Председателят на Върховния съд на Украйна задържан за подкуп

Всеволод Князев е уличен във вземане на на 2,7 млн. долара
16 май 2023 08:12, Елка Василева
52
Председателят на Върховния съд на Украйна задържан за подкуп
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан за подкуп в размер на 2,7 милиона долара, съобщи УНИАН.

Арестът бе обявен вчера - деня, когато украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа. Зеленски обяви, че е получил обещания за още помощ от съюзниците и увери, че подкрепата за присъединяването на Украйна към Европейския съюз се е увеличила.

Още по темата
Борбата с корупцията е предварително условие, поставено от ЕС за присъединяване на бившата съветска република. Въпреки напредъка, постигнат през последните години, Украйна е на 116-о място от 180 държави в последния "Индекс за възприятие на корупцията" на неправителствената организация "Прозрачност без граници" (Transparency International), отбелязва Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна съобщи, цитирано от УНИАН, че заедно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в големи размери във Върховния съд (ВС).

"НАБО и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно - схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите от ВС. В момента се извършват неотложни следствени действия. Подробности по-късно", пише в изявлението, публикувано във фейсбук.

Източник от правоприлагащите органи потвърди пред УНИАН, че председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на 2,7 милиона долара.

Князев заема поста от 1 декември 2021 г.

"Във връзка със случващото се" днес ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха във фейсбук от най-висшата съдебна инстанция в Украйна.

Според източник на украинския новинарски сайт "Дзеркало тижня" подкупът е бил даден от поддръжници на милиардера Костянтин Жеваго, който беше арестуван през декември във Франция по искане на Киев във връзка по обвинения в присвояване на средства, предаде Ройтерс.

Украинският олигарх каза пред френския съд, че не е направил нищо лошо и не трябва да бъде екстрадиран.

НАБО и САП сега разследват 18 съдии от Върховния съд, които постановили миналия месец решение в полза на бизнес интересите на Жеваго.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
14
 
! Отговори
Русофилчета невежи! преди 1 година
Свършете нещо полезно за себе си вместо по цял ден да пишете глупости тук!
21
16
 
13
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Най големият престъпник е президанта Зеленски който позволи сина на Байдън да открадне милиарди от Украйна и да разположат десетки био лаборатории в Украйна които Путин разкри и унищожи иначе Ковида щеше да процъфтява по Европа и България.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките са му дали малко центове на корумпето :)))
19
9
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Зеленски кога ще го тикнат в зандана и никога повече да не визи бял ден? Колко невинни украинци умишлено подложи на геноцид, в полза на КРАВАРИСТАН.
18
14
 
21
 
! Отговори
Руските прасета преди 1 година
(русофили) нещо много се pazгpyxтяха тук... Гладни за копейки ли са?
17
15
 
6
 
! Отговори
От чичура преди 1 година
Още от оно време-70-те цяля година бях в Одеса. Прави са Анонимен 2 и 13. Не обиждайте украинците. Там няма никаква корупция. Зя тях това явление въобще е нещо непознато.Всичките украинци, до един честно се трудеха и още тогава се надсмиваха на руснаците , че не можели да печелят. Който не е бил в Одеса и не е посетил известния "Талчок", той нищо не знае що е това украинец, корупция, далавери.
16
5
 
12
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Ухааа ... на тия ЕС им даде пари, и те решиха да си ги раздават помежду си.
15
2
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Тези се борят с корупцията като нас - по някоя показна акция от време навреме. Изгорят някой бушон и после пак по старому.
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пейтриът-мейтриът, Ирис-мирис, Кинжалите и Калибрите цепят мрака и утилизират Укрофашисти.
13
8
 
12
 
! Отговори
Ежко преди 1 година
Алооооо......украйнците нямат ли си ВСС?Интересно ще е ако главният им прокурор арестува Зеленски за кражби.Иши първо ще чакаме да падне от власт?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, така ли? Не думай!
11
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два реда няма ли да напишете, че главнокомандващия на ВСУ Залужний е в неизвестност от 11 дни или още нямате разрешение. Снощните атаки над Киев, Чернигов и Харков показаха колко безполезно е Натовското ПВО. Снощи отново напукани Укронацистки кратуни.
10
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати лъжите,та Украйна е най-уредената държава ,няма корупция,няма мафия.
9
15
 
20
 
! Отговори
те пък... преди 1 година
Човечецът е взел обидно малко за укростандартите, сигурно затова са гракнали срещу него. Я да видят зеленото човече как смуче милиарди и после си ги делят със склеротика отвъд океана, с акушерката и с други колеги на нашто Миче Габриел.
8
19
 
16
 
! Отговори
Заради какво? преди 1 година
ПВО-то на урките се похарчи тая нощ - заради това ли?
7
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Замазване на положението. Те трябва там да ги задържат всичките. Най-корупционната държава.доказано. А Зеленски стана в пъти по-богат от Тръмп, но го посрещат и изпращат като месия. Нашият Исус, който ще ни спаси от злата Русия и Путин. Амин!
6
0
 
8
 
! Отговори
За 2 преди 1 година
Вероятно няма такова нещо! Аз съдя по името Всеволод, че и Князев. Събирателен образ. Имайки предвид нашата си грандиозна тема в медиите - съдебна система, вероятно това е начин да ви предизвикат да коментирате. Впрочем да питаме - как е Кайли? Да не се окаже литературна творба, с цел да обсъдим възможностите за корупция в ЕК?
5
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русароби , скоро ще бъдете наритани и натикани в миша дупка.
4
2
 
24
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДОБРЕ СТЕ РАЗВЯЛИ ЗНАМЕТО НА ПОЗОРА !!!
3
4
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
финансов одит на украина къде е оръжието и траншовете нар-ко-маните отбункера какви имоти имат в чужбина