Пригожин: Ако "Вагнер" се оттегли от Бахмут, целият фронт ще рухне

Оплака се, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси
6 мар 2023 08:24, Елка Василева
440
Пригожин: Ако "Вагнер" се оттегли от Бахмут, целият фронт ще рухне
Снимка: архив, БГНЕС

Основателят на руската частна наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят, целият руски фронт ще рухне, съобщи Ройтерс.

Във видео, публикувано през уикенда, Пригожин казва: "Ако "Вагнер" се оттегли сега от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които защитават руските интереси".

Още по темата
Ройтерс не може да потвърди от независим източник кога и къде е записано видеото. То е публикувано в канал в Телеграм, който разпространява новини за Пригожин и се свързва с групата "Вагнер", но не е на обичайния информационен канал на Пригожин.

В петък основателят на "Вагнер" заяви, че групировката "практически е обградила Бахмут", където боевете се засилиха през последната седмица, а руските сили атакуват от почти всички страни.

В неделя обаче той се оплака, че повечето от боеприпасите, обещани на силите му от Москва през февруари, все още не са доставени.

"Засега ние се опитваме да установим причината: дали е просто обикновена бюрокрация или предателство", каза Пригожин по обичайния си канал в Телеграм.

Наемническият водач редовно критикува руското военно ръководство. През миналия месец той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в "предателство" заради забавяне на боеприпаси за неговите сили.

В почти четириминутно видео, публикувано в канала "Оркестър Вагнер" в Телеграм в събота, Пригожин казва, че силите му са обезпокоени, че Москва иска да ги използва като изкупителни жертви, ако Русия изгуби войната. "Ако отстъпим, ще останем завинаги в историята като хората, които са направили главната крачка към загубата във войната", казва той.

"Именно това е проблемът с глада за боеприпаси", заявява Пригожин, който видимо се намира в бункер. Той допълва, че хората му се чудят дали са жертва на постановка за поражение от висшето военно ръководство или може би дори от някого "по-високо".
(БТА, Петър Къдрев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
23
 
! Отговори
В превод това преди 1 година
означава, че в Бахмут са убити толкова много вагнеровци, че Готвача подготвя почвата за провала на РФ... Имат всичко освен личен състав, защото повечето са убити...
27
10
 
26
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Могучая разчита на шепа затворници и изнасилвачи? Вече май главорезите на Кадиров се отказаха да умират за каузата на лудото джудже. Да се смеем ли, да плачем ли че една година се бият около някакъв селски град до границата? Ако не плашеха с атома през ден, щяха да са още по-смешни, но и сега са трагични.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?!? "умен ... като Сталин" Не е истина за какво става дума при някои хора.
25
8
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тоя поне е честен и умен като руснак. Казва дайте ми много хора и боеприпаси и ще победя. Като Сталин по същия начин действа.
24
4
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Не се притеснявай, колега! Ей-сега ще изскочи оня съучастник с ядрените оръжия, да ни обясни, че специалните части още не са започнали "да работят".
23
13
 
14
 
! Отговори
Слава Украине преди 1 година
Пожелаваме на Украйна над агресора!
22
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вaтянкити безразсъдно хабат барут на макс и на халос! Купейчиците се ослушват за руска пропаганда, което ги лишава от информация! Те не верват, че вaтянкити канчают оружието от 6eзмoзъчнo пуцане! Е да ама на вaтянкити вече раздаат лупати да са бъхтят ръкопашно, а кат свершат и лупатити, са зафащат с каратето с четириту ръце, че те краци немат! Ама туй с лопатити мноо хитро, че кoлxoзника мноо добар с лопатата! Я! А, щяф да забрава! СЛАВА УКРАИНЕ!
21
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще загуби, защото няма какво да спечели. А Украйна ще спечели, защото няма какво да губи. Ако разбирате това простичко твърдение, значи може да мислите. Останалото са емоции.
20
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая претоплена манджа е от седмица поне, получи боеприпаси
19
13
 
21
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Втарая армия мира,разчита на затворници!!!Къде са прословутите ВДВ,морската пехота,спецназ на ГРУ.Пародия на държава
18
12
 
15
 
! Отговори
.!. преди 1 година
аааа, как бре! тука разни путинофили преди 6 месеца ми твърдяа, че той Бахмут те го били превзели! Е верно те така твърдяха по 2 - 3 пъти на седмица! Но едно е ясно тука: путинофила е продажник и предател на България, който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! Само това е истината която трябва да знаете когато четете даден путинофил в кой да е форум или коментар!!!
17
15
 
13
 
! Отговори
Ей мисирки преди 1 година
Укровермахта бяга от Бахмут ,това трябва да е заглавието.Но то не се харесва на нацистите.
16
6
 
13
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Надявам се,със същата сила си се противопоставял на демократичната операция на САЩ с нахлуването им в Ирак,където трябваше да има оръжия за масово поразяване....
15
11
 
19
 
! Отговори
П.утььо преди 1 година
Баси, това ли е "великата безаналогова" армия? Която разчита на някакво частно формирование и без него ще рухне.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Видеото е от вчера следобед. Що не отидеш на канала му да провериш. Май Вагнер ще се оттегли в гримьорната си.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 Не е отпреди 2 седмици, а е баш от вчера и онзиден.
12
7
 
20
 
! Отговори
хахахахаа преди 1 година
Изобщо не е притопляна новината а е от събота ...днес , не публикувайте такива новини че бъркате на филите в червата!И дори да свърши войната , дори и руснаците да загубят нашите фили няма да са разбрали , няма и да искат , но ще продължават да "взривяват влакове" за тях войната не е приключила.
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АНГЕЛ Ако това да ти унищожат 80% от личния състав е да "побеждаваш", определено "побеждават". Впрочем, Путин не обяви ли, че това не е "война"?
10
5
 
8
 
! Отговори
Ново преди 1 година
Разпространяването на фейкове за СВО се наказва с 8 години СТЗ.
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами айде оттегляте се тогава!