Първи учебен ден в Украйна: Никъде не е безопасно

Повечето деца учат от домовете си
1 сеп 2023 19:15, Нели Христова
59
Първи учебен ден в Украйна: Никъде не е безопасно
Снимка: БГНЕС

Беше тиха лятна утрин в Ромни, провинциален град в Северна Украйна. Когато Тетяна Прокопенко, местен директор, тръгна за работа миналата сряда, тя каза на съпруга си, че трябва да проведе някои срещи, за да се подготви за новия срок.

Малко след 10:00 часа местно време тя щеше да е мъртва, заедно със своя заместник, секретар и библиотекар.

Всички бяха убити от руски дрон камикадзе, който почти напълно разруши училището им.

"Тя беше запалена по това училище, това беше нейният живот. Тя беше там 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", казва през сълзи съпругът на Прокопенко, Валери.

Руските въздушни удари ще бъдат постоянна заплаха за украинските учители, деца и родители, тъй като новият учебен срок започва на 1 септември.

Според украинските власти повече от 360 учебни заведения са били напълно унищожени и повече от 3000 са повредени по време на войната с Русия.

Русия и Amnesty International обвиниха Украйна в създаването на военни бази в училищата, но Киев описва тези твърдения като "кампания за дезинформация и пропаганда".

"Кълна се, че там нямаше военни", казва Валери за училището в Ромни, където е убита жена му.

За да се сведе до минимум смъртоносната заплаха, много ученици ще учат дистанционно и зависи от местните власти да решат дали обучението ще се провежда в класната стая или от вкъщи.

Решението им зависи от ситуацията по сигурността във всеки регион и от това дали училищата там имат бомбоубежища.

Вторият по големина град в Украйна, Харков, е близо до руската граница и е често атакуван. Следователно обучението там ще се извършва почти изцяло дистанционно.

За да осигурят поне някаква форма на безопасно присъствено обучение, властите са построили 60 класни стаи в подземни метростанции, достатъчни да поберат повече от 1000 ученици.

Заместник-министърът на образованието Андрий Сташкив каза пред BBC, че около една шеста от украинските училища сега се очаква да работят дистанционно - но това е много по-малко от едно на всеки три миналата година.

Около 80 000 от техните ученици ще влизат от окупираните от Русия територии в Украйна.

"Това е огромно предизвикателство за нас и е опасно за тях, защото окупаторите заплашват тях и родителите им, ако разберат, че продължават да учат в украински училища. Това е много чувствителен въпрос за сигурността и училищата не казват кои са тези ученици, защото това може излагат живота и здравето си на риск", казва Сташкив пред BBC.

Училищната програма също се адаптира към военновременните условия, като изучаването на минна безопасност вече ще е задължително.

За да направи курса по-достъпен за по-малки деца, той включва Патрън, известното куче, което надушва мини, което също участва в анимационна поредица, обучаваща младите украинци за опасностите, породени от неексплодирали боеприпаси.

Изображенията на дружелюбния Джак Ръсел териер помагат за създаването на "атмосфера на психологическа и психическа безопасност", от която се нуждаят украинските деца, каза Леся Юрчишин, учител от Киев, пред подкаста на BBC Ukrainecast.

Друга особеност на учебната програма, която беше променена от войната с Русия, е отстраняването на много руски писатели миналата година от украинското министерство на образованието.

Смущенията, причинени от войната, имаха пагубен ефект върху качеството на образованието в Украйна.

Агенцията на ООН за децата Unicef казва, че украинските деца показват признаци на "широко разпространена загуба на знания".

"Вътре в Украйна атаките срещу училищата продължават с неотслабваща сила, оставяйки децата дълбоко измъчени и без безопасни места за учене. Това не само кара децата на Украйна да се борят да напредват в образованието си, но също така се борят да запазят това, което са научили, когато училищата им са били напълно функциониращи", казва Реджина де Доминичис, регионален директор на Уницеф за Европа и Централна Азия.

Мина известно време, откакто училищата функционират напълно в градове на първа линия като Запорожие, където дистанционното обучение е налице - с кратки прекъсвания - откакто COVID ограниченията бяха въведени през пролетта на 2020 г.

"Това не е нормално училище", казва Константин Самийло, ръководител на училище "Перспектива" в Запорожие. "Горките, горките деца, три години не са виждали правилно училище!"

Според него дистанционното обучение прави много по-трудно мотивирането на децата или проверката на знанията им.

Самийло описва как му е липсвала спокойната гледка на децата, които отиват на училище - нещо, което можете да видите само по-далеч от фронтовата линия.

"Разплаках се, когато посетих западната част на Украйна миналата година и видях деца да отиват на училище с малките си чанти. Ужасно е да си помислим, че децата ни нямат тази възможност", казва Самийло.

Но каквото и въздействие да има дистанционното обучение върху образованието в Украйна, учители, служители и родители са съгласни, че безопасността е на първо място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
2 последователни украински президента обещаваха, че новорусийските деца няма да ходят на училище, а ще стоят по мазетата. В Украйна не трябва да има учебна година. Дори и в мазетата. Поне следващите 10 години.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киев обстрела Донецк непрекъснато и до сега. От начало медиите доста дълго твърдаха ,че Русия обстрелва. Лично поставях въпроса каква е логиката. Логиката е че украинците обстрелват Донецк а вече и самата Русия навътре в нейната територия. Вече те са агресора. И от началото.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не само че не обичат да си спомнят но умишлено медиите са мълчали като риби за ставащото в Донбас.още от 2014г. Една жена казва: Самолетите летяха толкова ниско че виждахме лицата на пилотите. Те избираха къде да пуснат бомбите. Да има събрани повече хора. По спирки където ученици чакат автобус за училище или по пазарище. По дърветата са висели черрва. Прочетох това в началото на събитията , а медиите са мълчали защо.
41
0
 
2
 
! Отговори
сиромах преди 7 месеца
Ами то време беше украинците да си спомнят думите на Порошенко,когато бомбардираха и обсрелваха Донбас!Нашите деца ще учат в светли и хубави училища ,а техните ще стоят в мазетата ,само че демократите с евроценностите не обичат да си спомнят много неща!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Донецко направление. Тук се водят позиционни битки от много месеци - с артилерийски дуели, използване на безпилотни летателни апарати от всякакъв вид, както и редки атаки на щурмови групи. Съобщава се, че наскоро в това направление е бил унищожен склад за боеприпаси на киевският наркокартел в района на Маринка и са били отбити няколко щурмови атаки на зомбитата на киевската хунта в района на Авдиевка.
39
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
За да се придвижат на юг, зомбитата на киевският наркокартел трябва да превземат гореспоменатите тактически височини.
38
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Южнодонецко направление. Времевски район. Продължават артилерийски двубои, ВС на РФ поразяват зомбиструпвания в района на Урожайное и Старомайорски. Зомбинацитата обстрелват позициите на ВС на РФ в горските насаждения западно от Старомайорски. Съобщава се, че киевската хунта подготвя нападение срещу Приютное (намира се западно от Урожайное). Подобна активност на противника се дължи на факта, че има тактически височини на запад от Урожайное, от които позициите на зомбакнацистишен в Урожайное и Старомайорски са под обстрел, което не им позволява да атакува южно от Урожайное Заветное желание.
37
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Освен това зомбинацитата продължават безуспешните си атаки по позициите на ВС на РФ в Работино. Зомбитата на киевският наркокартел, в по-голямата си част приближават пеша до Работино, крият се в горски пояси и върху тях работи артилерията и авиацията на ВС на РФ. Между другото, според версията на киевския наркокартел, Работино отдавна е превзето от зомбакнацистишен. Украинските политически телеграм канали са възмутени от изявлението на Кулеба, който твърди, че 31 войници на киевският наркокартел са успели да превземат Работино без загуби, а едновременно с това пише за огромните загуби на киевс
36
0
 
4
 
! Отговори
ъц преди 7 месеца
Да си спомнят думите на Порошенко за децата на Донецк и Луганск, може и да им светне на укрофашистите, но едва ли...
35
4
 
2
 
! Отговори
тт преди 7 месеца
Всички руски *** са активирани да бълват змии и гущери, а глупендърите им пригласят. Да повърне човек. Тези и собствените си деца да видят поразени от бомби, пак ще говорят за инсценировки и ще лижат зад...ка на кремълския убиец. Няма по-долни от българските малоум..ци.
34
0
 
1
 
! Отговори
Тоя ден преди 7 месеца
Няма ли да го променят като Коледата?! И той е заедно с руснаците!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 38 Нищо 38! Абсолютно НИЩО!-:)
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A какво става с контранастъплението?
31
1
 
10
 
! Отговори
как може преди 7 месеца
Не виждам портрет на Бандера,Хитлер и Зеленски в каласната стая.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В тази Съсипана държава,осеяна от ДУПКИ на снаряди и ракети,какво училище?-:( Икономика Никаква! Само четем в Пресата,колко "военна помощ" отпуснала САЩ! Нашият " ЕС" се СКРИ! Научи си явно урока! Не можеш да Риташ срещу РЪЖЕНА!-:) ЕС разбра че Освен Русия,друга държава Силна във Военното дело в Европа НЯМА освен НЕЯ! И къде и срещу кого Ще рита ЕС? Германия от 1 ва сила "икономическа" се срина без Руски Ресурси! За Франция не ми се говори! Няма Друга уви!-:(
29
1
 
12
 
! Отговори
Bai Dun преди 7 месеца
Отново измислени истории в стил краварска пропаганда !!!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А в същото време в централна Украйна си ходаят на плаж. Справка семейство Лапкин в ютюб.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И тук трябва да започват от 1.09. Много ваканционни дни , за това са толкова учени.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Беше тиха сутрин, Боже, Боже !!!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще станат истински Бандеровци след като изучат.