Украинските сили са освободили 8 населени места

Русия прехвърля войски в секторите в Запорожието и Бахмут
19 юни 2023 11:50, Елка Василева
277
Украинските сили са освободили 8 населени места
Снимка: архив, БГНЕС

През последните две седмици украинските сили освободиха осем населени места, заяви заместник-министърката на отбраната Хана Маляр, предаде Ройтерс.

Това е станало в хода на двуседмичните настъпателни операции в направлението към Бердянск и към Мелитопол.

Още по темата
Хана Маляр уточни, че са били възвърнати територии с площ над 100 квадратни километра.

Сред посочените от нея селища е Пятихатки в Запорожка област. Отвоюването на това село от украинските войски беше потвърдено и от назначен от Русия служител, който допълни, че бойците на Киев са се укрепили там, докато са били подложени на обстрел от руската артилерия.

Британското министерство на отбраната междувременно съобщи днес, че през последните 10 дни Русия вероятно е започнала прехвърляне на елементи от своята Днепърска група войски от източния бряг на река Днепър за укрепване на секторите в Запорожието и Бахмут, предаде Ройтерс.

Пренасочването на ДГВ вероятно отразява становището на Русия, че голяма украинска атака през река Днепър сега е по-малко вероятно след срутването на стената на язовир „Каховка“ и последвалото наводнение, съобщи министерството.

За раняването на седем цивилни, сред които и дете, тази нощ при украински обстрел на град Валуйки в руската гранична Белгородска област съобщи губернаторът на областта, предаде Ройтерс.

ТАСС посочва, че ранен мъж е с черепно-мозъчна травма.

Повредени са пет многоетажни сгради и четири къщи, а една сграда се е запалила, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в приложението "Телеграм".

Отделно от това Роман Старовойт, губернатор на намиращата се северно от Белгород Курска област, която също граничи с Украйна, заяви, че украинските сили са обстрелвали две села там, но по предварителна информация няма жертви.

Ройтерс не можа да провери през независими източници тези съобщения.

Украйна почти никога не поема отговорност за нападения в Русия или срещу  контролирана от Русия територия в Украйна. И двете страни отричат действията им да са насочени срещу цивилни граждани в продължаващата почти 16 месеца  война.

Взривовете и нападенията в руските региони, граничещи с Украйна, през последните месеци се случват почти всекидневно, като руските официални лица обвиняват или украинските сили, или проукраински настроените диверсанти, посочва Ройтерс.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
10
 
10
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен 144 Сонцепек 1/1а започна с гранати 6км но това беше определено малко и след лека модификация вече ползва гранати с обсег 8км. Солнцепек 2 вече е произведение на военното изкуство. Брониран Камион като на ХИМАРС (също толкова бърз и мобилен) Специална ситема с която се самозарежда за 30м но реално не са и необходими други машини. Но най-важното увеличен е обсега на действие на гранатите 15км
138
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВСУ страдат от липса на снайперисти... В Бахмут загинаха най опитните им части... 80 хиляди е огромен минус при все че запорожката контраофанзива е със максимум 60-70 Хил. групировка
137
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре си бяха украйнците с руската техника ама тя свърши.
136
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ВОЛКАДИМОР ПУТЕНОВ: НУ ЗАЕС, НУ ПОГОДИ!
135
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Перко Наумов Ако РФ не се съобразяваше с цивини жертви - изобщо не и пукаше и за свои и за чужди. За 3 дни Киев щеше да падне. 150км от границата, няма реки и големи мостове да попречат. Няма възвишения за да се закрепят войските. Всяка точка на съпротивление се обстрелва вкл със сонцепек/ОДАБ което решава проблема с ДОТ/Бункери в рамките на 20-30 мин след откриване на целта следва "Изпичане" и атакуващите продължават напред.
134
15
 
8
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 месеца
Последен валс Рашки жалки.
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Енчо Русия воюва със стария "нов световен ред"
132
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам за вас, но аз лично си направих изводите за натовското оръжие.По страшното е че през тези 10 дни Украйна изпрати войници екипирани и обучени изцяло по натовските стандарти.Т.е не говорим само за танка Леопард а и за всичко останало.Излиза че не само натовското оръжие е доста по зле от съветското (руското), но и всичко останало.
131
7
 
4
 
! Отговори
Енчо преди 11 месеца
Боби, само не разбрах Русия воюва ли с НАТО?
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боби - напълно съм съгласен с теб.. солнцепека е ключов за руснаците когато зачистват позиции... Трябва да увеличат обаче далечината на ракетите защото не може да стреля на далеч и често става жертва... Плюс това лесно детонира силно бронирането на пакетите с ракети е само срещу леко стрелково оръжие
129
11
 
5
 
! Отговори
Дон Кикот преди 11 месеца
Супер е че украинците пердашат могучите мужици и бягат през глава :)
128
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До АнонимеН "ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА КОНТРАОФАНЗИВАТА Е ДА СЕ ИЗБИВАТ ПУТЕНИСТИ" Само дето май се избиват ВСУ в огромни количества и се губят десетки машини всеки ден без какъвто и да е ефект за Ъкраинската страна.
127
7
 
8
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 месеца
Падате бе рашки жалки.За три дена превзели Украйна.Алкохолен делириум
126
8
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА КОНТРАОФАНЗИВАТА Е ДА СЕ ИЗБИВАТ ПУТЕНИСТИ , ЗАЩОТО ЗАТВОРНИЦИТЕ И НАЕМНИЦИТЕ И ЗАПАСНЯЦИТЕ СВЪРШИХА! СЕГА СЕ ТЕПАТ ТОЧНО НАЙ-ГАДНИТЕ ПУТЕНИСТИ, ТЕЗИ КОИТО СА ТАМ ЗА ПАРИ И ДА ПЛЯЧКОСВАТ И ВЪРШАТ ВСЯКАКВИ ЗВЕРСТВА :D 2022-РА БЕШЕ ИЗБИВАНЕТО НА ЗАТВОРНИЦИТЕ, НАЕМНИЦИТЕ И ЗАПАСНЯЦИТЕ КОИТО БЯХА ПРИНУДЕНИ. 2023-ТА Е ИЗБИВАНЕТО НА ХИТРИТЕ ПУТЕНИСТИ КОИТО СА ТАМ ЗА ПАРИ И СЕ КРИХА РЕАЛНО ОТ РЕАЛНАТА ВОЙНА ДОСЕГА НО СЕГА Е ТЕХЕН РЕД! А 2024-ТА Е ВРЕМЕ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ПУТЕНА !
125
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен Шойгу иска танкове защото рано или късно ще последва атака на Руснаците. Шойгу е идеален администратор признавам го но като военоначалник е нула. Дано при руското настъплеие сложат някой способен Генерал... Вие ще кажете че при съвременната война този който се защитава има зверско преимущество - ДА освен ако нямаш Джокер. А Джокера при руснаците са Солнцепек 1/1а/2 и ОДАБ 250/500/1000/1500кг - освен да "изпичат" противника прекрасно и ефективно разминират огромни площи от мини.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 131 Асенчо гледай си властелина и не се занимавай с неща от които не разбираш.
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Do123 grivnus skoro ste padnat a ti oste li si tuka begai na fronta tuka ne ti e mjstoto
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Освободили са осем паланки. Украйна има много големи загуби обаче британската служба по пропагандата изкарва че руснаците имали повече. Както признаха че лъжеха за призрака от Киев така ще признаят накрая и че Украйна е разбита.
121
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На съхранение в русия има приблизително 10 хиляди танка а на въоръжение са 2000...
120
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Тагарев съм А видя ли меко казано колко грубо беше направен самия дрон. Чесно като видях снимките първия момент си помислиш че тази торба от чаркалаци изобщо не може да излети... обаче както се казва откри резултата с 1:0 от първия полет.