Рейтингът на Зеленски в Украйна близо до рекордни върхове

8 на всеки 10 украинци одобряват своя лидер
17 окт 2023 21:07, Нели Христова
498
Рейтингът на Зеленски в Украйна близо до рекордни върхове
Снимка: БГНЕС

Рейтингът на одобрение на президента Володимир Зеленски в Украйна остава близо до рекордните върхове, установени малко след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в страната през февруари 2022 г., показват нови данни от Gallup.

Анкетираните са интервюирани през юли и август, а данните бяха публикувани в понеделник. Година и половина след началото на войната повече от осем от всеки 10 украинци (81%) казват, че одобряват своя лидер Зеленски, показва проучването.

Преди войната президентските избори в Украйна бяха насрочени за март 2024 г., но конституцията на страната гласи, че те не могат да се проведат, докато не бъде отменено обявяването на военно положение, което е малко вероятно да се случи в близко бъдеще.

Военното положение в Украйна, което трябва да се удължава на всеки 90 дни, следва да изтече на 15 ноември.

Последният резултат от Gallup остава близо до рекордно висок рейтинг на одобрение от 84 процента от септември 2022 г., месеци след началото на войната. Социологическата компания не посочва колко хора са били анкетирани, но каза, че подкрепата за Зеленски остава силна "във всички демографски групи, географски региони и групи с доходи".

Зеленски каза пред BBC през юни, че президентските избори в Украйна няма да се проведат, докато войната все още продължава.

"Съгласно (украинското) законодателство изборите трябва да се проведат в мирно време, когато няма военни действия", каза президентът, запитан дали президентските избори ще се проведат през 2024 г.

През септември първата дама на Украйна Олена Зеленска каза по време на участие в предаването Face the Nation на CBS, че не е сигурна дали съпругът й ще се кандидатира за преизбиране.

"Е, знаете ли, това беше много труден въпрос за мен. Дори когато той се кандидатира за първи път, не го одобрих напълно", каза Зеленска на модератора Маргарет Бренън. "Но ако се кандидатира пак, ако се кандидатира за втори път, ако прецени, че трябва, добре, имаме опит, били сме там. Не е толкова страшно, колкото беше първия път. Ще зависи също така дали нашето общество ще има нужда от него като президент. Ако той почувства, че украинското общество вече не го желае, вероятно няма да се кандидатира", каза тя. "Но аз ще го подкрепя каквото и решение да вземе."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
С просто око се вижда , че снимката е монтаж.
395
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Обективно напълно си обективно. За жалост след американското робство може да се върнем в турското робство толкова сме зле сори.
394
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комедиант за президент, тренирани фермери за армия, и пак надвиха великата червена армия. Руснаците могат да си заврат руския мир отзаде.
393
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, вЕрваме. ДигнАли са го с нЕкой дрон, ама друг път.
392
0
 
6
 
! Отговори
Славка преди 6 месеца
Днес,най-висок рейтинг от началото на войната на Украйна,срещу Русия отбелязва Зеленото чудовище,но това по данни на Украйна и Мисирия!
391
0
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 6 месеца
Украинците все още не са осъзнали, че американското робство е по- зле и от руското. Ще се усетят, ама късно. А сега ще ме изтрият. :)))
390
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 месеца
Много го обичат украинците, но кой знае защо отказват да се върнат в Украйна за да ги изпрати на фронта.
389
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много глупости пишете русофили невежи...
388
14
 
1
 
! Отговори
:-) преди 6 месеца
Ами да е на власт най- добре да проточва войната човека какво означава някаква си война... фронта не мърда по некоя ракетка даренията идват кеф...
387
13
 
7
 
! Отговори
САРА АШТЪН ЧИРИЛО преди 6 месеца
НЕ Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДЕТО МЕ ПРОГОНИ ДА ИМА ВИСОК РЕЙТИНГ!!...
386
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
там си е натурална диктатура с висок процент на одобрение.. нещо като социализма и бай Тошо...
385
15
 
9
 
! Отговори
Шегобиец преди 6 месеца
Хората просто не са си и мечтали за подобен лидер!
384
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи рейтингът на нацистите е близък до рекордни върхове!
383
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми то май референдума в Крим със зелените човечета е по-демократичен от въпросното проучване...
382
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ово е стандартСАЩ отваря първата зона за безопасно спане в Сан Диего като част от усилията бездомните да бъдат преместени от улиците, пишат "Фокс Нюз" и "Ню Йорк Пост".Планът първоначално беше обявен през юни.Този ход идва, след като е гласувана забраната на палатките на всички обществени места. Очаква се забраната да влезе в сила по-късно този месец.Зоната представлява палатков лагер зад ограда от бодлива тел. Властите планират да опънат до 136 палатки с капацитет за приблизително 150 души в опит да ги преместят от централните части на града.Прочети още на: https://dnes.bg/usa/2023/10
381
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има защо! Истински лидер, мойте де бори за страната си.
380
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Я виж ти..., Зеленски удари путанягата у земята...
379
2
 
9
 
! Отговори
БКПЕ БЕ КА ПЕ преди 6 месеца
ТУКА УКРАИНЦИТЕ СИ ИЗРАЗЯВАТ ОДОБРЕНИЕТО КЪМ ВЪПРОСНИЯ ДОСТА ЦВЕТИСТО ХАХАХА ... НВО ЯВНО НЕ СА АНКЕТИРАНИ. НА ТАКОВА ОДОБРЕНИЕ БИ ЗАВИДЯЛ И ГЕН СЕКРЕТАРЯ НА УКРАИНСКАТА КОМПАРТИЯ...
378
3
 
11
 
! Отговори
:-) преди 6 месеца
Анкетата се е провела така, първо 8 от хиляда са го одобрявали, а след допитването останалите 990 са пратени в затвора КАТО РУСКИ ШПИОНИ и на фронта. След това анкетата е повторена и вече одобрението му е скочило на осем от десет. САМО ЧЕ НЕЩО ОТЛАГА ИЗБОРИТЕ...
377
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
нима?