Стената на голям язовир в Украйна е рухнала при взрив, започнало е наводнение

Евакуират хората, водата ще достигне критични равнища до 5 часа
Обновена: 6 юни 2023 08:51 | 6 юни 2023 08:32, Елка Василева
270

Експлозия разруши стената на язовир „Нова Каховка“ в окупираната от Русия Херсонска област. Започнала е евакуация на населението в засегнатите над 80 населени места.

Кадри от дрон показват как с огромна скорост се изливат тонове вода. Очаква се ситуацията да стане критична в рамките на следващите часове.

Още по темата
Южното командване на украинските въоръжени сили обвини Русия за взрива. За разрушаване на язовирната стена и наводнения съобщава и контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Огромният язовир „Нова Каховка“ блокира река Днепър нагоре по течението на Херсон. Окупираният град е заплашен от хуманитарна катастрофа. Язовирът е източник на вода и за анексирания полуостров Крим, както и за АЕЦ "Запорожие". Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде БНТ.

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

Рухването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна не представлява никаква „критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, съобщи още ТАСС, като се позова на представител на назначените от Русия власти в Запорожка област.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че „водата ще достигне критични равнища до пет часа“, посочи Ройтерс.

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
25
 
8
 
! Отговори
Ме преди 10 месеца
Украинците, бяха започнали да превземат островите и част от крайбрежната ивица на юг от Херсон. Сега техните позиции се наводняват и трябва да се изтеглят на бегом. Заради това, руснаците взривиха стената. Аз, това не го очаквах от тях. АЕЦ може да остане без вода, Крим ще остане без вода. Престъпници.
149
9
 
26
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Да, те руснаците са *** и умишлено ще наводнят собствените си позиции на левия бряг, който е по-нисък. Новини за канарчета и хора с 1 мозъчна клетка
148
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
окрите осъзнават, че никога повече няма да си върнат тези земи и сега проосто ги унищожават!
147
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бъркам ли или точно този бент беше язовирната стена на АЕЦ запорожие?
146
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това обяснява защо тия дни снимаха как България праща за Украйна мостопоставячи и лодки....
145
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Германец,я ми обясни като съюзниците ти казват,че няма вече смисъл да държиш един град ,които е загубил значението си,а главнокомандуващият армията ти също го казва,а ти не изтегляш армията си от тоя град,а напротив пращаш още войска там,за кой човешкия живот има значение? Даже после пращаш някаква войска в безмислена атака,която се проваля,а града съответно пада,как мислиш на Зеленски дали му пука за украинците.Ти обаче търсиш,че за Русия човешкия живот няма значение.Скрий се някъде.
144
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Офанзивата на украинците се провали в зародиш. Нужно им беше да потопят защитените руски позиции за да спрат контранастъплението и затова взривиха язовира. И обвиниха Русия естествено. Русия прие обвиненията заяви решително че ще си отмъсти ;)
143
4
 
27
 
! Отговори
Хелоу преди 10 месеца
Всеки с 2 капки мозък знае кой го взриви. Погледнете кой бенефитва. Руснаците сами ли ще си потопят брега и наводнят позициите? За жалост има хора които го вярват това. Просто безпристрастен наблюдател.
142
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредния гениален план на Путин и Шойгу, все едно гледам Антонио Ресио.
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 147 И какво общо има стената с контранастъплението,че не е ясно.Да не би украинците да форсират реката и там да го направят.Някой изобщо не мисли с главата си,а само дрънка глупости.
140
16
 
9
 
! Отговори
Германец преди 10 месеца
"90% от разлива е на Левия(Руски) бряг на реката" -- Инсинуираш, че за кремълските урроди човешкият живот има значение? Пич, да не си бил в кома последните 500 години?
139
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофилството няма общо с путинофилията.Путинофилите се кланят на Путин и Кремъл.Те не обичат руския народ,защото Путин е най големият им враг.Ужасяваща война и за двата народа.Тази стена е символ на последствията за двете страни.Печеливши няма.Страданието е огромно.
138
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвсем случайно, точно когато украинците правят първите стъпки от контраофанзивата, се скъса стената на язовира. Това въобще не е план на Масква да бави контраофанзивата, ама хич даже! Който каже, че руснаците са замесени, пепел му на устата.
137
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До *** Мишел Значи достатъчно е да погледнете на картата на районите които в момента се наводняват и веднага ЛЪСВА ГОЛАТА ИСТИНА ЧЕ ВСУ СА ГРЪМНАЛИ СТЕНАТА - 90% от разлива е на Левия(Руски) бряг на реката и само 10% е на Десния(Украински) бряг. Височината на водата може да достигне до 5м. Има ли смисъл повече да говорим?
136
8
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Стената е взривена откъм украинската страна, това е, което се вижда на записа от камерата.
135
4
 
8
 
! Отговори
Педеругата Мишел преди 10 месеца
президента на Евросъвета заяви, че е шокирам от атаката над Каховската ВЕЦ, нарече я военно престъпление и обвини Русия.
134
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено,че ще обвинят Русия,нали това е целта.
133
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 10 месеца
До големВзривени са 11 от 28 врати на шлюзовете за принудително изпускане на водата от язовира. Не коментирам кой ги е взривил.
132
13
 
9
 
! Отговори
Караибрахим преди 10 месеца
Рабзия трябва да бъде обявена от цялото човечество за терористично образувание също като Ислямска държава и да се гони унищожението и. Подобно зло не трябва да съществува на планетата!
131
5
 
4
 
! Отговори
голем преди 10 месеца
Украинците 6 месеца обстрелваха един мост и не успяха да го съборят. Това стори руската армия. Сега за 15 минути унищожиха язовирна стена, която можела да издържи ядрен удар! Как стават тия работи някой знае ли?!?