Грета Тунберг стана доктор по теология, без да има средно образование

Титлата е присъдена от университета в Хелзинки, получава я редом с петима професори и почетен епископ
22 мар 2023 20:00, Стела Стоянова
219
Грета Тунберг стана доктор по теология, без да има средно образование
Снимка БГНЕС

Най-старото висше учебно заведение във Финландия – Хелзинкският университет, удостои шведската екоактивистка Грета Тунберг със званието „почетен доктор по теология“.

Информацията бе оповестена на интернет страницата на вуза в понеделник. Тунберг, която е на 20 години, никога не е изучавала тази дисциплина, нито е била студентка там. Тя дори още не е завършила средното си образование.
Тържествената промоция на новите почетни доктори ще се състои на 9 юни тази година. Наред с Тунберг, престижната титла получават още 7 души. Петима от тях са професори, един е магистър по философия, има и почетен епископ на Лутеранската църква.

Заради предстоящата си матура бъдещата доктор Тунберг не е могла дори да присъства на церемонията, където са обявени имената на удостоените с титлата.

Грета Тунберг стана известна през 2018, когато организира седящ екопротест пред шведския парламент и спря да ходи на училище. Оттогава тя е любимка на най-влиятелните либерал-глобалистки кръгове в света и постоянен гост на проявите им.

Освен бъдещата си научна степен по теология тя има изяви и в много други сфери. Пробва се и като поп изпълнителка.
Не е ясно дали останалите 7 бъдещи доктори се чувстват комфортно в присъствието на шведското момиче. Но ръководството на учебното заведение твърди, че е гордо да я удостои с титлата.

„В Теологичния факултет не искахме да останем само в рамките на изразяването на религиозната свобода, а да разширим кръгозора си и към правата на човека и състоянието на нашата планета, на която ние влияем за добро или лошо“, обяснява пред в. „Хелсингин синомат“ решението Марти Нисинен, професор по екзегетика (тълкуване) на Стария завет. Лично той е бил натоварен с мисията да осъществи връзка с шведката, за да я попита дали е съгласна да стане техен почетен доктор. Той признал, че въпреки многобойните публични прояви на Грета, много трудно успял да се свърже с нея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запазни ценности и стандарти!? То и наш Киро се води висшист