Ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник - Зеленски призова за минута мълчание

"Руската армия опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия"
Обновена: 13 апр 2023 08:13 | 13 апр 2023 07:56, Елка Василева
522
Ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник - Зеленски призова за минута мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за минута мълчание участниците на събитие във Вашингтон след разпространяването на видео, за което се твърди, че показва обезглавяване на украински военнопленник от руски войници, предаде ДПА.

Още по темата
Сега ви моля да почетете с минута мълчание паметта на украинския войник, чиято смърт светът видя вчера, и паметта на всички наши хора, чийто живот беше отнет от руските нашественици, каза вчера Зеленски по видеовръзка по време на „кръгла маса“ за Украйна в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Той припомни и други украински жертви на войната на Русия в Украйна, а след това направи кратка пауза.

В момента Украйна преживява буря от емоции, каза Зеленски. Знаете, че руската армия се опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия.

Дългата история на руската безнаказаност трябва най-после да спре, настоя Зеленски. Всеки ден в Украйна „мъже и жени, възрастни и деца…умират от ръцете на Русия“, подчерта украинският лидер.

Късно във вторник в интернет се появи видеоклип от минута и половина, който показва обезглавяване на мъж в униформа от друг униформен мъж с бяло обозначение, типично за руските войници.

Автентичността на видеото и това кога е било заснето не могат да бъдат установени. Тъй като в кадър има дървета със зелени листа, най-вероятно видеото е заснето миналата година.

Междувременно на редовна пресконференция в Брюксел говорителката на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ЕС ще потърси отговорност от всички извършители и съучастници на военни престъпления в Украйна, предаде Франс прес.

Набила Масрали каза, че ЕС няма информация за автентичността на видеото, но яко тя бъде потвърдена, това ще е още едно брутално напомняне за нечовешкия характер на руската агресия.

Вчера следобед председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е ужасен от видеоклипа с обезглавяването на украински военнопленник.

Отговорността и справедливостта трябва да надделяват над терора и безнаказаността. ЕС ще направи всичко по силите си, за да постигне това, добави Мишел.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
Зиленски преди 1 година
Шоуто трабва да продължи!
35
4
 
13
 
! Отговори
КАК РАЗБРАХА преди 1 година
ЧЕ Е УКРАИНЕЦ. МОЖЕ ДА Е ВСЯКАКЪВ
34
5
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
А видяхте ли в кадър, там при зелените листа как Путин се подсмива ехидно? Какво стана с ония пушещите 'трупове' от Буча? Циркаджии!
33
10
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 54 преди 1 година
До Анонимен 54, глупости пишеш, точно вчера гледах клип как украинците закараха ранен рушляк в лазарета и му оказаха първа помощ вониците, му вързаха турникет!
32
1
 
3
 
! Отговори
Петров преди 1 година
До Анонимен Ти ли си го снимал?
31
3
 
9
 
! Отговори
Холивуд преди 1 година
Ходливудци на снимачната площадка в Буча - в действие
30
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПУТИНОВАТА АРМИЯ ОТВЛИЧА И ИЗНАСИЛВА ДЕЦА ГРУПОВО ТА НЯМА ДА ОБЕЗГЛАВЯВА И ХОРА! 90% ОТ ПУТИНОВАТА АРМИЯ СА ЗАТВОРНИЦИ ТОВА ПОКАЗВА СТАТИСТИКАТА НА ТРУПОВЕТЕ ДА ПЪРВИТЕ 3 МЕСЕЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА!
29
7
 
1
 
! Отговори
До Петров преди 1 година
До Петров Истинско е!
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН 42 - О, даааа! Я отиди ти в плен на укрите, където има и някой миловидна на глед наци-девойка, горяща от желание на "коли и реже" врагове и да видиш тогава колко хуманно и цивилизовано същата тази милота ще ти издялка на гърдите свасстика с джобно ножче за свой кеф! Извънредно хуманно, да!
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления да нарами един калашник и да даде пример на момчетата си, то само с приказки не става работата :))) Рамбо си до едно време, после филма свършва :)))
26
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАШ НА АРМИЯТА НА МОРДОР ТОВА НЕ СА ХОРА И НЯМАТ НИКАКВА ЧОВЕЧНОСТ! БОЙ ДО ПОСЛЕДНО ! КАТО СВЪРШАТ ПАТРОНИТЕ БОЙ С НОЖ ОТ ЗАСАДА!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се окаже, че режисьорът е в Ленгли... както беше с доста клипаве разпространени от киевския режим?!
24
3
 
11
 
! Отговори
Ок преди 1 година
Аз си направих кафе и си нарязах малко козунак.
23
20
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
УКРАИНСКАТА АРМИЯ СЕ ДЪРЖИ ТВЪРДЕ ХУМАННО С ОРДИТЕ ОТ МОРДОР! ВРЪЗВАНЕ И СТРЕЛЯНЕ В КРАКА Е НЕДОПУСТИМО МАЛКО! И ЗАЩО СЕ ПЛЕНЯВАТ ВОЙНИЦИ ИЗОБЩО!! АРМИЯТА НА МОРДОРСКОВИЯ СЕ ЛИКВИДИРА НА МЯСТО БЕЗ ПЛЕННИЦИ!
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките си действат хитро и подмолно както винаги, сложиха горките урки на фронта, а янките си пият коктейлета далеч зад океана и се подсмихват :))
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34...а аз ще потвърдя твоето.....
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер или Главорезите на Кадиров...за тези хора...силна дума....не трябва да важат законите за военопленници...присъда на място...
19
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще изчакам да видя едно видео с обезглавяването на живия Зеленски и ако му се потвърди автентичността, тогава ще коментирам.
18
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30. Укрофашистите трябва да изчезнат от лицето на земята.
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко да е наш Зелю, руски евреин е до колкото знам :))) Вместо да ходи наляво и надясно, да вземе да даде пример на момчетата си, ама той си чака оскарчето :)))