Президентът на Украйна призова кабинета да ограничи разходите

Министърът на културата подаде оставка, подкрепял скъпи проекти
Обновена: 21 юли 2023 08:05 | 21 юли 2023 07:56, Елка Василева
40
Президентът на Украйна призова кабинета да ограничи разходите
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова правителството да ограничи разходите по време на войната, с което предизвика оставката на министъра на културата, който подкрепяше няколко скъпи проекта, предаде Ройтерс.

По време на война като тази вниманието на държавата и държавните ресурси отиват за отбрана, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, коментирайки разговор с премиера Денис Шмигал. Зеленски е призовал Шмигал да намери алтернативно финансиране за проекти, които са „наистина необходими“ в разнообразни области, включително в сферата на културата.

Още по темата
„Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но ние имаме други приоритети“, е заявил украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Зеленски, който бе комедиен актьор, преди да влезе в политиката, каза, че е призовал местните съвети да бъдат сдържани в разходите, така че хората да усещат, че бюджетните ресурси се използват справедливо и правилно. „Калдъръмите, градските декорации и фонтаните ще трябва да почакат. Победата първо“, казал Зеленски и поискал от премиера Денис Шмигал да обмисли смяна на министъра на културата и информационната политика Олександър Ткаченко.

Час по-късно Ткаченко съобщи, че е подал оставка.

„Културата във военно време е важна, тъй като войната не е само за територия, но касае и хората – нашата памет, история, език и креативност, въпреки войната“, написа в Телеграм Ткаченко, който, преди да влезе в политиката, ръководеше телевизия. „Частното и държавното финансиране за култура във военно време са не по-малко важни от дроновете. Културата е щитът на нашата идентичност и на нашите граници“, написа той.

Не се съобщава дали оставката на Ткаченко е приета, отбелязва Ройтерс.

Ден по-рано Ткаченко защити отпускането на 13,5 милиона долара за довършването на музей, посветен на гладомора през 30-те години, предизвикан от политиката на Йосиф Сталин.

Ткаченко промотираше също проект, за който твърдеше, че е финансиран с частни средства, за замяна на герба от съветско време върху щита на 102-метровата статуя на жена, която стои пред градския музей на Втората световна война. Статуята се нарича „Майка-Родина“.

Олександър Ткаченко също така промотираше филми и телевизионни програми, свързани с войната срещу Русия, припомня Ройтерс.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Тр. се ограничат преди 9 месеца
Така е! Всички печатници за пари в Света вече не смогват на р-дите на Окраина
16
7
 
4
 
! Отговори
За Тагарев! преди 9 месеца
България може да отдели 2-3млрд. лв. от бюджета си да подпомогнем Украйна и нейното възстановяване. Нека освен оръжие и войска, да пратим и пари, за да се знае какви верни евроатлантици сме.
15
9
 
2
 
! Отговори
евроатлантист преди 9 месеца
Време е ЕС, САЩ, а защо не и България да отпуснат нужните финансови помощи на Украйна, нека да не стоим и да гледаме отстрани, а да отделим средства и да помогнем.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленият Хитлер от Изтока не е прав. Трябва си пропаганда за войната. Идентитетот да се защитава. Паметници на Бандера Велики да се строят.
13
3
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 9 месеца
Путин е тоз който че остане в историята както Споартак. а Зеленски ще буде заббравен.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От нас оръжието, от украинците - умрелите. Такава война чакахме. Да смачкаме Русия с украински заддник.
11
2
 
7
 
! Отговори
НА ТОЯ МУ ВРЪТНАХА преди 9 месеца
КРАНЧЕТО.
10
2
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Истината е ,че е уволнен инистъра на културата защото е искал да финансира комедиен филм за украинските IT-специалистите в "окопите" на война ...затова и е свален от демократичният и свободен президент на Украйна .
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
скоро и Русия ще започне да им доставя касетъчни бомби.. хем с въздушна поща...
8
3
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 9 месеца
Ами прав е Зеленски - засега настъпват само мотиката !
7
2
 
5
 
! Отговори
Greenman преди 9 месеца
пак дрънка та не се чува. "По време на война като тази вниманието на държавата и държавните ресурси отиват за отбрана", каква отбрана, нали настъпвахте :)))
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Зеленски, който бе комедиен актьор, преди да влезе в политиката"............Той продължава да е комедиен актьор и след като влезе в политиката.
5
2
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Той го уволни бе хора,каква оставка си е подал...какво става с оръжието където АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ "ПОДАРИХА" ,ТЕ ПЪК ВЗЕХАукраинците ДА ГО ПРОДАВАТ продават ..А ТОВА Е САМО ЧАСТ ,защото е хваната и се тирижира..
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво става, фашизирания президент мъмри свой фашизиран министър? Ами, пари няма. Даже за най-святото - за фашистката култура.
3
3
 
13
 
! Отговори
Мангализатора преди 9 месеца
Лелеее яко си нашмъркан мой
2
7
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 9 месеца
КАГДА?
1
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
ще видиш победа на кукуво лято.....скоро ще плачеш за киев