Как децата в Русия се подготвят за война?

Всичко започва още в яслата
28 сеп 2023 19:27, Нели Христова
87

Руските детски площадки се превръщат в парадни площади. В училищата от Тихия океан до Черно море децата в яслата обличат униформи и маршируват. По-големите деца се учат как да копаят окопи, да хвърлят гранати и да стрелят с истински боеприпаси.

В училищата в цялата страна се прославя службата във въоръжените сили. Създават се "доброволни роти" от юноши и се променя националната учебна програма, за да се наблегне на защитата на родината.

Накратко, децата на Русия се подготвят за война

Милитаризацията на държавните училища в Русия се засили след руската инвазия в Украйна, водена не от спонтанен прилив на патриотично чувство, а от правителството в Москва.

Инвестицията е огромна. Министърът на образованието Сергей Кравцов каза наскоро, че сега в руските училища и колежи има около 10 000 така наречени "военно-патриотични" клуба и в тяхната работа участват четвърт милион души.

Тези клубове са част от многостранно усилие, което включва радикална промяна на училищната програма. Провеждат се задължителни часове по военно-патриотични ценности; актуализираните исторически книги подчертават руските военни триумфи.

Смяна на учебници

През август президентът Владимир Путин подписа закон, въвеждащ нов задължителен курс в училищата: "Основи на сигурността и отбраната на родината".

Министерството на образованието впоследствие популяризира курсове като част от тази инициатива, включващи екскурзии до военни части, "военно-спортни игри, срещи с военнослужещи и ветерани" и уроци по дронове.

Учениците от гимназията също ще бъдат обучавани да използват бойни патрони "под ръководството на опитни офицери от военни части или инструктори изключително на огневата линия", според министерството.

Програмата, която се тества тази година и ще бъде въведена през 2024 г., е предназначена да внуши на учениците "разбиране и приемане на естетиката на военните униформи, военните ритуали и бойните традиции", според документ на Министерството на образованието, разкрит от руската независима медия Важни истории.

Съвременната история също се пренаписва. Стандартният учебник "История на Русия" вече има Кримския мост на корицата си и нова глава, посветена на новата история на Украйна. Има раздели "Фалшификация на историята", "Възраждане на нацизма", "Украински неонацизъм" и "Русия е страна на герои".

Путин многократно е представял руската инвазия в Украйна като "специална мисия" за защита на рускоезичните от геноцид от страна на „неонацистите“.

В нова глава се твърди, че Украйна "открито е декларирала желанието си да придобие ядрено оръжие" и "срещу Русия са въведени безпрецедентни санкции, тъй като Западът по всякакъв начин се опитва да срине руската икономика".

Изглежда, че книгата е предназначена да събуди чувството за историческа тъга сред руските деца и да разкрие екзистенциална битка за оцеляването на нацията, често срещана тема в държавните медии.

Президентът Путин лично ръководи кампанията за насаждане на патриотизъм в руските училища. На събитие в Кремъл този месец той разказа на група деца за писмо, което дядо му е изпратил до баща му, който се бори с нацистите по време на Втората световна война.

"Разбийте изметта!", бил казал той, според разказа на Путин.

Путин продължи: "Разбрах защо спечелихме Великата отечествена война. Хората с такова отношение просто не могат да бъдат победени. Бяхме абсолютно непобедими, както сме и сега."

Децата се учат да сглобяват оръжия

Обширно проучване на CNN сред местни и социални медии в Русия установи, че деца на седем или осем години получават основно военно обучение.

През юли, например, деца в Белгород си дадоха наименования– едно прие Sledgehammer – и участваха в упражнения, включващи използване на автоматични оръжия, сглобяване на картечница и преминаване през писта с препятствия.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков предложи редовно да се провеждат упражнения с ученици и деца в предучилищна възраст.

В Краснодар през май десетки деца, които изглеждаха на не повече от седем или осем години, маршируваха в армейски и флотски униформи, някои стиснали имитации на автоматични оръжия, докато минаваха покрай високопоставени лица на подиума.

По време на парад, проведен в град Вологда, малко дете отдаде чест и каза на служител: "Другарю! Парадът е готов. Аз съм командир Уляна Шумелова."

Подобни сцени се разиграват от Сахалин в руския Далечен изток до Йейск на Азовско море. Някои от децата изглеждат развълнувани, други са обезумели. В Йейск дете в предучилищна възраст поведе марша на граничарите, докато връстниците му скандираха: "Едно, две, три. Ляво, ляво, ляво!"

Повечето от децата в тези паради са в една или друга военна униформа, опитвайки се да маршируват в крачка без особен успех. Често те носят снимки на руски военни герои.

Отбелязва се и символиката на това, което Кремъл нарича "специална военна операция" в Украйна. В град Астрахан децата от детската градина носеха униформи и превозни средства играчки, украсени с буквата Z, пропагандистки символ, използван, за да покаже подкрепа за украинската война.

Министерството на отбраната разшири обхвата си в училищата с добре разгласена програма за Коледна елха на желанията, подобна на фондацията Make-A-Wish, в която самият министър Сергей Шойгу участва активно.

Шойгу покани 9-годишно момиче на име Дария от Удмурт на парада за Деня на победата в Москва през май. Други деца посетиха военни хеликоптери и музея на ПВО.

Следващото поколение се подготвя за военна служба

От руските деца също се очаква да допринесат за военните усилия по практически начини. Управляващата партия "Единна Русия" стартира програма във Владивосток, в която ученици шият панталони и шапки за войници (по модела на партията).

Във Владимир деца шият балаклави за военните в уроци по труд, като част от кампания, наречена "Ние шием за нашите мъже".

Студенти от техническо училище във Воронеж бяха натоварени да направят мобилни печки и окопни свещи за руската армия. Тийнейджърки с увреждания в Усурийск бяха призвани да шият ленти за глава и превръзки "Приятел или враг" за Северния военен окръг. А в Бурятия в руския Далечен изток сираци шият амулети за „късмет“ за войниците, воюващи в Украйна.

Има и кампании за писане на писма. "Петгодишните момчета от детската градина отговарят с увереност", разтръби местен информационен бюлетин в Чита. "Преди да запечатат триъгълния плик, те внимателно оцветиха изображението на боеца."

Всички тези дейности се публикуват в регионалните медии като част от по-широко усилие за обединяване на патриотичния дух в подкрепа на кампанията в Украйна.

Тийнейджърите също се насърчават да се състезават в така наречените младежки военни спортни игри.

Току-що завърши областният финал в Оренбургска област. 180 спортисти от 14 отбора – включително незаконно анексираните региони на Украйна – взеха участие в различни състезания: хвърляне на граната, тренировка, преодоляване на писта с препятствия и сглобяване на автомат Калашников, складово оборудване и викторина по военна история.

Целта, според Министерството на отбраната, е "възпитаване на чувство за взаимопомощ и другарска подкрепа, високи морални и психологически качества, както и подготовка на по-младото поколение за служба във въоръжените сили на Руската федерация".

Военните посещават и училища. Деца в Бурятия разказаха за посещение на ранен войник, който твърди, че се е сражавал с полски наемници в Украйна и каза, че самите украинци „не искат да се бият и са принудени“.

Поне някои учители, които не бяха толкова ентусиазирани относно промените, бяха отстранени
, макар че е трудно да се знае колко. Директорът на училище в Перм подаде оставка, след като беше критикуван от провоенни активисти. Тя не желаеше да има часове за SMO.

Също така е трудно да се прецени как родителите се чувстват относно въвеждането на по-милитаристична учебна програма. Някои родители изразиха своето противопоставяне, но мнозинството изглежда подкрепят тази военно-патриотична кампания, ако се вярва на проучванията на общественото мнение.

Държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че според проучване 79% от родителите подкрепят показването на видеоклипове за войната на децата им.

Коментарите в социалните медии предполагат, че много руснаци смятат, че страната им е заобиколена от враждебни сили. Единствената му възможност е да се защити. Това послание - набито от президента и държавните медии - сега се пренася в руските училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
стига лъга преди 6 месеца
До АнонименЗнаеш,знаеш.Обаче трябва да вкараш опорката,за да омаловажиш зомбирането на руската дечурлига. Скоро ще ги пратят и тях в месомелачката
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, те за това се говори, че ушанките са е.Ани в главите! Още от малки ги побъркват и им промиват мозъците, но това няма да им помогне да отърват найлоновите чували!
64
2
 
2
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 6 месеца
Хайде сега, сметнете и колко пъти се гърми из САЩинасите училища и колко в руските.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По добре отколкото да се учат на това да се обезобразяват със хирургични смени на пола...
62
5
 
4
 
! Отговори
Путлер преди 6 месеца
Даааа, новия фашизъм се заражда точно там, където беше спрян първообраза му. Не съм вярвал, че в Русия ще се възцари военна диктатура от фашистки тип. Сега следва да почнат да горят книги - исторически и художествени, които не са угодни на диктатора. Да създадат шпиц команди, които да бият несъгласните с новия фюрер и да им палят къщите. Вероятно технологичния напредък в световен мащаб ще позволи на новия фашизъм да използва и други - нови методи на въздействие и пропаганда, но като цяло-фашизъм
61
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Копейките пак почнаха с коментарите тип "абе в Русия е зле, обаче в Америка бият тъмните хора" Статията , ако не сте забелязали е за зомбирането на дечица в Русия, но понеже трябва да се вкарат руските опорки, че запада изгнива и пропада веднага се почва с третополови, в САЩ се стрелят и целия арсенал от опорки. Аз навремето помогнах на детето си да завърши в Англия, когато видя някой от вас да прати детето си от детската градина в Русия, ще призная че в Русия е по добре от в България или запада
60
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Пършинг Пършинг е на запад ав СССР е "Пионер" комплекса(този е първия комплекс монтиран на многоосов камион) след като видяха че западните общества са против а "Пионер" елементарно се крият във всяка горичка в западна Украйна и те със игурност ще оцелеят след първия удар САЩ кандисаха да унищожат и двата комплекса.
59
2
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 месеца
В русия ги учат да стрелят, а в америка им дават оръжие , те дами ще се научат.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-добре да възпитаваш патриоти, отколкото третополови.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не знам на какво учат в русия децата, ама знам, че в америка не минава и ден без стрелби и ножове в училищата, та даже и в детските градини.
56
1
 
2
 
! Отговори
Пършинг преди 6 месеца
Спомням си през 80 те г. на 20 век. Имаше в България повсеместна кампания срещу американските. Пършинги. Като анекдот си спомням и някакъв рапорт,отчет...5-6 г. дете фъфлейки казва,че децата от ЦДГ са против Пършинг 2. Само,че всички знаем как приключи тази истерия...Нищо ново под слънцето. Икономиката,***...
55
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До 123 "В нормалните страни на децата им дават" СЕРИОЗНО? Знаеш ли колко мигранти се учудват на западния модел на образование(ние все още сме по СССР а той е създаден въз основа на Кайзреовия модел в Германия(много преди Хитлер) практически до 16 години тях ги учат на възможния минимум знания. Следва Колежа където ги скъсват от учене да наваксат както се казва материала до еквивалент на 12клас и частично висше образование. След това има университети(брашлянова лига) и даващи дипломи учреждения.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След 20 години порасналите руски деца ще умеят да сглобяват автомати , да стрелят и да мразят "враговете".
53
0
 
0
 
! Отговори
Дановски преди 6 месеца
"Директорът на училище в Перм подаде оставка. Не желаеше да има часове за СВО"Даже руската научно-академическа общност е един от елементите на компрадорския капитализъм, който Русия построи през последните 32 г. Преди месец бе публикувана статията на директора на Института США и Канада, член-кореспондентът Гарбузов, която е отражение на вражеските възгледи на определена "затаила се" група от влиятелни представители на цяла поредица академически институти в системата на РАН.
52
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
В нормалните страни на децата им дават книги, музикални инструменти, компютри и ги учат да уважават другите. В Русия им дават автомати и ги учат, че са нещо повече от другите деца и трябва да ги избият. Това, което правят руснаците сега, вече е изпробвано в Германия преди 70-80 години и резултата го знаем
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди всичко децата в Русия се подготвят да бъдат нормални жени и мъже, да бъдат бъдещи бащи и майки, отговорни и патриотични граждани на своята Родина.
50
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До 132 Вярно но основното на реформата е да намалят НПО западно облъчване.
49
7
 
2
 
! Отговори
132 преди 6 месеца
Путин видя, че е трудно да накара мислещи и образовани хора да се умират заради имперските му амбиции и сега взима мерки. Облъчването трябва да започва от най ранна възраст за да никой не се противи на опраделената му от Путин роля на пушечно месо. Явно срещата с Ким е била за да почерпи опит на тема" Как да напривим хората роби, чрез зомбиране от най ранна детска възраст"
48
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Ами навремето и нас ни учеха да стреляме. Аз в казармата съм стрелял два пъти, но в училище десетки- въздушни пушки и Калашник. Отделно като деца, много стрелях е по ония стрелбища в Луна Парк и не само. Д ешните пендайчета стрелят само с клавиатурата на телефона си.
47
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 6 месеца
А нашите се учат как да пият биричка и да удрят козче. Важното е да не се мъчат да работят, камо ли да учат.