Новите учебници в Русия: Войниците "спасяват мира" в Украйна

Те са написани за около пет месеца
8 авг 2023 20:40, Нели Христова
76
Новите учебници в Русия: Войниците "спасяват мира" в Украйна
Снимка: БГНЕС

Москва представи нови учебници по история, които включват раздели за руската инвазия в Украйна, очевидно написани за няколко месеца, преди децата да се върнат в училище.

Кремъл затегна контрола си върху историческия разказ в училищата при Владимир Путин – тенденция, която се ускори изключително много, откакто президентът започна пълномащабната война срещу Украйна през 2022 г.

Конфликтът все повече се представя на младите руснаци като част от историческата мисия на Москва.

Представяйки новата книга, предназначена за 11-ти клас на пресконференция в Москва, министърът на образованието Сергей Кравцов каза, че материалът е насочен към "предаване на целите на офанзивата в Украйна на учениците".

"Задачите за демилитаризация и денацификация, така че учениците да бъдат убедени, че това наистина е така", каза той, повтаряйки заявените цели на Путин, когато изпрати войски в Украйна миналия февруари.

Учебникът обхваща периода от 1945 г. до 21 век и Кравцов каза, че ще бъде "във всички училища на 1 септември". Той е написанан за "малко под пет месеца", каза Кравцов.

"След края на специалната военна операция в Украйна, след нашата победа, ние ще допълним този учебник".

Помощникът на президента Владимир Медински, който е известен с консервативния си възглед за историята и е критикуван от някои историци, похвали бързото производство.

За толкова кратко време у нас не е създаван учебник, каза той. "Авторите са го написали практически със собствената си ръка." Той допълни, че учебникът представя "гледната точка на държавата".

Учебникът включва раздели за руските войници, които "спасяват мира" през 2014 г., когато Москва анексира полуостров Крим от Украйна. Той също така осъжда западните санкции, описвайки ги като "по-лоши от Наполеон, който настъпи срещу Русия през 1812 г.".

Русия отприщи безпрецедентна репресия срещу несъгласието по време на офанзивата си в Украйна, която обхвана училищата.

През април руско момиче беше отнето от баща си, след като нарисува картина в подкрепа на Украйна в училище.

След началото на операцията в Украйна в руските училища беше въведен нов предмет – „Разговори за важното“, който има за цел да възпитава патриотизъм у децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 8 месеца
И....кои са тия ....важни неща...!?Да печелиш с бой или с дипломация....!?Да не мислиш само за себе си, но и за светът, който чака от теб жито.....!?Да не убиваш и да не те убиват ...!?За всеки те са различни, факт !
68
4
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 8 месеца
Слава на Русия , Слава на Путин .....бог е с вас братушки!!!
67
5
 
1
 
! Отговори
Читател преди 8 месеца
Да така е руската армия брани мира и е единствената пречка да не почне Армагедон така че това нищо дето е написало статията да си хвърля дипломата по журналистика и повече да не ни губи времето с жалки напани за пропагнда и манипулиране на мнението
66
1
 
4
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
Путинския и сталинския фашизъм от ден на ден стават все по-сходни.
65
0
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 8 месеца
"Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!" - беше възкликнал йовковия герой, но и днес по някои части от света има мъка - комунистическа мъка!
64
2
 
1
 
! Отговори
Силферзомуне преди 8 месеца
Той също така осъжда западните санкции, описвайки ги като "по-лоши от Наполеон, който настъпи срещу Русия през 1812 г.".Санкциите не работят!!!
63
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом американците определиха бомбандирането на цивилни в Югославия, като "хуманитарни бомбандировки", защо и руснаците да не си измислят някаква подобна глупост??
62
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Херсонско направление, районът на Антоновския мост. Зомбинацитата продължават да остават в малък брой на левия бряг на Днепър. Артилеристите и авиацията на руската армия периодично обстрелват позициите на зомбираната по натовски стандарт биомаса, но въпреки това тук се прехвърлят все нови и нови зомбинацита. Освен това ВС на РФ нанася удари и по десния бряг - по складове с боеприпаси и струпвания на зомбирана биомаса.
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направление Запорожие, район Ореховски. Обобщение на бойните действия. Зомбираната по натовски стандарт биомаса продължава да бъдат относително неактивни в тази някога свръхактивна област. Постоянните "месни атаки" на Работино и Пятихаток доведоха до огромни загуби в зомбита. Киевският наркокартел разполага допълнителни сили на мястото. Все пак има някоя и друга зомбивълна с малки групи, но тези вълнички са отблъснати. Зомбитата на киевският наркокартел обаче все още има ресурси за атака.
60
5
 
2
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Освен това зомбинацитата атакуват на малки групи в района на Берховка (също северния фланг). На южния фланг (района на Клещеевка) зомбитата на киевският наркокартел все още възстановяват силите си.
59
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Бахмут и околностите. След кратко прекъсване зомбираната по натовски стандарт биомаса се активизира на северния фланг на Бахмут. Зомбитата на киевският наркокартел атакуват от посока Орехово-Василевка, но са отблъснати и отстъпват. Заслужава да се отбележи също, че на северния фланг близо до Звановка (северно от Соледар) киевската хунта прехвърли нацисткия батальон "Донбас", който стана известен с военни престъпления по време на терористичната операция (киевският режим я нарича АТО) срещу жителите на Донбас. Напълно възможно е те да настъпят в посока Яковлевка.
58
3
 
2
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Резервите са прехвърлени в Темировка, а на различни фашистки полигони се сформират още три бригади, които ще бъдат изпратени във Времевският участък.
57
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Направление Южнодонецк, Времевски район. Зомбинацитата се опитаха да направят нова атака срещу Урожайное, но бяха принудени да отстъпят. Сега няма толкова много атаки от зомбитата на киевският наркокартел, тъй като след щурма на Старомайорски зомбираната по натовски стандарт биомаса все още възстановява боеспособността си. ВС на РФ успяха да изгонят зомбитата от горските насаждения на запад от Старомайорски. Киевският наркокартел не планира да се откаже от опитите за пробив на отбраната на ВС на РФ в този сектор.
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Войниците "спасяват мира" в Украйна" Това си е самата истина.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предлагам ви да забележите как от 18 месеца, от началото на СВО, на фронтовата линия и в самата Русия, стремително се връща червения цвят. Наближава денят, когато руснаците с погнуса ще изхвърлят парцаливия власовски трибагреник и гордо ще развеят изконно руския червен пряпор.
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Видяхте ли се, бе, а нашите учебници още кретат от преди перестройката.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропаганда в действие.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
'' Новите учебници в Русия '' ............................... и хитлеристка Германия е правила 'нови учебници', които сега са само в музея на хитлеризма.
51
2
 
10
 
! Отговори
Оффф преди 8 месеца
Света ще е по-добър ако руснаците се затворят като северна корея и се самозадоволяват.Така и не разбирам за какво да харесвам руснаците.Та те са пълна пародия на всичко.
50
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Болни мозъци отвсякъде, изостанала държава, никому ненужна