Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" е "сериозна", но стабилна, поне засега

Рафаел Гроси беше на посещение в централата
Обновена: 16 юни 2023 08:51 | 16 юни 2023 08:45, Нели Христова
18
Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" е "сериозна", но стабилна, поне засега
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Агенцията на ООН за атомна енергия каза, че ситуацията в контролираната от Русия атомна централа Запорожка в Украйна е "сериозна" и че осигуряването на вода за охлаждане е приоритет на посещението му, добавяйки, че станцията може да работи безопасно за "известно време" .

Рафаел Гроси от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) инспектира състоянието на най-голямата ядрена централа в Европа след пробива миналата седмица в язовир Каховка надолу по течението на река Днепър. Той каза, че инспекторите на МААЕ ще останат на мястото.

"Това, което е от съществено значение за безопасността на тази централа, е водата, която виждате зад мен, да остане на това ниво", каза Гроси в две публикации в Twitter, публикувани от близо до станцията, включително до езеро, което доставя вода за охлаждане."С водата, която е тук, работата може да бъде безопасна за известно време. Заводът ще работи за попълване на водата, така че функциите за безопасност да могат да продължат нормално."

Гроси каза, че посещението, третото му в завода в Южна Украйна, откакто руските сили го окупираха в първите дни на инвазията им през февруари 2022 г., е събрало "добро количество информация за оценка".

Русия и Украйна многократно са се обвинявали взаимно в обстрели близо до централата, застрашаващи нейната безопасна работа. Шестте реактора на станцията вече са спрени.

Говорител на МААЕ каза, че стрелба е спряла за кратко конвоя на Гроси, който се е отправил обратно към контролираната от Украйна територия след посещението, но делегацията не е била в непосредствена опасност.

Официален представител на руската енергийна индустрия беше цитиран по-рано от агенция ТАСС като обвиняващ Украйна, че е открила огън по конвоя.

По-рано през деня Гроси каза, че е нереалистично да се очаква Москва и Киев да подпишат документ за сигурността на обекта, докато наблизо има боеве.

Резервоарът Каховка обикновено се използваше за презареждане на охладителното езерце в близост до централата, но не може да го направи сега поради спада на нивото на водата след пробива, казват служители. Вместо това, езерото, което е отделено от резервоара, може да се допълва с помощта на дълбоки подземни кладенци, казват те.

Гроси беше цитиран по-рано от руските информационни агенции, че ситуацията на мястото е "сериозна".

"От една страна виждаме, че ситуацията е сериозна, последствията от разрушаването на язовира са налице и те са реални", каза той. "В същото време има мерки, които се предприемат за стабилизиране на ситуацията."

Пътуването на Гроси беше отложено с един ден от съображения за сигурност на фона на тежки битки.

Руските сили превзеха както атомната централа, така и водноелектрическия язовир Каховка малко след като президентът Владимир Путин ги изпрати в Украйна през февруари 2022 г.

Гроси многократно е призовавал за прекратяване на боевете в близост до съоръжението, за да се избегнат всякакви катастрофални инциденти.

Многократно са прекъсвани електропроводи. В завода има дизелови генератори, които разполагат и с алтернативни водоизточници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин вкара Македония, Финландия, Украйна и т.н. в НАТО и е кандидат за почитната титла БУДАЛА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО. Навремето Сталин вкара Турция в НАТО. АБЕ, ТИЯ С КОЯ ЧАСТ НА ТЯЛОТО СИ МИСЛЯТ, И ВЪОБЩЕ ИМАТ ЛИ ЛИПСВАЩИ ЧАСТИ ? НЕ ГИ ЛИ ПРЕГЛЕЖДАТ ПРЕДИ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА ДЛЪЖНОСТИ ?
16
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 10 месеца
Путинофилите не четат, те гледат пропагандни телевизионни програми. Всяко замисляне им причинява главоболие.
15
1
 
5
 
! Отговори
Полковник преди 10 месеца
Ясно е че укрите взривиха язовира защото като пресъхне ще имат възможност за десант на другият бряг.Но това няма да им помогне като гледам как слабо се развива офанзивата.Руснаците разгромяват всеки опит за контра на укрите.Загубите на бандеровците са ужасяващи защото артилерията работи и в тила не само по предните позиции.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички русофили прочетете малко история и най-вече за безспорно най-кървавият атентат в българската история.
13
6
 
1
 
! Отговори
Смех преди 10 месеца
Българина много милей за рушлямскъта кочшина
12
2
 
3
 
! Отговори
Извънредно преди 10 месеца
Западът съобщи че ще даде оръжие на Русия за да защити Русия от Русия, която сама обстрелва собствените си територии, язовири и Атомни ел. централи.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Веднага да се наложат санкции на Русия заради това че сама обстрелва Кремъл!! Как може такава безотговорност. Ето, според Западните разбирачи, Русия сама си взриви моста, сама си обстрелва населението. Сама си взриви Язовира и сама си взриви тръбата в Балтийско море. Даже и Руските пленници сами се застрелват в главите и в капачките на колената. Много интересна ситуация се получава.
10
1
 
11
 
! Отговори
Мдааа преди 10 месеца
Говорител на МААЕ каза, че стрелба е спряла за кратко конвоя на Гроси, който се е отправил обратно към контролираната от Украйна територия след посещението, но делегацията не е била в непосредствена опасност. Що не пишете, че укрите са ги обстрелвали?
9
2
 
4
 
! Отговори
Клоунът Роси преди 10 месеца
прави конкуренция на клоунът Зеленски.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква ирония нашите собственици на хотели по Черноморието приютиха неблагодарните Украинци. За благодарност сънародниците на приютените взривиха язовира и причиниха еко катастрофа в Черно море. Този сезон ще бъде слаб заради това което се случи. Работя с много чужденци и споделят, че няма да стъпят на Черноморието. Още ли ще подържаме тези зомбирани фашисти ?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хич не бързат, на срещата с военните кореспонденти руският президент каза, че стратегическите цели остават железобетонни, но тактическите планове могат да се променят, съгласно конкретните условия на СВО.
6
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
То войни винаги е имало. Просто днес информацията пристига за секунди. Навремето минава седмица, докато се появи информация и ако изобщо някой благоволи да я писне, превръщайки я в дезинформация. Днес имаме предимството, че по дефолт смятаме всяка новина за дезинформация и не вярваме на нищо и никой.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредното доказателство, че стената беше взривена от Украинците: 1-за да затруднят работата на ЗАЕЦ, и направо ако може да спре да работи. 2-каховското водохранилище е почти празно, при което с едно засушаване може да се щурмува ЗАЕЦ от страна на ВСУ по суша много по-лесно, отколкото да се форсира язовиар с лодки...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рафаел Гроси беше на посещение в централата и беше обстрелян от бандеровците на изпроводяк.
3
1
 
6
 
! Отговори
Хич не бързат преди 10 месеца
Руснаците и американците си гонят интересите, леко си воюват, а нас ни правят на маймуни да им плащаме масрафа. И внуците ни ще им плащат оръжията и катастрофите. Това, което ковида не успя да унищожи, ще го свърши войната. Белите гои да ***. Аман.
2
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запорожката АЕЦ се намира НАД водоранилището и няма нищо общо с него
1
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Ситуацията е говнняна. Удряйте я тая централа най-сетне, да глътнем малко радиация и да се свършва! Стига сте ни тормозили година и половина, как Запорожката я целели, ама тия, дето я вардели нарочно, пък ония, дето я искали са о гледали как тоя, дето я вардят се самозастрелвали...