Песков: Перспективите за сделката за износ на зърно през Черно море не са добри

САЩ няма да се откажат да ни шпионират, посочи говорителят на Кремъл
17 апр 2023 21:05, Красимир Ангелов
67
Песков: Перспективите за сделката за износ на зърно през Черно море не са добри
Снимка: БГНЕС

Перспективите за възобновяването на сделката за износ на зърно през Черно море не са добри, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"За съжаление, ситуацията по отношение на коригирането на втората част от споразуменията все още няма тенденция към подобряване", отбеляза той пред журналисти, цитиран от БТА.

На 22 юли миналата година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставките на храни и торове на международния пазар. Един от тях утвърждаваше механизъм за износ на зърно от украинските пристанища на Черно море. Друга част от споразуменията касаеше достъпа на руски храни до международните пазари.  

Първоначалният срок на споразуменията беше 120 дни, но през ноември беше удължен с четири месеца. На 18 март Русия обяви удължаване на сделката с още 60 дни, но предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на меморандума, който беше подписан с ООН.

Западните сили наложиха на Москва строги санкции заради инвазията ѝ в Украйна. Износът на храни и торове от Русия не подлежи на санкции, но руските власти казват, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застрахователната индустрия са "пречка" за такива доставки.

Песков коментира днес и недоволството на Япония от ученията нас руския Тихоокеански флот, след като главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно съобщи, че правителството е протестирало пред Руската федерация във връзка с плановете за провеждане на ракетни учения от в периода между 18 и 22 април.

По думите на Песков Москва е изправена пред заплахи не само от страна на Украйна и ученията са в съгласие с международното право.

В коментар за изтичането на американски секретни военни документи, той заяви, че САЩ "никога няма да се откажат" от опитите си да шпионират Русия. "В дадения случай специалните ни служби си вършат работата", допълни той.

Украинското министерство на възстановяването също заяви днес, че сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена, след като Русия отново блокира проверките на кораби, които плават в турски води съгласно споразумението, предаде Ройтерс.

Договореностите допускат безопасния износ на зърно през някои украински черноморски пристанища във военновременни условия.

"За втори път през последните 9 месеца, откакто зърнената инициатива е в сила, не беше изготвен план за проверка. Нито един плавателен съд не е бил инспектиран. Това застрашава функционирането на зърнената инициатива", заяви украинското ведомство във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
Мустакатият теракан иска да си хапне от украинската пшеница. Ще остане гладен обаче, защото много гладните по света ще го настъпят с удоволствие.
45
0
 
0
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
Мустакатата *** иска да си хапне от украинската пшеница. Ще остане гладен обаче, защото много гладните по света ще го настъпят с удоволствие.
44
1
 
0
 
! Отговори
Зърнен Шах и Мат преди 1 година
Шах даде Путин в добре разиграна шахматна партия - както винаги - срещу опонентите си ииииии... е на път да даде и Мат! Т.е. всички доброволно и по своя воля да се откажат от украинското зърно, не ТОЙ да натяква наляво-надясно )))
43
15
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
САЩ ще се откажат да ви шпионират , когато вие се откажете от претенции за територии от независима Украйна. Капитулация и репарации , това е единствения справедлив изход от тази с нищо не предизвикана война.Предизвикахте омраза от всички миролюбиви държави.Съсипахте и собствената си държава. Мер-зав-ци.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Палатата на представителите иска от бЕлата къща данните на военните на фащ в Украйна.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУ започна настъпателна операция край Угледар. Руснаците не се огънаха.
40
5
 
6
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 1 година
"Държавата е до време, СИК и Иво Карамански, живота в Панкрац - това е ДО ГРОБ" - Боко Тиквата (мутра,директен убиец на Чакъра, кръвожаден мафиот), внимание, ПАЗЕТЕ СЕ, слухове, че убива невинни хора, бие протестиращи студенти и ги арестува за по 72 часа, ОПАСЕН!!! ПАЗЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
3
 
10
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 1 година
ГЕРБ е новото име на ОПГ СИК
38
4
 
9
 
! Отговори
ОЩЕ ПОМНИМ преди 1 година
Бойко Тиквата (ОПГ СИК) посрещна националния празник 3-ти Март в Турция., много хора още го помним, има архиви. ДОКАЗАТЕЛСТВА. ЗАМИНА на 2-ри Март за Турция, после преспа с Ердоган и дойде на 3-ти Март - за следобедния брънч. ОЩЕ ПОМНИМ.
37
3
 
6
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
От 11-април в Истамбул нито един плавателен съд не е бил инспектиран. В периода 18 - 22 април, в Далечния Изток, в Охотско море, Японско море и Тихия океан Руската федерация провежда мащабни морски, въздушни и ракетни учения. Вчера руският външен министър Лавров пристигна на посещение в Бразилия и Кирби веднага се нахвърли с критика към южноамериканската държава, че подкрепя позицията на Русия и Китай.
36
5
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Вие ми обяснете на какво сте обявили война - на професионалисти дето сте обучавали с години и сте похарчили свет пари или на едни ***. Фактите са, че извършихте актове на лудост!
35
5
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Ще хапнат няколко човека примамка за свраки, по-добре отколкото свраките. Свраката краде разни лъскави работи за суета ли, да си украси гнездото ли, некой път не ги краде, а ги намира, ама фразеологична крадливи като свраки ...
34
8
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Донев четох за интересни терапевтични методи в Япония - влизаш в една стая пълна с керамични изсъхнали, но неизпечени съдове и ти дават една бухалка и чупи, колко си искаш. Имат и друга един ковчег и те набутват вътре (случай на тежка депресия) и почват да симулират как те закопават жив. И викаш и страх и паника, ама те изваждат и ти казват, а сега си помисли струва ли си да живееш? Ще се копаме още ли, че не бях доброволец за тая терапия! Да вземем заровим жив някой несимулативно ....
33
5
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Знаеш ли оная приказка на Радичков за Панков Селянина , свраката и кучето Цезар. Как Панков за да изтрепе свраките сложил отрови и примамки за свраките, ама си отровил кучето? Къде та къде е заровено кучето Цезар?
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков ще спаси нашите зрънчовци от фалита, а народа от евтинията. Той ще оправи пазарната аномалия на евтиното. Зрънчовците да му пратят молба да спре зърното, да го окраде, запали, изсипе в Черно море, продаде на Индия.
31
6
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Аз нарисувах анархистичния си шедьовър ....и ако не ме боляха половината ми вътрешни органи щях да съм много щастлив както и ако един човек си беше признал или го бяхте хванали или ми бяхте платили едно от полагащите ми се по закон обезщетения щях да съм направо щастлив като Елин Пелин с първите му златни левове с които си купил нови обувки! Понеже не съм щастлив ще рисувам още ....
30
6
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Колко струва един човек ? А един човек като мен? Държавата вечния враг на анархията, тъжно е, когато анархистите искат искат на добра воля да помогнат на държавата да се спази закона, че е в интерес и на двете страни и да получим плясване по ръцете и не само!
29
3
 
3
 
! Отговори
Симитли->Кресна преди 1 година
Маршрута Симитли Кресна се влиза трудно, както кмета на Симитли в Бойко Борисов.
28
7
 
5
 
! Отговори
Гей Мафия преди 1 година
Путин (разведен) Бойко (неженен) Слави (неженен) - тези "мъже" как освобождават сексуалното напрежение без жени?
27
5
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
А това дето е за национално училище няма го оставя да е бардакккк, а щом държавата го не иска, има кой да го вземе по закона за научните постижения и корпоративно участие при добиването им ....