Ердоган: Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО

Путин може да посети Турция следващия месец
8 юли 2023 07:53, Елка Василева
52
Ердоган: Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският държавен глава Владимир Путин може да посети Турция следващия месец, предадоха турските медии.

Ердоган говори на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, който пристигна на работно посещение в Турция. Срещата между двамата лидери се състоя в президентския дворец "Вахдеттин" в Истанбул. Разговорите между двамата лидери продължиха два часа, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата
Продължаваме да преговаряме както с Русия, така и с Украйна за размяна на военнопленници. Президентът Путин може да посети Турция следващия месец. И ние отново ще имаме възможност да обсъдим въпроса "на четири очи". Ще продължа да провеждам телефонни разговори с него, заяви Ердоган.

Турският държавен глава заяви още, че Турция подкрепя удължаването с две години на „зърнената сделка“.

Анкара очаква сделката за зърното, която изтича на 17 юли, да бъде удължена с поне три месеца. В същото време тя подкрепя удължаването на споразумението с две години, уточни Ердоган.

Надявам се, че споразумението за зърнения коридор ще бъде удължено отново след 17 юли. Очакваме то да бъде удължено поне с три месеца, но сме за удължаване за две години, каза той.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

На пресконференцията със Зеленски Ердоган каза още, че Анкара продължава да подкрепя Киев, като добави, че Турция ще продължи да полага усилия за постигане на мир между Украйна и Русия, информира Анадолската агенция.

От началото на конфликта ние сме солидарни с Украйна, като предоставяме конкретна помощ в много области - в политическата и икономическата сфера, както и в областта на сигурността. Ние бяхме и страната, която положи най-интензивни усилия за прекратяване на войната чрез преговори, основани на международното право, заяви турският президент.

Ердоган говори и по въпроса за приемането на Украйна в НАТО.

Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО, изтъкна турският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред благодари на президента Ердоган и на турския народ за оказваната подкрепа.

Благодаря на Турция, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна, каза Зеленски.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
13
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
напротив украина в нато всеки ден ще иска член 5 че някои я напада и натосамо това чака накрая ще влязат в строя ядрените глави това ли искате затованато да не се разширява на изток и оставка на правителството на българия тъикато е опасно за народа
16
11
 
6
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Украйна в НАТО нищо няма да промени.
15
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зеленски ще ни извика по Член Пети веднага.Ще реве по света,че НАТО не му помага,че той е член на НАТО и Радев не му праща войски на НАТО.Радев трябваше да му каже: България е преживяла две национални катастрофи и никой не ни помогна.Южна Добруджа беше румънска 27 години и чакахме Големите да се разберат и да ни я върнат.Македония беше взета от Великите сили и сложена в чужда държава Сърбия. Воювахме,Великите сили ни наказваха и отнемаха земи. Наркоманче малко, ти където отиваш, ние оттам идваме
14
3
 
4
 
! Отговори
Ердоган преди 11 месеца
финансира и подпомага логистически терористите и главорезите от Ислямска държава...................не ми го хвалете тоя султан.................но той е много болен и няма да живее дълго.................скоро ще пукне!!!
13
10
 
7
 
! Отговори
Голям мъж преди 11 месеца
и патриот се оказа Башар Асад..............не се огъна нито от терористите от ИДИЛ (Ислямска държава), нито от западните служби................в Сирия цветната революция не мина................за щастие!!!!
12
6
 
1
 
! Отговори
Ердоган преди 11 месеца
да изкара аскера си...........................войската си от Сирия...............защото ще яде много бой от кюрдите и от редовната армия на Асад!!!
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердоган дори и той заема по -достойна позиция от Резидента. Нов голям шамар за Зеления Чорап .
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На този принцип ако реши и Ердоган от Силистра до Шумени от Хасково до Смолян да анексира териториите към Турция какво ще кажат всички русофили?
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има огромен риск Украйна да се превърне в нещо като Афганистан в Европа, ако това продължи дълго. Дори и едната страна да постигне някаква победа трудно самите хора вътре ще се разберат. Въоръжени групи винаги ще търсят техните интереси, мир в такива смесени райони е трудно постижим. Но вие си вярвайте, че ще влязат в Русия после и ще стигнат до масква разбираш ли и ще извадят жужи от бункера:))) охохохохо
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна никога няма да бъде, не и в сегашните си граници. Само три области граничещи с Полша. Всички други са прекалено смесени за да настъпи някога мир, такъв им бил късмета. Светът казва нека да се избият малко в гладиаторска битка и ще признаят резултата.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердо е много хитър и дипломатичен за разлика от нашите папагали. Това, което казва е принципна позиция. Нещо като мога да ти продам колата принципно. Цената обаче ще е 1 милион, а и принципно дотогава мога да размисля и за други купувачи. Тука обаче има много от магнаурската школа дето веднага разбраха какво било станало :))
6
2
 
4
 
! Отговори
Км преди 11 месеца
Брадвата на Ердоган не сече на едно и също място!!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 11 месеца
Брато, и аз не подкрепям ес сащ и лакеите им, ама ти се оля
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердо казва, че има право. Не казва "да влиза!".
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тоя еврейн ларпва за украинец - народ който не съществува
2
6
 
5
 
! Отговори
ПолитическиНеутрален преди 11 месеца
Ама дЕдо Байдън не дава. Путин също няма да разреши. И ко праим тогава?
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Опа путинистите в тия жеги не се напрягайте много че риска от инфаркти и инсулти е повишен