Ще остане ли АЕЦ "Запорожие" без персонал?

Украйна твърди, че Русия планира евакуация на служителите
Обновена: 12 май 2023 07:15 | 12 май 2023 07:00, Нели Христова
34
Ще остане ли АЕЦ "Запорожие" без персонал?
Снимка: БГНЕС

Русия планира да премести около 2700 души украински персонал от най-голямата ядрена централа в Европа, твърди украинската компания за атомна енергия, предупреждавайки за потенциална "катастрофална липса на квалифициран персонал" в АЕЦ "Запорожие".

Работници, които са подписали трудови договори с руската ядрена агенция "Росатом" след превземането от Москва на завода в АЕЦ "Запорожие" в началото на войната, ще бъдат отведени в Русия заедно със семействата си, съобщи "Енергоатом" в публикация в Telegram.

Компанията не уточнява дали служителите ще бъдат изведени принудително от централата, нито е възможно веднага да се проверят твърденията на "Енергоатом" за плана на Москва.

Отстраняването на персонала би "изострило и без това изключително неотложния проблем" с недостига на персонал, каза "Енергоатом", съобщават от The Guardian.

Установеният от Москва губернатор на региона нареди цивилни евакуации от района миналата събота, включително от близкия град Енерходар, където живеят повечето работници в завода. Пълният обхват на заповедта за евакуация не e ясен.

Руските сили превзеха централата в Запорожие дни след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Руските окупатори оставиха украинския персонал на място, за да поддържа завода в експлоатация, но точният брой на работниците в завода в момента не е известен.

Боевете в близост до централата подхраниха опасенията за потенциален катастрофален инцидент като този в АЕЦ "Чернобил", в Северна Украйна.

АЕЦ "Запорожие" е една от 10-те най-големи атомни централи в света. Въпреки че нейните шест реактора са затворени от месеци, тя все още се нуждае от енергия и квалифициран персонал, за да работи с критични системи за охлаждане и други функции за безопасност.

Скоро след като руските войски превзеха централата, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предупреди, че ниските нива на персонал "сериозно компрометират" един от основните фактори в ядрената безопасност и сигурност, който е, че "оперативният персонал трябва да може да осигури своята безопасност и задължения за сигурност и имат капацитета да вземат решения без ненужен натиск."

МААЕ разположи шепа служители в Запорожие в опит да гарантира безопасността му.

Установените от Кремъл власти в района на Запорожие ускоряват усилията си за преместване на местните жители, включително семействата на работниците в завода, поради очакваната украинска контраофанзива, казаха официални лица в Киев.

Военни анализатори казват, че Украйна може да съсредоточи очакваната си контраофанзива върху района на Запорожие, опитвайки се да раздели руските сили на две чрез натискане към брега на Азовско море на юг.

Роднини на персонала на АЕЦ "Запорожие", които се съгласиха да се преместят, бяха отведени в южната Ростовска област на Русия и поставени във временни лагери, каза украинският генерален щаб.

Той добави, че служителите на завода в момента нямат право да напускат Енерходар. В него не се споменава предполагаемият руски план, посочен от "Енергоатом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе...кво чакат "добрите руски специалисти"...ха,ха,хааа..ДА ГО ЗАТВАРЯТ!
24
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
Е...НАЛИ РУСНАЦИТЕ ШЕ ГО ЗАТВАРЯТ ТОЯ "АЕЦ"??!...КВО ЧАКАТ...??!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинските батареи са на 80 км от Луганск. Поразили са казарми на окупаторите с украински балистични ракети ГРОМ 2, а не с натовски ЩОРМ ШЕДОУ, които са с обсег 300 км и ще бъдат използвани върху Керченския мост и казарми на окупаторите в Крим. В Луганск са били зетят на Шойгу, Алексей Столяров и членът на ГосДума и Единна Россия, Виктор Водолацки. Последният се шлял безцелно из руините и на главата му пада тухла, което той представил като рана от артилерийски обстрел.
22
3
 
1
 
! Отговори
От Козлодуй преди 11 месеца
Днес-а, докога ще пишете само лъжи и глупости? В Русия се подготвят най-добрите специалисти по ядрена енергетика. Та нали точно такива руски специалисти и съответно български, подготвени в Русия, пуснаха в експлоатация през 1974 г. първия блок на АЕЦ "Козлодуй". И сега в атомната централа все още работят специалисти, обучавани в Русия. И са най-добрите - от опит го казвам.
21
5
 
14
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 11 месеца
Истината е че само трезвеността и мъдростта на Путин спасяват света от ядрена война. САЩ и Англия нарушиха баланса и посягат на най-голямата ядрена сила вече пряко. За минути може да стане белята и не се заблуждавайте кой е виновен този път. Америка и глобалисткия елит - империята на злото.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "КОНТРАОФАНЗИВАТА ПОЧНА, МУЖЖИЦИТЕ БЯГАТ ОТ БАХМУТ НА. ЕАНИ!" ------- хахахахахаха кажи некой друг майтап, къци!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак ли хохалите "твърдят"??? Тия са по-големи лъжцци и от наш киро.. кажат ли ти "добър ден", задължително провери дали не е нощ навън.
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КОНТРАОФАНЗИВАТА ПОЧНА, МУЖЖИЦИТЕ БЯГАТ ОТ БАХМУТ НА. ЕАНИ!
17
4
 
1
 
! Отговори
mda преди 11 месеца
Хапвайте марули сега, че скоро няма да може да ядете нищо, различно от консерви русенско варено. Все пак няма да живеем 100 години, да я гърмят и да се свършва мъката Советско-украйнска.
16
13
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 11 месеца
Мдам! целия свят видя експериментите на рашистан с реактори в Чернобил! те даже и сега има хора дето го виждат! И мога да ти кажа още бая хиляди години ще се вижда! Мдам! Добре, че тогава беше запада да каже че Чернобил е гръмнало! Инак ако се надявахме на рашистан тогава да каже нещо то още щяхме да чакаме!
15
2
 
5
 
! Отговори
До :) преди 11 месеца
Искаш да кажеш същото каквото направиха с Чернобил 1986г! :)
14
6
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
просто трябва да демонтират всичко и да им оставят една празна централа на укрите, да си я ползват със здраве:)
13
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До рушките *** Умнико правиш ли разлика между ВИДОВЕ Ядрени реактори? Чернобил е РБМК реактор а запорожие реакторите са ВВЕР. И за твое сведение на запад са експериментирали с реактори с въздушно охлаждане - ДА реактора се охлажда с атмосферен въздух и след като премине въздуха през реактора се изхвърля директно в атмосферата. Представи си колко е опасен подобен реактор. Единственото хубаво нещо е че все пак е имало умни хора на запад да спрат подобна програма...
12
1
 
13
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
Хорица станцията вече колко месеца е спряна. Какво се прави във централата подържа се охлаждането на последните работели реактори(6-18 месеца след спиране на реактора касетите остават в ректора за да се довърши "доизгарянето" на атомното гориво) чак след това се изваждат и се съхраняват около 5 години в охлаждаем басейн да спадне радиацията. След тов в РФ се рециклират а всички останали страни просто загробват остатъците. С други думи не им трябва чак толкова много персонал...
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички АЕЦ-ове в Украйна са построени от руснаците и не само те. Украинците да напуснат напуснат всички обекти, които са проектирани и реализирани от руснаци-така е редно. Не само Пушкин и Булгаков са руснаци. Също да изхвърлят таблицата на Менделеев и да си измислят собствена или да ползват някоя американска. Да уволнят всички, завършили руски университети и да сринат градовете построени от руснаци. Въобще, да започват от нулата и всичко да им се преподава на мова. Да видим какво ще им останеи
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Навсякъде кресливи еднорози по форумите. Колкото и да се напъвате истината се вижда.
9
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
АЕЦ Запорожие е най ценния заложник на Путин. Путин иска от Света да му се даде път за бягство от войната в Украйна или в противен случай ще гръмне заложника .
8
9
 
5
 
! Отговори
Канчо Качев преди 11 месеца
Ако тавариш Пиздюxин беше превзел киев за 3 дни сега нямаше да му се налага да евакуира хора. Ура друзя!
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не забравяите че русия е на първо место по тази насока имат си инжинери кваликв.работници наи добрите в света ---лъжци и измамници сте вие от ес бива бива не толкос лъжи не бива
6
9
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
КОИ СА ,,ЕНЕРГОАТОМ" ??? ТОВА ОЗНАЧАВА - НАТОВСКА ПРОПАГАНДА !!!