Пригожин: Руски сили може да са свалили свои военни самолети

Украинските сили си възвръщат територии около Бахмут
15 май 2023 07:50, Елка Василева
80
Пригожин: Руски сили може да са свалили свои военни самолети
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна армия "Вагнер" предположи, че четири руски военни самолета, за които се съобщава, че са се разбили в регион, граничещ с Украйна, може да са били свалени от руските сили, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Руски официални лица не са коментирали съобщенията в руските конвенционални и социални медии, че два изтребителя - Су-34 и Су-35 - и два военни хеликоптера Ми-8 са се разбили в Брянска област в събота.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира неуточнени източници от службите за спешна помощ, според които Су-34 и един хеликоптер са се разбили. Други източници, сред които Владимир Рогов, ръководител на руска колаборационистка организация в Запорожка област в Украйна, твърдят, че са паднали четири самолета.

Според съобщенията всички те са принадлежали на една и съща военновъздушна група.

По време на войната трансграничен обстрел многократно е поразявал Брянск, който граничи с украинските Черниговска и Сумска област. Властите там твърдят, че необясними експлозии са дерайлирали и два товарни влака и че през март въоръжена група е проникнала в региона от Украйна и е убила двама цивилни.

Съобщените катастрофи пораждат опасения относно способността на Украйна да удари Русия и относно военната компетентност на Русия, отбелязва АП.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат отрече в неделя Украйна да е замесена в свалянето на самолета. В изказване по украинската телевизия той предположи, че отговорността може да е на самата Русия, но по-късно оттегли забележката си, като заяви, че това е бил опит за шега.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин обаче изказа подобна хипотеза.

Четири самолета - ако се начертае кръг в местата на падането им, се оказва, че този кръг е с диаметър 40 километра. Сега отидете в интернет и вижте какво оръжие за противовъздушна отбрана може да се намира в центъра на този кръг, а след това създайте свои собствени версии", посочи Пригожин в Телеграм в неделя.

Пригожин, чиито сили се намират в разгара на изтощителна едномесечна битка за град Бахмут, уточни, че не е "в течение" на ситуацията. Но той неведнъж е критикувал руските военни за стратегията им в Украйна и за това, че уж не са доставили на "Вагнер" боеприпасите, от които се нуждае в Бахмут, напомня АП.

Според правителството в Киев, цитирано от ДПА, украинските сили печелят терен в Бахмут.

"Нашите части превзеха над 10 вражески позиции северно и южно от Бахмут и прочистиха от врага голям горски район близо до Иванивске“, написа в неделя в Телеграм заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр. По думите й при операцията са били заловени руски войници.

Украинската войска продължава да напредва, каза Маляр. Това е моментът, когато един метър е колкото 10 км като сложност на задачата, посочи заместник-министърката на отбраната на Украйна.

Въпреки последните украински успехи ситуацията в Бахмут остава напрегната по нейните думи, тъй като руската армия оказва упорита съпротива. „Врагът е събрал всички свои сили там и опитва да напредне, унищожавайки всичко по пътя си“, написа украинската представителка в Телеграм. „Ожесточените сражения продължават“.

През последните дни украинската армия успя да си върне територии около Бахмут, който е в центъра на ожесточени сражения от месеци. Силите на Киев сега могат да обградят бойците на частната руска наемническа група „Вагнер“, които са разположени в града, посочва ДПА.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси, и руснаците ли имат Пейтриът?
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
приятелски огън майна
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата забеляза че Пригохин е безпорен авторитет и взе да му приписва какво ли не. Хайде осъзнайте се !
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алекс ти все пишеш но не си много осведомен. Знаеш ли че има класация за употребата на алкохол и челните места се държат апример от Финландия и Великобритания. Русия е много по назад от фаворитките. Ами информирай се преди да правиш намеци. Пък иникому не е нужна твойта оценка за Пригожин.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че приписват наПригожин неща които не е казал. Но дори и да е казал какво от това. Война е има жертви. Много лошо. Но това се знае. Съжалявам.
46
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Напълно е възможно Пригожин да е прав.Алкохолът и празните крепостни кратуни водят до подобни резултати.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбирам ли, че Пригожин дава интервюта пред Асошиейтед прес?
44
11
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Оф, писна ми да чета подобни смешни изявления от украинското командване. Били напредвали, а пък руснаците и те се опитвали да напредват. Да не стане така, че от тоя напредък изведнъж украинци и руснаци да се окажат гръб в гръб? Или журналистическите интерпретации са лоши или наистина Украйна не знае какво говори.
43
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 Западното разузнаване твърди за около 700 хиляди безвъзвратни загуби убити и ранени на Русия. По сметките на Украйна само убитите руснаци са 200 хиляди. Да не говорим за съотношението на загубите в жива сила което е 10:1 в полза на Украйна. За какви черни чували ми говориш като по поляните около Бахмут се търкалят хиляди изоставени руски трупове? Събитията от ВСВ когато ня един убит немец се падат 10 руснаци се повтарят.
42
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тeлaтa нa 6oйци oт 14-тa 6pигaдa нa ВCY ca тaйнo пoгpe6aни kpaй Kиeв. Житeлитe нa Kyпянck, kъдeтo e 6aзиpaнa 14-тa 6pигaдa нa ВCy, мнoгokpaтнo ca зaявявaли, чe koлoни oт kaмиoни влизaт в гpaдa, paзтoвapвaт чepни чyвaли c тeлa в мecтнaтa мopгa, нo в гpaдa нe ce пpaвят пoгpe6eния. Пo-kъcнo ce okaзa, чe тeлaтa нa зaгинaлитe ca 6или oтkapaни oт Kyпянck в Kиeвcka o6лacт, kъдeтo тaйнo ca пoгpe6aни зaгинaлитe вoeнни. Kиeв вce oщe oтpичa oгpoмнитe зaгy6и в живa cилa, дokaтo 6poят нa гpo6ищaтa нa Нeзaлeжнaя нeпpekъcнaтo pacтe.
41
4
 
6
 
! Отговори
времето тече преди 1 година
Очакват се още измислени новини за Пригожин - засичайте колко време ще им трябва тука да ги преведат от английски! :)
40
4
 
11
 
! Отговори
Г преди 1 година
Военна компетентност и русия в едно изречение НЕ съществува! Залага се на количество жива сила и каквото стане..
39
6
 
6
 
! Отговори
Фейкомас преди 1 година
Ройтерс,BBC ,CNN са гьобелсова пропаганда
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 И за това ония обикаля света да изпроси нещо .
37
4
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Не ни трябва Пригожин, за да се устетим какво е станало, мълчанието на Конашенко е достатъчно доказателство. ВСУ поздравяват руското ПВО за добре свършената работа.
36
2
 
7
 
! Отговори
Пригожин - не! преди 1 година
Не е казвал такова нещо! :) Само че ако се огради с възможния обсег на укро ПВО-то веднага ще проличи откъде е дошла атаката. Каза също че това ме ну влиза в задълженията - а само Бахмут. А ТУКА измисляме новини.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжовно ли е заглавието? Пригожин, чиито сили се намират в битка за град Артьомовск, уточни, че не е "в течение" на ситуацията.
34
7
 
5
 
! Отговори
до 38 Империя на зл преди 1 година
Кремълското ченге се е навряло в бункер, дето никой не го знае къде е. Не е толкова лесно да го утрепят и неговите съвсем приближени.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37. И какво? Това е просто мнение.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Кристофър Каволи, командващ силите на НАТО в Европа, заяви на конференцията "Леннарт Мери" в Талин, че въоръжените сили на Русия продължават да бъдат боеспособни въпреки тежките загуби в Украйна. Той предупреди, че тези, които смятат, че Русия е изчерпала силите си във войната в Украйна, са в голяма грешка....