Ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник - Зеленски призова за минута мълчание

"Руската армия опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия"
Обновена: 13 апр 2023 08:13 | 13 апр 2023 07:56, Елка Василева
522
Ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник - Зеленски призова за минута мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за минута мълчание участниците на събитие във Вашингтон след разпространяването на видео, за което се твърди, че показва обезглавяване на украински военнопленник от руски войници, предаде ДПА.

Още по темата
Сега ви моля да почетете с минута мълчание паметта на украинския войник, чиято смърт светът видя вчера, и паметта на всички наши хора, чийто живот беше отнет от руските нашественици, каза вчера Зеленски по видеовръзка по време на „кръгла маса“ за Украйна в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Той припомни и други украински жертви на войната на Русия в Украйна, а след това направи кратка пауза.

В момента Украйна преживява буря от емоции, каза Зеленски. Знаете, че руската армия се опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия.

Дългата история на руската безнаказаност трябва най-после да спре, настоя Зеленски. Всеки ден в Украйна „мъже и жени, възрастни и деца…умират от ръцете на Русия“, подчерта украинският лидер.

Късно във вторник в интернет се появи видеоклип от минута и половина, който показва обезглавяване на мъж в униформа от друг униформен мъж с бяло обозначение, типично за руските войници.

Автентичността на видеото и това кога е било заснето не могат да бъдат установени. Тъй като в кадър има дървета със зелени листа, най-вероятно видеото е заснето миналата година.

Междувременно на редовна пресконференция в Брюксел говорителката на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ЕС ще потърси отговорност от всички извършители и съучастници на военни престъпления в Украйна, предаде Франс прес.

Набила Масрали каза, че ЕС няма информация за автентичността на видеото, но яко тя бъде потвърдена, това ще е още едно брутално напомняне за нечовешкия характер на руската агресия.

Вчера следобед председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е ужасен от видеоклипа с обезглавяването на украински военнопленник.

Отговорността и справедливостта трябва да надделяват над терора и безнаказаността. ЕС ще направи всичко по силите си, за да постигне това, добави Мишел.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
16
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
Украйна умреееее...СЛАВА РОССИИ..СЛАВА ГРЕЦИЯ !..ЗЕЛЕНСКИ ДА БЪДЕ ДЕКАПИТАТЕД .
15
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеля пак започна да реве. Явно го натискат за контраофанзива. Останали са 200-250 х. украинска войска и запада иска да я приключи.
14
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът е професионалист във видео постановките.
13
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се вижда колко е фейк това видео ама наш ЗелЮ нали трябва да приказва вечерта.
12
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивай на фронта Зелен, то и аз мога да се надъхвам от диванчето и да бъда на всяка манджа меродия :))) Свършиха ли се вече украинските рамбовци, че почна пак да ревеш :)))
11
8
 
22
 
! Отговори
Един преди 1 година
по-здрав за ЕС и НАТО!
10
28
 
13
 
! Отговори
българин преди 1 година
руски животни, бетер ИСИЛ
9
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сибирската империйка на злото , в разстояние на 1100 години е станала 5 пъти по-голяма от Канада . Има само един начин това да стане и той е чрез варворско ибиване на народи и заграбване на земята им .
8
18
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те Украинците това го правят от 2014 година насам не съм видял някой от Запада да се е възмутил до сега. Само знам какви репортажи правиха нашите телевизии за Украинската агресия над цивилното население в Донбас и как рязко си промениха мнението. Ами ако е за същато видео което гледах вчера американска бронирана машина е попаднала на мина и бше преобърната без купол и до нея имаше двама Украински войници единия беше обезглавен това може даъестанало и от самия взрив.
7
35
 
12
 
! Отговори
докачлив преди 1 година
Докато путин е жив ..тази война ще продължи...комплексите на малкото момче,вече заплашват съществуването на човечеството.
6
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това театро сме го гледали
5
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако млъкнеш и ти Зелен, нема да се стига до такива жестокости, ама не млъкваш, чакаш си оскарчето :)))
4
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски да си осмири наркоманските нацита, преди да е станало прекалено късно.
3
13
 
44
 
! Отговори
Нещастник преди 1 година
умишлено унищожаване на жителите на Донбас". Твърди се, че има данни за "най-малко 295 цивилни граждани, чиито трупове са били ексхумирани. Всички те били подложени на безразборен масов обстрел от украинската армия през 2014 година.. ДА МУ ПРАТЯ ВИДЕО? КОЛКО ЧАСА ЩЕ Е МЪЛЧАНИЕТО?
2
17
 
59
 
! Отговори
... преди 1 година
Украйнците правят същото. НЕ ЖЕЛАЯ ПОВЕЧЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАЗИ ВОЙНА.
1
21
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън, този като го видя сутрин и ми се повръща повече.