Генералът, който спаси Киев, е начело на спасяването на Бахмут

Украйна се подготвя за своята контраофанзива
15 май 2023 21:15, Нели Христова
407
Генералът, който спаси Киев, е начело на спасяването на Бахмут
Снимка: БГНЕС

През последните няколко месеца един популярен лозунг белязваше продължителната война в Украйна, убила хиляди млади мъже от двете страни на конфликта: "Бахмут се държи".

Миналата сряда съобщението внезапно се промени.

Мъжете от 3-та щурмова бригада стояха горди в редица, с лица, затъмнени от неравномерното подземно осветление. "В отделни райони врагът не издържа на натиска на украинските защитници и се оттегли на разстояние до 2 километра", написа генерал-полковник Александър Сирски, командващ сухопътните сили на Украйна, в публикация в Telegram.

Скоро се появиха снимки на украински сили около Бахмут, които се издигат през гори, раздирани от стрелба, за да победят руските позиции.

След месеци на разпределяне на ценни снаряди, те отприщиха бараж от артилерия и се втурнаха към руските позиции на запад и югозапад от града. Имаше също съобщения за напредък в и около няколко села северозападно от Бахмут. В мъглата на войната подробностите са неясни, но някои от печалбите са подкрепени от геолокирани кадри.

В Русия нараснаха опасенията от възможно обкръжаване на наемниците от групата "Вагнер", останали в Бахмут. Евгений Пригожин, основателят на "Вагнер", беснееше: "Историите за тактически изтегляния не са нищо повече от бягство, измама, тотално страхливост – нещо, което ще трупа срам върху историята на страната ни в продължение на много години."

На Запад анализаторите размишляваха дали това не е началото на голяма офанзива. Снощи водещ руски вестник съобщи, че два руски изтребителя и два военни хеликоптера са били свалени в Русия.

По-рано 57-годишният Сърски отново се обърна към хората си: "Нашите войни се придвижват напред в няколко области на фронта, врагът губи машини и хора. Слава на Украйна и нашите герои!"

Валерий Залужни, който е с осем години по-млад от Сърски и някога е бил под него, е главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Но той е базиран в Киев заедно с политическото ръководство, където носи отговорност за цялостната стратегия, включваща всички части на армията на земята, във въздуха и по море.

Генерал Сърски бързо се превръща в една от най-завладяващите военни фигури на този век.
Трите най-значими украински операции във войната са отбраната на Киев, светлинната офанзива в района на Харков миналото лято и тежката битка за осуетяване на усилията на Русия да превземе Бахмут: Сирски беше начело и на трите.

Оперативната отговорност за офанзивата, която се очаква да бъде неизбежна, също ще лежи на неговите плещи.

Сърски е аскетична, книжна фигура: ярък контраст с руски колеги, опасани с медали. Той е описван от колеги като обсебен от планирането - и от фитнеса. Преди войната той живее на квартира в Киев със съпругата си Тамара и сина си Александър. Той печели приблизително £14 000 на година и кара Renault Mégane от 2017 г., според финансовата му декларация му от 2018 г. Двойката също притежава вила извън Киев и половин акър земя.

Роден в село във Владимирска област в Русия, когато тя все още е била част от СССР, Сърски е добре запознат със съветските, а сега и с руските методи за водене на война.

Учил е в Московското висше военно командно училище, съветски еквивалент на Сандхърст, но е базиран в Украйна от 80-те години на миналия век.

Той си проправя път нагоре в редиците на зараждащите се украински въоръжени сили, преди да получи званието генерал-майор като командир на 72-ра механизирана бригада. През ноември 2013 г., когато избухнаха протести на киевския площад Майдан, Сърски беше изпратен в Брюксел като представител на Украйна, за да обсъди как нейните въоръжени сили да отговарят на стандартите на НАТО.

През февруари 2015 г., в пика на войната в Източна Украйна срещу необявените руски сили и проруските сепаратисти, Сирски ръководи изтеглянето на 6000 украински войници от Дебалцево, последният голям сблъсък преди споразумението Минск II, което позволи крехкото прекратяване на огъня .

Преди инвазията миналата година, докато президентът Зеленски омаловажаваше вероятността от атака срещу Киев, генералите на Сирски се подготвяха зад кулисите.

Седмица преди това Сирски, сега началник на сухопътните сили, беше преместил всички основни военновъздушни средства и хеликоптери на армията извън големи бази, за да ги спре да бъдат очевидни цели за въздушни удари.

Той раздели Киев и околностите на сектори, всеки ръководен от генерали от военните учебни центрове в тези райони. Офицерите на място имаха разрешение да вземат тактически решения, без да се консултират с щаба, за да повишат гъвкавостта на реакцията си.

72-ра механизирана бригада, която Сърски командваше, известна още като Черните запорожци, беше единствената бронетанкова бригада, назначена да защитава столицата.

Сърски знаеше, че те нямат огневата мощ да спрат пълната сила на руското нападение, насочено към двата бряга на Днепър през горите на север, така че той създаде импровизирани артилерийски групи, въоръжени с комплекти от военни академии, и ги разположи да защитават ключови въздушни точки на влизане в столицата.

На 11 март Сърски видя колони от руска техника от другата страна на река Ирпин точно пред предградието Мошчун, портата към столицата.

"Това беше може би най-критичният момент, когато си помислих: "Е, това ли беше?" Защото превземането на Мошун означава влизане в Киев", спомня си Сърски пред The Washington Post.

С характерна адаптивност, украинските специални части пробиха с експлозия бент в река Ирпин. "Водата потече и наводни руснаците и по-късно открихме мястото, където руските морски пехотинци трябваше да свалят всичките си бронежилетки и да плуват, за да останат живи", каза той. След нов опит за преминаване с парашутисти руснаците отстъпиха. Столицата беше спасена.

"Воденето на война води до победа. Точка", написа Сърски миналата седмица, перифразирайки пруския теоретик на войната от 19-ти век Карл фон Клаузевиц, предлагайки рядък поглед върху неговите тактически вдъхновения.

Съирски, подобно на фон Клаузевиц, често подчертава важността на морала и психологическите аспекти на войната.

"Моралът е една от ключовите разлики между двете сили", казва Ед Арнолд, анализатор на отбраната в отдела на Кралските обединени служби и бивш офицер от армията пред The Times.

Според доктрината на британската армия "бойната мощ" се състои от три компонента, концептуален - как да се бием, физически - средствата за битка, и морален - способност да накараш хората да се бият. "Ако се съсредоточим върху тези, където Украйна е начело, а руснаците са просто напълно недостатъчни. . . обяснява защо подходът му е толкова успешен", добавя Арнолд.

Единството на командването и целта са друга област, в която Украйна може да надделее над руснаците, чиито генерали се борят помежду си, борят се с наемници от групата "Вагнер" и с чеченски военачалници за надмощие. Според Арнолд офанзивата в Харков беше пример за това как Сърски играеше на тази проста сила. "Това беше една от най-впечатляващите военни операции, които съм виждал. Имаше почти всичко: добра интелигентност, добро планиране, имаха дисциплина, инвестираха точно там, където трябваше, и не отидоха твърде далеч."

Украйна извърши проучвателни атаки по дългата фронтова линия на Русия в района на Харков и когато намери слабо място на руската армия, хвърли войски и бронетехника, за да пробие линията. "Веднага след като са били зад линиите, за руските сили е трудно да се съберат до определена географска точка. Тогава руснаците имаха проблем с единството на командването, командването и контролът просто не работеха и никога не са работили на изток от началото на инвазията, наистина", добавя Арнолд.

Когато Украйна, отново водена от Сърски, атакува руската отбранителна линия от 600 мили това лято, вероятно ще използва подобен подход, но този път руснаците имаха месеци да се окопават.

Въпреки това анализаторите подчертават, че отбранителните линии са почти безполезни, ако не са покрити с огнева мощ. След месеци на изтощителна война в Бахмут, Сърски може би е целял да изтощи Русия.

Много украински и западни наблюдатели смятат, че цената на защитата на Бахмут е твърде висока. Във военните академии на бъдещето може да бъде предложено по-закръглено изображение на генерал-полковник Сърски, единственият човек, заемащ това остаряло звание в украинските въоръжени сили. Но засега статусът му в историческите книги е сигурен. "Репутацията на командирите се създава във война и Сърски вече е направил достатъчно, за да бъде запомнен като един от най-добрите", добавя Арнолд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
0
 
! Отговори
бай онзи преди 11 месеца
Колкото спаси Бахмут(който вече е Артьомовск),толкова ще спаси и Киев!
338
0
 
1
 
! Отговори
Бай уйй преди 11 месеца
И какво точно ще спасява в Артъомовск този герой
337
0
 
3
 
! Отговори
Бахмут преди 11 месеца
От вчера е Артемовск. Търсете ново име за Украйна. Киев може и да остане, за спомен, за доброто старо минало!
336
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Историк-Измислената нация и държава ФАЩ се пръкна преди 250 г и след 1945 г. досега е разпалила 55 войни и всичките на далечни места където нямат никаква работа!!!Просто без техния ВПК и арабския петрол,който заграбиха от Либия и Ирак отиват в забвение!!!Те ТРЯБВА да водят непрекъснато войни за да подържат вече почти разпадналата се на отделни щати "държава"!!!Русия през това време не е нападнала нито една държава!!!
335
9
 
12
 
! Отговори
Роко преди 11 месеца
Ще споделя една идея с червените мерудия.Защо например германия не заграби австрия, нищо че австрия е основана преди германия.Както украйна е основана доста преди московията.Русофилите дали ще одобрят идеята ми
334
8
 
13
 
! Отговори
Роко преди 11 месеца
Ето един фасулски въпрос към червените бактерии.Знае ли някой че омразния враг на руснаците сащ на три пъти ги спасява от кома.А има толкова много информация по тези факти.
333
2
 
3
 
! Отговори
Gog преди 11 месеца
Пасквил
332
5
 
6
 
! Отговори
Роко преди 11 месеца
През 2014г имаше резолюция на оон в крим да влязът сини каски и разследващи органи да установят на место какво точно се случва там.И русия наложи вето.Защо го направи може да се досети и един средно интелигентен шаран, но не и червен русофил..
331
8
 
7
 
! Отговори
Радон Керанов преди 11 месеца
Мъжете от Трета щурмова бригада са всъщност ветераните от полка Азов! Полкът беше попълнен и преобразуван в бригада! Присъствието на тези закоравели в битки бойци обяснява много за провалите на руската армия в Бахмут! Още в Мариупол руснаците се опариха жестоко от азовците!
330
2
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 11 месеца
Само не разбрах тази статия на какъв език е написана.
329
7
 
8
 
! Отговори
Kresi преди 11 месеца
Най ми е интересно как руските разбойници се представят за жертви.Нали ако западняците мислеха да нападат русия щяха ли да пуснат толкова фирми да вдигнат стандарта на ***.И щяха така да въоръжават украинците че *** нямаше да припарят до границите.Ами през соца защо почти всички страни въстанаха срещу червената империя и само ние не.И тогава пак американците виновни.Значи никой няма право да се бунтува срещу червената чума.Всеки може да провери как ссср изнасяше комунистически революции
328
10
 
13
 
! Отговори
Тито13 преди 11 месеца
Сбогом руски фашисти, краят се вижда, скоро ще сте под земята!
327
5
 
1
 
! Отговори
Тон преди 11 месеца
Сега като разбрах ,че този генерал направо ми олекна!
326
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснаците към момента по мнението на западни специалисти в Бахмут са нанесли такива щети на укрите, че те са невъзстановими.
325
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От САЩ оръжията /повечето от сателитите полубезплатно/ от украинския народ жертвите...
324
13
 
12
 
! Отговори
Ванга преди 11 месеца
Ке потъне пРосийката
323
5
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 11 месеца
Слава на САЩ.Могс и нашата армия ще отиде на фронта?
322
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Надарен, дискретен и нежен. Утешавам разбити русофилски сърца!
321
9
 
18
 
! Отговори
Историк преди 11 месеца
Руската Федерастия се пръкна преди 32 години през 1991 година.Оттогава това й е шестата война.
320
17
 
12
 
! Отговори
антицензура преди 11 месеца
Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу само през април украинската армия е загубила повече от 15 000 военнослужещи в зоната на специалната операция.