Бойците, нахлули в Белгород: Показахме, че Русия е неподготвена

Според тях имало само двама ранени
24 май 2023 22:15, Александър Попов
541
Бойците, нахлули в Белгород: Показахме, че Русия е неподготвена
Снимка: Getty Images

Две групи бойци, сражаващи се на страната на Украйна и поели отговорността за навлизане в последните дни в граничен руски район, днес похвалиха успеха на своята операция, която е показала, според тях, слабостта на руската отбрана, предаде Франс прес.

Пред журналисти в Северна Украйна, недалеч от руската граница, основателят на едната от тези групи - Денис Капустин от Корпуса на руските доброволци, увери, че фактът, че бойците са проникнали в Русия и после са се върнали в Украйна може да бъде смятан за успех.

Атаката, за която проукраинските бойци говорят, беше извършена в Белгородска област в понеделник. Тогава Москва съобщи за навлизане на група от, както тя каза, саботьори, дошли от Украйна. Това е най-сериозният инцидент от този тип, който бе придружен от украински обстрел по руски села, в който загина един човек, а 13 души бяха ранени, отбелязва Франс прес.

"Операцията е в ход. Тя включва няколко фази", увери Капустин, който е известна фигура сред футболните хулигани и в крайнодесните среди  в Русия и който преди войната отиде да живее в Украйна, където организира състезания по спортна борба и стана собственик на модна марка.

Според него този тип нахлуване принуждава руската армия да премества голям брой военни, като по този начин оголва други части на границата и фронта.

Още по темата
Говорителят на другата група, която пое отговорност за нахлуването - Легион за свободата на Русия - и който се представя с името Цезар нарече операцията невероятна, позирайки пред военна блиндирана машина, за който каза, че е трофей, взет от проукраинските бойци от руските сили.

Родом от Санкт Петербург в Русия Цезар бе идентифициран от руските разследващи медии като член на империалистки и националистически групи в руската крайна десница.

Бойците, които са били тридесетина, разказаха пред медиите, че са прекарали близо 24 часа на руска територия, преди да се върнат в Украйна в ранните часове на днешния ден.

Москва каза вчера, че е отблъснала тази атака с помощта на артилерия и авиация и че е елиминирала, както тя каза, над 70 украински терористи.

Бойците, които се определят като десни консерватори и традиционалисти, от своя страна увериха, че  при операцията е имало само двама ранени от тяхна страна. Някои от тях в миналото открито се представяха като неонацисти, отбелязва Франс прес.

Според Капустин реакцията на Москва на това нахлуване е показала, че военното и политическото  ръководство в Русия не са изобщо подготвени за подобни неща.

"Искам да им докажа, че човек може да се бори срещу тираните и че властта на Путин не е неограничена", казва той, уверявайки, че се бори срещу несправедливостта и мъченията.

Украйна отрече всякаква отговорност в тази атака. Но Капустин казва сега, че Киев е насърчил онези, които са я извършили, без обаче да им дава оръжия или оборудване.

Кадри, разпространени от руските власти, показаха превозните средства, използвани от бойците по време на нахлуването. В. "Ню Йорк таймс" идентифицира тези превозни средства като американски бронирани машини с подсилена защита срещу мини (MRAP).

Украйна получи над 500 такива машини от Вашингтон. Но Цезар казва, че е купил използваните машини при нахлуването от "военни магазини".

Русия обеща днес да даде изключително твърд отговор в случай на нови въоръжени навлизания на нейна територия./БТА, Габриела Големанска 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
до веселяка преди 10 месеца
а, после...
308
1
 
8
 
! Отговори
х преди 10 месеца
Момчетата са си откровени фашаги, няма кво да ги плакнете с тия смешни статии. Баш на място са си в Украйна. Що ли са избягали там още преди войната? Некой журналист дали ще се сети да пита тия въпроси
307
0
 
3
 
! Отговори
CC General Zhelezniy преди 10 месеца
в северна корея и в русия, дори да падат яко и да са най-бедните и смотани държави, като почне война само ще пишат как диктатора им с един шамар избивал 1000 войници, как побеждавали тонове врази без дори да допуснат и лека рана, и като спечелят някой град с по-малко население от жертвите дет са дали за него, вестниците ще пищят до небето колко са яки. Общо взето треа да си *** да верваш на тия вестници и то след 1000та разкрита лъжа от тях. А контраофанзивата ще е след седмици, споко
306
5
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
То аз защо ли очаквам от рашист интелигентен отговор?! То кръгозорът им е на Соловьев,а жизнените принципи от Симонян. Между другото,Симонян й плащат 20 милиона на година. На вас каква ви е далаверата?
305
1
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Само това ли успя да измислиш? Ама вие сте златни! Такава ниска концентрация на интелект си е за награда. С конкурс ли ви избират?
304
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
Е тва беше супер-дупер контраофанзивата!
303
8
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Само да напомня: Маша Москальова беше отнета от баща й и пратена в интернат за детска рисунка с антивоенен призив. Или ще отричате идиотизма на рашистите?
302
10
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Голямата разлика е,че всеки украинец може да тегли една сочна майна и на Залужни,и на Зеленски, и на кой и да е..Хайде руснака да пробва нещо подобно: глоба и затвор само да наречеш,войната - война. 2 милиона вътрешни войски, яки момчета,веднага ще ти разяснят от диалектична гледна точка колко бъркаш във философските си разсъждения. И яка тупалка по китарата,ако се разсъжденията ти не съвпадат с генералната линия
301
7
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Най-забавното е,че ако утре дедо гушне букета и по спешност тръгнат да подписват мирно споразумение, нашите фильовци ще продължат да спорят. Даже и вмирисания труп на най-тъпия диктатор,събирател на земите неруски,и преродения Петър Първи,защитник на исконните алкохолни традиции и свещеници с пагон от КГБ,няма да ги смути.
300
7
 
4
 
! Отговори
CC General Zhelezniy преди 10 месеца
ситуацията е такава, има камери от дрона ударил кораба им, а те отричат, пригожин се оттегля до 30 юни уж за почивка, вице министър в русия е намерен самоубит, най-големия кораб с атомни бомби на сащ е вече в норвегия, руските ботове говорят как са убили 70 човека и никой руснак не е загинал при белгород, а на клипове се вижда нещо тотално различно. Днес пономарев и цезара снимаха клипове с техните хора и показаха че всичко им е наред, като цяло русия е основана на лъжи и който им вярва, тежко м
299
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За тия важи поговорката: Влязоха като Аслани, тръгнаха си като ***.
298
8
 
11
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Притеснява ме,че Медведев се е умълчал. Или е в запой, или изчислява траекторията на ракетен удар по Лондон.
297
7
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
От видео,група видиотени руснаци се опитваха да изкъртят вратата на бомбоубежището. Бяха споменати много майки. Боя се,че и до тази Вовочка ще стигнат
296
8
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Влязох в телеграм канала на Белгород. В 16.00 днес имало тревога,канят гражданите да се крият. По-нагоре,съобщение от губернатора за обсрели околовръст. И нещо голямо е издухало сградата на ФСБ в града,барабар с дежурните офицери. Та,фильовци, ако рейда е приключил,да не би руската армия да воюва с руското ФСБ?
295
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Готвача даде в Бахмут над 60 000 жертви. Останаха му под 15 000 войници и бяга в Африка, защото ВСУ идва. На това, pycopoбите му викат "победа". Paшистка му работа... Лилипутин закопа Русия, те му се кефят - ето това са poби, по-точно pycopoби. Навремето сме имали османофили, сега имаме русофили. Някои хора просто предпочитат да са poби.
294
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Основателят на The Pirates Bay: Готвач предвождащ затворници разби в Бахмут армия преминала през 9 годишна натовска подготовка.
293
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истината е, че нито Русия, нито Америка ще загубят тази война... Европа обаче, отиде курбан. Раждат се два паралелни свята. И м/у другото в Америка обсъждат поставяне на дамски превръзки и тампони в тоалетните и на момчетата! Тая Америка не е онази Америка, на Марк Твен уважаеми форматирнu мозъцu... Дано не ви се налага да ви звънят от училище за да ви съобщят, че сина ви е вече момиче...
292
24
 
10
 
! Отговори
Твърдо преди 10 месеца
Слава на Украйна! Още един рушистки корабль даде фира! Слава на героите от ВСУ!
291
8
 
15
 
! Отговори
киро-факиро преди 10 месеца
Това беше дългоочакваната контраофанзива! Сега може вече да обявим победата над Русия и на ротационен принцип да управляваме света. 9 месеца със свалени *** после 9 месеца с уста. Да живее новия евро-либиро-транс реализъм.Какъв *** трябва да си от такъв пълен провал, 73 убити, 16 пленени ги пържат със ток на Лубянка и само 20 тина върнали се в Украйна да се радваш и да си приписваш суперлативи.Колко метаамфетамин са им били на горките скинари че да тръгнат в устата на вълка?
290
3
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 10 месеца
Даже знамеце си имат подготвено, беше с ръбчета от сгъването, опънали са го точно преди снимките, изобщо обичат си режисурата, както Зеленски с зелената тениска на официална среща