Защо нараства напрежението по източната граница на НАТО с Беларус?

От които действия на съседите е разтревожена Варшава?
16 авг 2023 21:28, Елка Василева
205
Защо нараства напрежението по източната граница на НАТО с Беларус?
Снимка: архив, БГНЕС

Полша разполага хиляди военнослужещи по границата си с Беларус, наричайки това възпиращ ход в момент на нарастване на напрежението между двете съседни държави. Това напрежение по границата между Полша, страна от НАТО и ЕС, и Беларус, която е съюзник на Русия във войната ѝ срещу Украйна, се засилва през последните месеци. Ето защо, пишат Моника Шчисловска и Юрас Карманау от Асошиейтед прес.

Още по темата
Полша подкрепя беларуската опозиция още от президентските избори през 2020 г., на които проруският беларуски лидер Александър Лукашенко спечели шести мандат при гласуване, смятано за фалшифицирано от Полша и по-широката западна общност.

През 2021 г. Беларус започна да организира и изтласква хиляди мигранти от Близкия изток и Африка през границата към Полша. Този ход се разглежда от Полша и ЕС като планиран заедно с Кремъл и целящ да предизвика нестабилност в Европа. Дясното правителство на Полша, враждебно настроено към идеята за приемане на мигранти, построи стена на стойност 400 000 долара, която значително намали притока на мигранти.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Полша осъди нападението и подкрепя Киев с военно оборудване, политическа поддръжка и хуманитарна помощ, включително с приемането на над 1,2 милиона украински бежанци. Беларус е на страната на Русия в конфликта, а Полша участва в международните икономически санкции срещу двете държави.

Официални държавни представители и проправителствени активисти в Беларус са създали формирование, наречено Командване на патриотичните сили, което Минск използва като политически инструмент. В неотдавнашно обръщение към народа на Полша това формирование заяви, че полските политици "разпалват огъня на войната с действията и реториката си" и са "водени от безумието на шовинизма".

Междувременно официални представители в Москва неведнъж са правили безпочвени изявления, че Полша възнамерява да анексира западните райони на Украйна. Москва също така твърди, че е преместила някои от ядрените си въоръжения с малък обсег на действие в Беларус, близо до източната граница на НАТО.

Полша също така е обезпокоена от присъствието в Беларус на хиляди руски наемници от "Вагнер", за които неотдавна бе съобщено, че са участвали във военно обучение близо до границата. Миналата седмица в Полша бяха арестувани двама руснаци, които бяха обвинени, че са разпространявали идеологията на "Вагнер". Повече от половината поляци, анкетирани наскоро от центъра за допитвания ИБРИС (IBRIS), заявиха, че смятат руските наемници в Беларус за заплаха.

Миналата седмица два беларуски военни хеликоптера прелетяха за няколко минути на малка височина над полското село Беловежа, намиращо се близо до границата, след което се върнаха в Беларус - действие, определено от Полша като провокация.

Освен че е граница на НАТО и ЕС, източната граница на Полша включва стратегически важно място, така нареченият Сувалски пролом, 96-километров граничен участък с Литва, който свързва трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония с останалите страни от алианса НАТО и ЕС. Тесният участък също така разделя Беларус от Калининград, силно милитаризиран руски анклав, който няма сухопътна връзка с Русия.

Военните експерти на Запад отдавна разглеждат Сувалския пролом като потенциална точка на напрежение при евентуална конфронтация между Русия и НАТО. Те се опасяват, че Русия може да се опита да завземе пролома и да откъсне трите балтийски държави.

Районът е силно защитен от полски и американски войски от страната на Полша и от канадски и германски войски откъм Литва.

Правителството на Полша казва, че няма да се уплаши и изгражда своя отбранителен и възпиращ потенциал, като премества войски и модерно оборудване на изток, за да укрепи границата с Беларус и с Калининград.

"Няма никакво съмнение, че режимът в Беларус си сътрудничи с Кремъл и този ход е насочен срещу Полша, за да дестабилизира страната ни", каза миналата седмица полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак.

През миналата година Полша увеличи разходите си за отбрана до повече от 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт, а през тази година сумата ще нарасне отново. Тя похарчи повече от 16 милиарда долара за оръжия, включително за танкове "Ейбрамс", ракетни системи "Пейтриът", реактивни изтребители, танкове и гаубици. Някои от тях ще заменят съветското и руското оборудване, предложено на Украйна.

Полша трябва да проведе решаващи парламентарни избори на 15 октомври. Популистката партия "Право и справедливост", която е на власт от 2015 г. насам, възнамерява да спечели безпрецедентен трети мандат.

Партията използва обществената загриженост за сигурността и набляга на усилията си за укрепване на отбраната, като се стреми да сплоти избирателите около своята политика и да дискредитира опозицията и нейния основен лидер, бившият министър-председател Доналд Туск.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поляците знаят защо мразят руснаците... През 1939 кой ги нападна и кой ги " освобождава" (окупира) от германците...?
129
6
 
17
 
! Отговори
ътефг преди 8 месеца
Когато просия фалира и загуби войната, няма да има кой да плаща за писане на рашистки опорки. От този сайт ще изчезнат повечето писачи и ще трябва да си търсят нова работа. Преквалифицирайте се ***, сега е момента!
128
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поляците са русофоби по рождение. Няма значение дали е оправдано или не. С такива промити мозъци нормални отношения не можеш да имаш колкото и да опитваш...
127
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
"Беларус започна да организира и изтласква хиляди мигранти от Близкия изток и Африка през границата към Полша." - браво на Беларус. НАТО, което прогони с Ф-16 тези хорица от държавите им друго и не заслужава.
126
4
 
5
 
! Отговори
На всички преди 8 месеца
са ясни апетитите на полските ***. Затова руснаците вземат мерки. Естествено целта не е нападение на Полша, а унищожаване на войските, навлизащи в Украйна. При това член 5 няма да важи и много полски майки ще реват безутешно.
125
3
 
5
 
! Отговори
Чудесен пасквил!!! преди 8 месеца
Е,липсва малко повече драматизъм,но карай да върви,нот а биг дийл,баце..."... пишат Моника Шчисловска и Юрас Карманау от Асошиейтед прес..."Успях да го изчета само до там,щото дълбоко и емоционално се разчувствувах и пуснах сълза за храбрите полски бръмбари...ъъъ,воини! Ще го дочета,когато успокоя бушуващите емоции с новото видео на храбрия Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр от бункера с белия прашец... Евентуално...
124
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спрях да чете когато видях че със стена за 400хил значително намалял притокът на мигранти?! Пък нашата колко милиона глътна? - за един приятел питам.
123
1
 
5
 
! Отговори
оракул на боб преди 8 месеца
Расте,всичко расте.Природата е такава.Дори цените растат понякога.
122
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От кога НАТО има територия, че да има и граница? Може би се намеква, че всички страни-членки са част от васалните територии на САЩ??? И къде са примерно границите на ФИФА? Как така някой си присвоява територии, дори и под предлог членство в организация? Ето това е т. нар. независимост - влизаш в един съюз и ставаш част от контролирано от някой общество-в случая от САЩ. И защо защитата на нац граници се определя като диктатура, а стремежа да завладееш света - демократични процеси?
121
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Беларус изключително дразни запада. Майдана, който им спретнаха се провали, а те не обичат да губят. Аз бях там 2019-та и такова спокойно, чисто, уредено място няма другаде. Даже се замислих дали да не се преселя там. Да, няма да заживееш богато в общоприетия смисъл, но нищо и няма да ти липсва. Не всичко се измерва в пари, както е свикнал запада да ни насажда-пари, пари, пари...
120
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
173, Русия не иска да стига до Берлин, а само до линията, на която беше отан през 1997 г. Ни повече, ни по-малко.
119
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ми е интересно, откъде Владимир Владимирович ще прекара руско - немската граница... Патриотите, леопардите и джендърорастите в армиите на НАТО ги видяхме какво могат, и сега предстоят трудни и интересни времена. Лошото е, че ние сме отново от женската страна.
118
3
 
14
 
! Отговори
хахахаааа......... преди 8 месеца
НАТО предлага Украйна да отстъпи територии на Русия
117
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Саркози също предложи провеждането на нов референдум "под наблюдението на международната общност", който да убеди Запада" ---------------------------------------- Предложението е подчинено на логиката на колективния запад. Ще клъвнат ли руснаците? Не! Днес руснаците абсолютно не се вълнуват от това, в какво е убеден и в какво вярва колективния запад. Те казват твърдо: Крим е Русия.
116
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Саркози сега им го казва в прав текст, че Крим е руски, ама те пак ще си знаят своето, русофобите-краваророби. После Радев им бил крив, виновен и руски агент! Хахахахахахахахаххахаха!
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ехаа Не се чуди! Ти им го казваш, просто, ясно и кратко - инфантили!
114
1
 
10
 
! Отговори
3 преди 8 месеца
Освен това разузнавателно-ударен отряд с баражиращи боеприпаси Lancet унищожи танковата гаубица PzH-2000 в района на Кучеровка.Екипажите на зенитно-ракетния комплекс "Тор" от групата войски "Запад" унищожиха четири разузнавателни БЛА от самолетен тип, три "Фюри" и един "Спектатор" в района на населеното място. Токаревка, Таволжанка и Олшана.
113
1
 
16
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
В отбранителната зона на 1-ва танкова армия щурмови групи на зомбирана по натовски стандарт биомаса извършиха две атаки на позициите на ВС на РФ в района на Новоселовское. Зомбакнацистишен бяха разкрити своевременно, всички контраатаки бяха отблъснати чрез нанасяне на превантивни огневи поражения от артилерията на групата и унищожени до взвод зомбита. По време на контрабатарейния бой руската артилерия е унищожила самоходна артилерийска установка полско производство "Краб", 2С1 "Гвоздика" и 120-мм минохвъргачка в Стелмаховка и Песчаное.
112
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
По време на боевете в посока Купянск щурмовите групи на 6-та комбинирана армия от ВС на РФ превзеха пет опорни точки, три наблюдателни поста и разбиха пехотен взвод в района на селището. Олшана. С цел възстановяване на загубените позиции зомбинацитата извършиха четири контраатаки на части от 14-та отделна механизирана бригада и 95-а отделна десантно-щурмова бригада срещу руските позиции в района на Синковка, Манковка и гората Усы. Всички контраатаки са отблъснати. Загубите на зомбираната по натовски стандарт биомаса са 40 зомбита.
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Когато става дума за територията на Крим, която беше руска до 1954 г. и където мнозинството от населението все още се смята за руснаци, мисля, че всяко връщане обратно е илюзорно", каза Саркози в интервю за Le Figaro. Саркози също предложи провеждането на нов референдум "под наблюдението на международната общност", който да убеди Запада. През май ръководителят на парламентарната фракция на партията Френско национално обединение Марин Льо Пен заяви, че смята Крим за законна част от Русия.