Защо нараства напрежението по източната граница на НАТО с Беларус?

От които действия на съседите е разтревожена Варшава?
16 авг 2023 21:28, Елка Василева
205
Защо нараства напрежението по източната граница на НАТО с Беларус?
Снимка: архив, БГНЕС

Полша разполага хиляди военнослужещи по границата си с Беларус, наричайки това възпиращ ход в момент на нарастване на напрежението между двете съседни държави. Това напрежение по границата между Полша, страна от НАТО и ЕС, и Беларус, която е съюзник на Русия във войната ѝ срещу Украйна, се засилва през последните месеци. Ето защо, пишат Моника Шчисловска и Юрас Карманау от Асошиейтед прес.

Още по темата
Полша подкрепя беларуската опозиция още от президентските избори през 2020 г., на които проруският беларуски лидер Александър Лукашенко спечели шести мандат при гласуване, смятано за фалшифицирано от Полша и по-широката западна общност.

През 2021 г. Беларус започна да организира и изтласква хиляди мигранти от Близкия изток и Африка през границата към Полша. Този ход се разглежда от Полша и ЕС като планиран заедно с Кремъл и целящ да предизвика нестабилност в Европа. Дясното правителство на Полша, враждебно настроено към идеята за приемане на мигранти, построи стена на стойност 400 000 долара, която значително намали притока на мигранти.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Полша осъди нападението и подкрепя Киев с военно оборудване, политическа поддръжка и хуманитарна помощ, включително с приемането на над 1,2 милиона украински бежанци. Беларус е на страната на Русия в конфликта, а Полша участва в международните икономически санкции срещу двете държави.

Официални държавни представители и проправителствени активисти в Беларус са създали формирование, наречено Командване на патриотичните сили, което Минск използва като политически инструмент. В неотдавнашно обръщение към народа на Полша това формирование заяви, че полските политици "разпалват огъня на войната с действията и реториката си" и са "водени от безумието на шовинизма".

Междувременно официални представители в Москва неведнъж са правили безпочвени изявления, че Полша възнамерява да анексира западните райони на Украйна. Москва също така твърди, че е преместила някои от ядрените си въоръжения с малък обсег на действие в Беларус, близо до източната граница на НАТО.

Полша също така е обезпокоена от присъствието в Беларус на хиляди руски наемници от "Вагнер", за които неотдавна бе съобщено, че са участвали във военно обучение близо до границата. Миналата седмица в Полша бяха арестувани двама руснаци, които бяха обвинени, че са разпространявали идеологията на "Вагнер". Повече от половината поляци, анкетирани наскоро от центъра за допитвания ИБРИС (IBRIS), заявиха, че смятат руските наемници в Беларус за заплаха.

Миналата седмица два беларуски военни хеликоптера прелетяха за няколко минути на малка височина над полското село Беловежа, намиращо се близо до границата, след което се върнаха в Беларус - действие, определено от Полша като провокация.

Освен че е граница на НАТО и ЕС, източната граница на Полша включва стратегически важно място, така нареченият Сувалски пролом, 96-километров граничен участък с Литва, който свързва трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония с останалите страни от алианса НАТО и ЕС. Тесният участък също така разделя Беларус от Калининград, силно милитаризиран руски анклав, който няма сухопътна връзка с Русия.

Военните експерти на Запад отдавна разглеждат Сувалския пролом като потенциална точка на напрежение при евентуална конфронтация между Русия и НАТО. Те се опасяват, че Русия може да се опита да завземе пролома и да откъсне трите балтийски държави.

Районът е силно защитен от полски и американски войски от страната на Полша и от канадски и германски войски откъм Литва.

Правителството на Полша казва, че няма да се уплаши и изгражда своя отбранителен и възпиращ потенциал, като премества войски и модерно оборудване на изток, за да укрепи границата с Беларус и с Калининград.

"Няма никакво съмнение, че режимът в Беларус си сътрудничи с Кремъл и този ход е насочен срещу Полша, за да дестабилизира страната ни", каза миналата седмица полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак.

През миналата година Полша увеличи разходите си за отбрана до повече от 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт, а през тази година сумата ще нарасне отново. Тя похарчи повече от 16 милиарда долара за оръжия, включително за танкове "Ейбрамс", ракетни системи "Пейтриът", реактивни изтребители, танкове и гаубици. Някои от тях ще заменят съветското и руското оборудване, предложено на Украйна.

Полша трябва да проведе решаващи парламентарни избори на 15 октомври. Популистката партия "Право и справедливост", която е на власт от 2015 г. насам, възнамерява да спечели безпрецедентен трети мандат.

Партията използва обществената загриженост за сигурността и набляга на усилията си за укрепване на отбраната, като се стреми да сплоти избирателите около своята политика и да дискредитира опозицията и нейния основен лидер, бившият министър-председател Доналд Туск.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските танкове за първи път получиха комплекс за електронна защита срещу FPV-дронове, "Тритон". Разработката, създадена от холдинга "Лаборатория ППШ", беше показана на форума "Армия-2023". На експозицията той беше монтиран на танка Т-72Б3М. Какво представлява "Тритон": Предназначен за потискане на каналите за управление и предаването на данни от вражески FPV дронове; комплексът може да се управлява дистанционно, което осигурява максимална безопасност на операторите;- работи на четири честотни ленти: 868, 915, 1300 и 2400 MHz - Triton може да работи както от автономна вградена батерия, така
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жителите на столицата на Нигер, Ниамей, започнаха да мобилизират цивилни, за да помогнат на армията в случай на нахлуване на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Инициативата има за цел да наеме десетки хиляди доброволци от цялата страна за защита на Нигер, включително за предоставяне на медицинска и инженерна помощ. Мобилизационната кампания ще започне на 19 август в Ниамей и няколко града, където силите на ECOWAS може да влязат първи - например близо до границите с Нигерия и Бенин.
108
6
 
8
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
До 125 по вашата краварска логика, Оливър Стоун, Джон Кенеди мл. и тн. да ходят да живеят в РФ, защото виждат нещата по различен начин..в трети клас ли сте бре инфантили скопени.
107
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мирна Беларус отдавна бърка в здравето на НАТО. Тихановская чака в засада да им пристигне и да въведе там западните ценности. Като не сполучи тамошния майдан, сега се опитват да предизвикат ново напрежение по изкуствен начин. Могат да си струпват смотаните войски колко искат, но Лукашенко няма да поддаде. Поне няма, докато не прекрачат червената линия миризливите натовци.
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В тази връзка, президентът Лукашенко е наредил на войниците от Вагнер да не ходят по малка нужда в храстите до полската граница. Защото всеки път полските войници бързо отивали по голяма нужда.
105
0
 
3
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
До Космонавт стой на сянка, че ти омеква скафандъра..
104
2
 
5
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 8 месеца
Толкова им беше на бандерите в Урожайние... Пуснаха ги да си направят селфито с укро-байряка, след това слънцепек по хоризонтала и КА52 по вертикала. Защо го правят...заплашват ли ги, дрогират ли ги, идея нямам.
103
2
 
7
 
! Отговори
до 153 преди 8 месеца
Кои са тези 5 кървави войни, които е направила Русия, бе ***? Я ги изброй да ни просветиш. Щото тези на щатите мога да ти ги изброя без всякакво затруднение от раз
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поляците се посраха от страх, без извинение, че че ЧВК Вагнер е в Беларус. Никой дори намек не е направил, че ще ги напада, а те напълниха памперсите предварително.
101
9
 
3
 
! Отговори
Не на руския фашизъм преди 8 месеца
Руската Федерация се пръкна на този Свят на 12 юни 1991 година.За 30 години съществуване направи 5 кървави войни!
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси и приятели на ПутинМордашов,Елекперов,Авен, Дерипаска,Абрамович,Махмудов, Милер, Розенщайн, Чорни, са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Космонавт 144. Знаеш ли имаше един виц за младо семейство с малък апартамет до железопатна линия. Всеки път като минел влака гърдероба се отварял и жената викнала майстор. Та тоя майстор на трето идване казал "виж не знам защо се отавря ама дай да влеза вътре и като мине влака ще видя.". Ама съпруга го намерил в гърдероба и като го питал какво търси там майстора казал "ако ти кажа че чакам влака ще ми повярваш ли?"
98
0
 
2
 
! Отговори
За който не знае преди 8 месеца
Операция Гладио (Operation Gladio Операция Гладиус) е кодовото име на италианската тайна паравоенна организация на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години. Съществуването на Гладио, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парламент през 1990 г.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А тия заглавийца са пълна лъжлива гьобелсова пропаганда и трябва и да са подсъдни. НАТО е създадено срещу СССР. Сега доказаната дори в ЕС терористична организация НАТО заради операция Гладио се изкарва чрез медиите че трябва да е до границата на Беларус, А всъщност въобще не трябва да е там. И хората отдавна ви казаха. Като не искате да слушате Лавров или Лукашенко ще слушате Шойгу. Ама няма се съобразяваме с другите, ние сме нпо пък??
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото НАТО се разшири много и търси постоянно конфликти и нови територии.
95
2
 
2
 
! Отговори
Под телето вол преди 8 месеца
България също изтласква. Обаче те хората просто си бягат от България. Те бежанците не щат в България искат в Европа .
94
0
 
1
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
"Хиляди"=2000, което е "до 10 хиляди".
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сашко се крие
92
1
 
4
 
! Отговори
Do 215 преди 8 месеца
Бягат в Северна кУрея!? Аве, човек ти у ред ли си? Кои са тези дето бягат там. Имаше един доказано луд, който го направи. Запомни, пчела от мед не бяга. :)
91
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
ВСВ Полша бе изоставена от...Европа,бе разделена и убивана от Хитлер и Сталин...само факти който всеки може да провери!Полша не се страхува...Полша ще убие...всеки помислил си да я нападне или провокира...Полша е в състояние да ви убие...навсякъде по света...бЕларус не е остров на спасението...играете опасни игри!!!Полша ще помоли съюзниците си за ядрени в Полша...защо не!!!Война е!!!