ООН иска удължаване на зърнената сделка

Гутериш е в Украйна за среща със Зеленски
8 мар 2023 07:50, Анисия Иванова
16
ООН иска удължаване на зърнената сделка
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, за да се срещне днес с президента Володимир Зеленски. Това е третото му пътуване в тази страна, откакто Русия нахлу в нея преди година, съобщи ООН, цитирана от Франс прес.

Генералният секретар пристигна в Полша вчера сутринта, откъдето продължи за Украйна. Там ще се срещне с украинския лидер, за да обсъди подновяването на международното споразумение за износ на украинско зърно от миналото лято, съобщиха двамата му говорители Стефан Дюжарик и Фархан Хак.

Гутериш "в момента е в Украйна", заяви Хак на брифинг за медиите в централата на ООН в Ню Йорк. Дюжарик, който пътува заедно с генералния секретар, по-рано съобщи в изявление за "среща в сряда сутринта с президента Зеленски в Киев за обсъждане на продължаването на Черноморската инициатива за зърнени храни във всичките ѝ компоненти, както и на други важни въпроси".

Това споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, сключено на 22 юли и подновявано на всеки четири месеца, има за цел да изнася блокираното от боевете зърно от украинските пристанища и допринесе за облекчаване на световната продоволствена криза, причинена от войната.

Благодарение на него досега бяха изнесени около 20 милиона тона зърно. След като в средата на ноември споразумението беше подновено за зимата, то отново изтича на 18 март. (Любомир Мартинов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само искат от Русия, но всячески възпрепятстват износа от Русия. Аз ако съм бих ги резнал, защото споразумението не работи. Освен това житото от Украйна отива в страни от ЕС, вкл. и у нас, но не и в бедните страни, за които уж беше предназначено. Воят, че Русия обрича на глад бедните страни пак е юроджендърски несъстоятелен вой, защото в Испания си хранят прасетата с тази пшеница.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вова само при едно условие. Зърното да го извозват руски и китайски кораби! Евро.гейски и краварски да не припарват!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да получиш, трябва да дадеш! Какво може да предложи ООН на Русия, което тя да иска, за да има интерес да участва в зърнената далавера за колониалния запад?
9
6
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Анонимен10 опорката е "не искам децата ми да ядат хлеб с радиация". ако обичаш не импровизирай, че и без това сте на мамец за закриване
8
4
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Достатъчно те и наще каскети от дс и бкп си продадоха кво имаха жито, да платат на султана ракетите... ше видиме кой ше еде телешко, и кой - мирене
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи и тая година ще ядем хляб от украинската ГМО пшеница. Те не са в ЕС и никакви регулации за пестициди и ГМО не ги ловят.
6
13
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Достатъчно aМи, то руския износ ще спре, вече няма откъде да крадат. малко като с неизчерпаемите ресурси на сересере дето се оказа, че "съветски" не значи точно "руски", та требва да си освобождават съседите. йок вересия и джамбазлък, йок ерефия
5
1
 
15
 
! Отговори
Достатъчно преди 1 година
е РФ да спре тотално износа на зърно. Тогава не хиляди, а милиони гладни африканци ще налазят ЕС. Няма кой и как да ги издържа. Европа просто ще рухне.
4
1
 
15
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
оон иска закриване и пращане на сички чантаджии откъде са излезнали. такава тумба клатикypци човешката история не е виждала
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще каже какво ще става
2
1
 
22
 
! Отговори
Да правилно преди 1 година
време да се вкара новото въоръжение и да продължава войната . Само че е факт до момента интересното е че,от гласуващите никой не получи нужното зърно но ООН това не го интересува
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН иска, ама няма !