Стената на голям язовир в Украйна е рухнала при взрив, започнало е наводнение

Евакуират хората, водата ще достигне критични равнища до 5 часа
Обновена: 6 юни 2023 08:51 | 6 юни 2023 08:32, Елка Василева
270

Експлозия разруши стената на язовир „Нова Каховка“ в окупираната от Русия Херсонска област. Започнала е евакуация на населението в засегнатите над 80 населени места.

Кадри от дрон показват как с огромна скорост се изливат тонове вода. Очаква се ситуацията да стане критична в рамките на следващите часове.

Още по темата
Южното командване на украинските въоръжени сили обвини Русия за взрива. За разрушаване на язовирната стена и наводнения съобщава и контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Огромният язовир „Нова Каховка“ блокира река Днепър нагоре по течението на Херсон. Окупираният град е заплашен от хуманитарна катастрофа. Язовирът е източник на вода и за анексирания полуостров Крим, както и за АЕЦ "Запорожие". Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде БНТ.

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

Рухването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна не представлява никаква „критична опасност“ за Запорожката АЕЦ, съобщи още ТАСС, като се позова на представител на назначените от Русия власти в Запорожка област.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че „водата ще достигне критични равнища до пет часа“, посочи Ройтерс.

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А кой я взривил, защо не се казва в статията на демократичната свободна българска медия?
129
8
 
3
 
! Отговори
голем преди 10 месеца
До АнонименЗа нас е важно, коаг Президента Ердоган ще си върне изконно османските земи!
128
8
 
17
 
! Отговори
Германец преди 10 месеца
От азиатските диваци друго не очаквахме...
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Просто стената им пречи и на двете армии и са и видяли сметката без много много да мислят.
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То първо трябва да се мисли после да се действа но по тия географски ширини сме навикнали на обратното.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На приложеното видео ясно се вижда, че първият взрив идва откъм изток, но последващите са от запад. Първият взрив е по-скоро на заложени експлозиви, следващите приличат на взривове от ракети или артилерия.
124
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бавно и методично,Путин си ги гони от изконната Руска земя Урките! Руснака се е преселил и настанил трайно в Укрия!! И ще си постигне целите!!-:))
123
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре де днес,бг, казвайте нещата такива, каквито са. Руснаците минираха стената, когато се оттеглиха от западния бряг и Херсон. Сега взривиха заложените мини. Просто е, казвайте истината.
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.???????? идеотитепреписвачи
121
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Действия на отчаянието. Нищо не може да спаси руските окупатори.
120
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А трябва ли да знаем какъв е обемът на водата на Соленото езеро в щата Юта?
119
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** слугинчета що не пробвате да си включите за малко жалките мозъчета? Левият бряг от руска страна е по нисък от десния на укропитеците. Така че кого ще наводни повече? И не е имало никакъв взрив и обстрели , по свидетелства на местните жители. Стената не е издържала разрушенията от предишните многократни обстрели от все. Включително с любимите ви хаймърси! Заслугата за това бедствие е изцяло на укропитеците.
118
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не е ли стената, която украинците отдава се мъчеха да взривят?
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
така се спира настъпление .. сега украинците няма от къде да вземат подкрепления и са отцепени ....
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Овчу браво хамериканско обяснение щях да кажа плашило що тъй.
115
14
 
15
 
! Отговори
!! преди 10 месеца
Руснаците разбраха, че ще бъдат позорно изгонени от окупираните територии и като типични фашисти - рушат всичко, за да не остане нищо читаво за "врага" - диваци!
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега и украинците и Руснаците са под подозрение не се знай кой е е въпроса.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То като ги видя татуираните първо ми става жал че не могат са отърва от таз гмежь после ме възмущава че не мога да го разбера като е джeндъp добре ама мъж ли е жена ли е. И да го питаш няма да ти отговори щото и то не знай...
112
5
 
9
 
! Отговори
ОВчу преди 10 месеца
Що съ прайти на л.ди, бе? Наркоманчето взриви язовирната стена, за да попречи на руснЯцити да организират отбранатъ, а укропите да предприемът дълго чаканото "контранастъпление". Дори у хАмириканскити медии казват без хънтъ-мънтъ кой гръмна стенатъ на голематъ вода, саму нашти медии съ по-укропски от укропските!? Що тъй?
111
3
 
3
 
! Отговори
Слава Росий преди 10 месеца
Един кинжал в стената......