Президентът на Украйна призова кабинета да ограничи разходите

Министърът на културата подаде оставка, подкрепял скъпи проекти
Обновена: 21 юли 2023 08:05 | 21 юли 2023 07:56, Елка Василева
40
Президентът на Украйна призова кабинета да ограничи разходите
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова правителството да ограничи разходите по време на войната, с което предизвика оставката на министъра на културата, който подкрепяше няколко скъпи проекта, предаде Ройтерс.

По време на война като тази вниманието на държавата и държавните ресурси отиват за отбрана, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, коментирайки разговор с премиера Денис Шмигал. Зеленски е призовал Шмигал да намери алтернативно финансиране за проекти, които са „наистина необходими“ в разнообразни области, включително в сферата на културата.

Още по темата
„Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но ние имаме други приоритети“, е заявил украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Зеленски, който бе комедиен актьор, преди да влезе в политиката, каза, че е призовал местните съвети да бъдат сдържани в разходите, така че хората да усещат, че бюджетните ресурси се използват справедливо и правилно. „Калдъръмите, градските декорации и фонтаните ще трябва да почакат. Победата първо“, казал Зеленски и поискал от премиера Денис Шмигал да обмисли смяна на министъра на културата и информационната политика Олександър Ткаченко.

Час по-късно Ткаченко съобщи, че е подал оставка.

„Културата във военно време е важна, тъй като войната не е само за територия, но касае и хората – нашата памет, история, език и креативност, въпреки войната“, написа в Телеграм Ткаченко, който, преди да влезе в политиката, ръководеше телевизия. „Частното и държавното финансиране за култура във военно време са не по-малко важни от дроновете. Културата е щитът на нашата идентичност и на нашите граници“, написа той.

Не се съобщава дали оставката на Ткаченко е приета, отбелязва Ройтерс.

Ден по-рано Ткаченко защити отпускането на 13,5 милиона долара за довършването на музей, посветен на гладомора през 30-те години, предизвикан от политиката на Йосиф Сталин.

Ткаченко промотираше също проект, за който твърдеше, че е финансиран с частни средства, за замяна на герба от съветско време върху щита на 102-метровата статуя на жена, която стои пред градския музей на Втората световна война. Статуята се нарича „Майка-Родина“.

Олександър Ткаченко също така промотираше филми и телевизионни програми, свързани с войната срещу Русия, припомня Ройтерс.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Пижо преди 9 месеца
Чий кабинет призовава да намали разходите - нашия или нацисткия? Защото нашият вече се съобрази с препоръките му и замрази заплатите, за да може да насочи парите към Магарев, който да ги даде на нацисткия режим
36
3
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Междувременно 40% от руския бюджет е "засекретен" и е на дефицит, нищо че не са във война с никой.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
10 млн. долара и татко ще се погрижи": Замесиха Джо Байдън и сина му в нова украинска афера. Американският сенатор Чък Грасли публикува документ на ФБР, който описва корупционна схема за украинската енергийна компания Burisma, в която...
34
3
 
13
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Тоя кога ще изчезне ат ефира ?!
33
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Защо да се правят разходи за пушечно месо. Хора, които да работят и да вадят пари така или иначе скоро няма да има на тази територия.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна е злото на човечеството!
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гнила държава! Най корумпираната в света!!
30
15
 
1
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До: номер 30 Слуховете за наркотични вещества използвани от украинския президент Зеленски се разпространяват от руското ГРУ.Ако ще говорим за наркомани, синът на американския президент Джо Байдън получи условна присъда, именно заради наркотични вещества, и това не се крие, дори от самия президент на САЩ!Така е в демократичните държави. Ако Зеленски беше наркоман, това щеше веднага да се обяви в медиите.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като му гледам проектите, това е министър по подмяната на културата. Там от много време се промиват главите на хората, но в последните 5-6 години стана съвсем абсурдно. "В Украйна никога не е имало руснаци, никога не са говорили руски, не са били православни и всичко което не им харесва в миналото е руско." Да не се окаже че и те са директни потомци на Александър Македонски и са живеели в паралелна вселена през последните 2000 години?
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Социалната мрежа Инстаграм изтри акаунта на актьора Илайджа Ууд заради това, че нарекъл Зеленски наркоман. В своя публикация актьорът, познат с ролята си на Фродо от "Властелинът на пръстените", се обърна към украинския президент с предложение да излекува пристрастеността си от наркотици и алкохол. Актьорът посъветва Зеленски да отиде в "Betty Ford Rehab" - много скъпа частна клиника в Калифорния, където много знаменитости са се избавили от зависимостите си.
27
3
 
10
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Май ние тука и Европа сме по притеснени отколкото Украинците,които си я карат все едно не са в война,а някой др.бомбичка като че ли хиш не ги претиснява..??
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гошо 27 - По-лесно ще е от БНБ да ти източат твоята с-ка и да предадат парите където трябва (дори не е задължително да е в Окраина!). Съгласен си, нали? Ан така, браво, браво.... Слава на на кое викаше?!
25
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
До За Тагарев!-18--Аз предлагам да въведем данък " Слава Украйна" или " За Украйна" ,нещо като ДДСто примерно 15-20% и на всяка касова бележка да пише- "Слава Украйна Хто не скаче той москаль"
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак ли този лудньо бе, от сутринта!! Айде спрете се! Не се ли усещате, че този е пътник, и Украйна няма да я бъде.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До За Тагарев! 18 - ЧУпката, бре! Народни, държавни пари нема пипаш! Ку толко искаш - изпрати на у зеления райх 1-2 млрд. ЛВ от твойта си лична сметка
22
1
 
4
 
! Отговори
ЕВРОЗАБЛУДЕНАТЛАНТИК преди 9 месеца
ИЗНЕМОГВАМЕ ПАРИТЕ СВЪРШВАТ
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До: 20 Ти изобщо прочете ли за какво става въпрос? Или просто си тракаш на клавиатурата произволно?Министърът на културата е искал да финансира музей на ГОЛОДОМОРА!По времето на репресиите в СССР, Сталин е искал също като Путин да унищожи украинския народ, но не с бомби и ракети, а с глад!Именно заради финансирането на този иначе патриотичен украински проект, Зеленски е поискал оставката на министъра - въпреки че идеята е благородна, не трябва да се харчи излишно освен за армията!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 21 - ко питаш за живи, то оня ден един ирландеь се изтегли на бегом от Окраина , изпълнен за години напред с шок и ужас от предната линия на фронта. За други живи не съм чул
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко евроатлантици отидоха да се бият за свободата на Украйна? Има ли някой? Трябва ни за новия паметник на площада.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Болни фанатици екстремисти евроатлантици има. Ще дават. Но не свойта душа, а парите на народа.