Зеленски отбеляза военен напредък на юг и придвижване на изток

Ако ги притиснем от юг, те ще избягат, каза украинският президент
11 сеп 2023 13:55, Елка Василева
56
Зеленски отбеляза военен напредък на юг и придвижване на изток
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски каза, че украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток.

Последните коментари на Зеленски за състоянието на тримесечна контраофанзива изглежда потвърждават оценки на други длъжностни лица за напредък, макар и скромен, в източна и южна посока.

Още по темата
„През последните седем дни постигнахме напредък в Таврия (южен) сектор“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. „В сектора на Бахмут има придвижване. Да, има придвижване."

Зеленски каза, че украинските сили удържат позициите си на други места на изток – в Авдиевка и Маринка, близо до фокуса на основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск, които също са обект на опитите на Москва да напредне в северна посока.

Началникът на местната военна администрация каза, че близо до Авдиевка украинските войски са се възползвали от това, че руските сили са насочени върху един сектор, напреднали са и са завладели част от село Опитне, южно от града.

„Според мен това е много важно“, каза Виталий Барабаш по националната телевизия. „Честно казано, врагът донякъде  пренебрегна южното направление."

Барабаш нарече настъплението "гръмотевична щурмова операция" и каза, че в селището се водят боеве. Месеци наред Авдиевка, където има голям коксов завод, е подложена на почти постоянна руска атака.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за успехи близо до Бахмут, където близо една година се водиха битки, докато градът не  беше превзет от руските войски през май.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете „частичен успех в резултат на щурмови операции" край Клишчиевка,  село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и  разглеждано като ключово за превземането на града.

Докладът също описва и успех близо до Роботине – селище, превзето от Украйна в края на миналия месец, като част от придвижването на юг през контролираните от Русия райони към Азовско море.

Зеленски и други официални лица казаха, че контраофанзивата изисква време и отхвърлиха критиките в западните медии, че тя се развива твърде бавно поради тактически грешки, като разполагане на войски на грешни места.

В интервю за сп. „Икономист“ Зеленски заявява, че постигането на стабилен напредък е от съществено значение за поддържане на бойния дух.

"Сега имаме придвижване. Това е важно", е цитиран да казва украинският президент. Той предположи, че може да предстои голям пробив. „Ако ги притиснем от юг, те ще избягат“, казва Зеленски пред „Икономист“.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
напредък яко напред преди 8 месеца
ВИДЕО от войната: Искандери разгромиха щаб с генерали от ВСУРазрушен е до земята, от него са останали само малки части от стените
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статията със заглавието и коментариите е по обемна, дълга и широка от самото настъпление за каквото зеленият щекатилен убиец мели
37
0
 
0
 
! Отговори
ти имащ сто животааа преди 8 месеца
До агент Мъдлър ЦРУконсултирай се с психолог, ако не помогне не се отчайвай... продължавай да се изживяваш като всякакъв.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
има придвижване към гробищата
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще не вмерла Украiни. Щом химна им започва с това, че още не са умрели, значи, чакаме ги.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хепи ендът на една илюзия е невъзможен.
33
0
 
0
 
! Отговори
Слава кокаине преди 8 месеца
За си ен ен зеленски е казал, че за украйна няма да има хепи енд...
32
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ Проблемът е че умиргат по 1000 украинеца а не рушляка. Военните на ЗЕЛЕнски могилизират пърдон мобилизират вече хора и с по-леки хронични заболявания и такива болни от ХИВ, Туберколоза и прочие... Да не говорм че Военкоматите грозно и подло ловят хора буквално по улиците...
31
2
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 8 месеца
Важното е на ден да умират по 1000 ручляка. Един ден ще свършат и ще си тръгнат сами, за да намерят и бият джуджака фюрер.
30
1
 
1
 
! Отговори
ВСУ МАЧКА преди 8 месеца
МОГУЧАЯ бяга.....
29
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Г 1. Арт системи на ВСУ на 10 км от "Фронта" просто няма всички РФ 100, 120, 122 и старите късоцевни 152мм системи няма да оставят нищо от тези оръдия. А и точно тези оръдия ВКОПАВАТ ВСУ военни в земята буквално. 2. Дългоцевните 152мм Мста и Геацинт особенно самоходните се ползват само за Контра батарейна борба и за нансяне на прецизни удари с лазерно насочвани боеприпаси. 3. След като на връх коледа взривиха сграда с 500 руснака последните 100км от Логистиката е на Камиони...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САУ "Коалиция-СВ" оцеля без повреди при пряк удар от ракета HIMARS... Установката демонстрира висока степен на защитено сте.. На фронта в Украйна най-новата руска самоходна артилерийска установка 2С35 "Коалиция-СВ" е демонстрирала високо ниво на защитеност, съобщават световните издания.Според информацията, самоходното оръдие е оцеляло успешно при пряко попадение и мощен взрив..
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За контранаступа, откриха няколко декара нови гробища!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленият Гаргамел пак лъже,за да му дават още пари.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Блинкен: Украйна е готова да започне мирни преговори.. "Но това трябва да стане под справедливи и устойчиви условия, които зачитат суверенитета и териториалната цялост на страната".... Нещо като минските споразумения, предполагам... докато мине зимата и клоуна се посъвземе....
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тва е от белото, привиждат му се разни неща.
23
0
 
0
 
! Отговори
охооо преди 8 месеца
Настоящ кървав циркаджия ! Предвид предната му работа и това, че не е бил дори в казарма как, как, как го слушат ??????????????????????????????????????????????? И как, как, как му вярват ???????????????????????
22
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
То щеше да бъде много смешно цялото това "контранастъпление". Ако не струваше до сега живота или поне здравето на 60 000 украинци. За трибунал са тези от хунтата и онези, които ги командват. И това време ще дойде ...
21
0
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
В живота съществуват две реалности - илюзорна и действителна. Втора година укронацисткият киевски режим живее само и единствено в илюзорната реалност.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напредък ама дръжки! "Около" не е тона местност. Да каже координати, за да се свържете провери!