът на Зеленски е между 70% и 80%.

"Стабилността на това ниво на доверие е безпрецедентна в историята на Украйна", каза той.

Главните му съперници до голяма степен са изключени от вземането на решения и някои чуждестранни дипломати споделят в частни разговори своите притеснения за концентрацията на власт в ръцете на неговия екип.

Политическото съгласие издържа и Зеленски бе в състояние да започне кампания за отстраняване на подозирани в корупция представители на властите, сред които бяха и някои близки до неговата собствена властова база.

Бившият украински президент Петро Порошенко, когото Зеленски победи на изборите през 2019 г., каза, че да се прави оценка на военновременното управление на Зеленски ще бъде неуместно по време на конфликта.

"От 24 февруари 2022 г. не съм лидер на опозицията, защото както Зеленски, така и Порошенко са войници. И всички украинци трябва да се обединят не около личности, а около Украйна", каза Порошенко за Ройтерс.

"Хората ще дадат каквато и да било оценка за работата на Зеленски и Порошенко след нашата победа", добави той.

Засега Зеленски изглежда има подкрепата на народа.

"Той остана тук, не изпадна в паника", каза Антон Фьодоренко, командирът на военна част с кодово име "Мазда", служеща в Източна Украйна.

Зеленски "незабавно предприе серия от действия и постъпки. Той привлече вниманието на световната общественост към Украйна, което също е много важно. Показа този проблем пред света", заяви военният командир.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
24
 
19
 
! Отговори
Колко колко преди 1 година
Колко издържат наркоманите на тежки наркотици? - толко!
320
25
 
22
 
! Отговори
Луд умора нема преди 1 година
Тоя от хиперактивност ще си вземе хипер доза - и дотам!
319
14
 
27
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Народът умира или бяга. Този ще издържи, докато му плащат. Ако сърцето му се късаше нямаше да жертва народа си. Чехия не много отдавна капитулира цялата пред Германия, защото не искаше да убие народа си. На никого не му пука за обикновения човек. Всички онези, които си играят на война ще платят прескъпо. Господ да пази невинните!
318
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател,какво развитие бе.С тая шайка на украинските олигарси да не си очаквал в Европа да те приемат.И Зеленски олигарх го лансира.Приемат го щото имат интерес,а не щото той е някой.Като се загуби и интереса изчезва и той.А той вече е загубен,ако не си разбрал с тая сага с танковете,какви се случи няма и да разбереш.Танкове няма да има освен старите немски и английските дето трябвало да стоят в тила.Снаряди няма,артилерия няма с, какво ще продължиш.А някой иска ли го.
317
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой нормален вярва ли,че един комик ,наркозависим е реално президент и главнокомандващ!?Хора опомнете се ,независимо кой на кого симпатизира,правят ви на ***!
316
14
 
17
 
! Отговори
Баба Внага преди 1 година
"над всичко това ще властва и ще се смее зъл тиранин" - май за зеления клоун става дума
315
6
 
27
 
! Отговори
лидерските му качест преди 1 година
"лидерските му качества" - на папгалчете дето чете аутокюто ли?
314
29
 
10
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Нека някой от критикуващите Зеленски заеме поста му,дори за седмица. Дали ще издържи на това свръхчовешко напрежение? Дали ще има и неговата смелост и решителност,вяра в победата и мотивация на украинския народ за това? Сигурен съм,че няма такъв решителен българин. Поне замълчете вие(русофилите най-вече),които редовно го плюете. Зеленски е на космически висоти пред вас. Затова ще победи.
313
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отстъпва ли? Ами че той ще идва в България след това. Да ги пука нашите болшевики от па дъ ци.
312
8
 
12
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Абе русоробчета,най големия грях е невежеството.Ужасен грях.Четете повече и мислете за родината си а не за тези ***,които смазаха България.
311
6
 
19
 
! Отговори
До 345 преди 1 година
Друго си е на стреляш по жени и деца, докато лъжеш, че ги освобождаваш. Колко сте гнусни и долни само! Че ви плащат, е ясно, но утре ще обърнете палачинката и ще ближете д-то на победителите. Само че времето на фурнаджийските лопати приключи. Идват лидери, които ще искат лоялни и принципни последователи, а не безгръбначни ветропоказатели. Не се класирате. Излишни сте. В бъдещето няма място за вас.
310
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форумнатa вата отново изпада в нервна криза.
309
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците и русофилите не са хора, а насекоми. Екстерминаторът на руснаците се казва Володимир Зеленски. Как ли ще се казва екстерминаторът на русофилите?
308
16
 
28
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Наркомански се кри в бункер. Излезе чак когато бившият израелски премиер му се обадил да му каже, че Путин няма да го убие. Тогава пусна клип наркоманчето от кабинета си и говореше, че не го е страх. Актьорчето изобщо не може да се мери с Путин, че да не му отстъпва.
307
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски - Dead man walking . След година две ще го няма .Инвестициите в този не се оправдават .
306
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 339 Ако смяташ че света са Иран, Северна Корея и трите най-бедни африкански страни имаш право. Не съм чул друг да симпатизира на Русия.
305
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В записано малко след руската инвазия видеопослание той цитира разузнавателни данни, според които Москва го е обявила за цел номер едно, а неговото семейство - съпругата му Олена Зеленска и двете им деца - за цел номер две." -------------- Още едно доказателство, че наркотиците са изпили ума на еврейчето. Значи Русия води война с неговото семейство? И той унищожава цяла Украйна заради параноята си?
304
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да се развие войната украинците винаги са загубили и победени, но явно не им е ясно. В единия случай загуба на територии в другия роби до гроб и внуците им на американските им "доброжелатели". Тази страна е вече политически и икономически труп за много десетилетия. Тея финансови помощи са заеми не са подаръци, а който има задължения е зависим. Който плаща той поръчва музиката. Единственото което могат да направят е да спрат войната за да са по-малко жертвите.
303
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 336. Европа и САЩ не са целият свят. Даже половината не са. Но даже и там на Украйна симпатизират само тези, които имат интерес да се избиват руснаци и украинци. А иначе светът, за който говориш, даже не знае къде се намира Украйна. Той симпатизира по-скоро на украинските ресурси, но най-вече на руските.
302
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ОРРРК е цензурирано? Това е раса от вселената на Толкин???