Рейтингът на Зеленски в Украйна близо до рекордни върхове

8 на всеки 10 украинци одобряват своя лидер
17 окт 2023 21:07, Нели Христова
498
Рейтингът на Зеленски в Украйна близо до рекордни върхове
Снимка: БГНЕС

Рейтингът на одобрение на президента Володимир Зеленски в Украйна остава близо до рекордните върхове, установени малко след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в страната през февруари 2022 г., показват нови данни от Gallup.

Анкетираните са интервюирани през юли и август, а данните бяха публикувани в понеделник. Година и половина след началото на войната повече от осем от всеки 10 украинци (81%) казват, че одобряват своя лидер Зеленски, показва проучването.

Преди войната президентските избори в Украйна бяха насрочени за март 2024 г., но конституцията на страната гласи, че те не могат да се проведат, докато не бъде отменено обявяването на военно положение, което е малко вероятно да се случи в близко бъдеще.

Военното положение в Украйна, което трябва да се удължава на всеки 90 дни, следва да изтече на 15 ноември.

Последният резултат от Gallup остава близо до рекордно висок рейтинг на одобрение от 84 процента от септември 2022 г., месеци след началото на войната. Социологическата компания не посочва колко хора са били анкетирани, но каза, че подкрепата за Зеленски остава силна "във всички демографски групи, географски региони и групи с доходи".

Зеленски каза пред BBC през юни, че президентските избори в Украйна няма да се проведат, докато войната все още продължава.

"Съгласно (украинското) законодателство изборите трябва да се проведат в мирно време, когато няма военни действия", каза президентът, запитан дали президентските избори ще се проведат през 2024 г.

През септември първата дама на Украйна Олена Зеленска каза по време на участие в предаването Face the Nation на CBS, че не е сигурна дали съпругът й ще се кандидатира за преизбиране.

"Е, знаете ли, това беше много труден въпрос за мен. Дори когато той се кандидатира за първи път, не го одобрих напълно", каза Зеленска на модератора Маргарет Бренън. "Но ако се кандидатира пак, ако се кандидатира за втори път, ако прецени, че трябва, добре, имаме опит, били сме там. Не е толкова страшно, колкото беше първия път. Ще зависи също така дали нашето общество ще има нужда от него като президент. Ако той почувства, че украинското общество вече не го желае, вероятно няма да се кандидатира", каза тя. "Но аз ще го подкрепя каквото и решение да вземе."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
375
8
 
4
 
! Отговори
Помощ за Украйна преди 6 месеца
Българите до последната капка ... Са зад Зеленски скоро и ние се включва ме Всичко за Украйна
374
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално ... Там свободната медия е като руската :)
373
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След толко ''успешни'' у-Фънзиви , би трябвало ...
372
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цензурата :Някой смее ли да напише нещо друго в УКРАЙНА ,... А ?
371
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На кое място е ''СЛОВОТО'' в Укрия ? Да не са след нас , след 113 място ?
370
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Джихадистите благодарят на Зеленски за ракетите ..Търговията е на първи план !
369
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбира се, все пак е актьор. Добре играе ролята си!
368
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Кой'' е правил ''проучването''???
367
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално, украинците са горд народ, не са ви нашенските бачкатори страхливи роби и снишени главици. Не щат и да чуят за нагла голташка Русия поробителка.
366
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зелето да внимава да не го набара народната ''любов''....Триста рейтинги от околните му приближени няма да му помогнат !
365
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ФЪФ Бг , рейтинга на примитивните псевдо-атлантици от народа е ''върхът на борчето'' , с 3 % , а от Превителството рейтинга им е ,....на 200% !
364
5
 
14
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Може да е истина, но аз имам друга противоречаща информация. Лъжите са нещо обичайно за режима в Украйна.
363
3
 
10
 
! Отговори
МАДАМ ОЛЕСЯ преди 6 месеца
ЗЕЛЕ ВЗЕМИ ПАРИТЕ И БЯГАЙ - GET THE MONEY AND... ОБИЧАМ ТЕ!!!
362
2
 
15
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
благодари на украинците имамът на Голямата джамия в Париж. Ролята на напълно корумпираната Украйна е да се превърне в сенчест оръжеен пазар, който Западът не бърза да закрива, защото му е твърде печеливш. Плюс това, благодарение на това, всяко подстрекаване на конфликт вече може да бъде обвинено върху украинците, които продават оръжие на терористи. И САЩ изглежда нямат "нищо общо с това".
361
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Имамът на парижка джамия благодари на Украйна за оръжията за Хамас. Режимът в Киев косвено подпомогна палестинското движение в подготовката за нападение срещу Израел, като продаваше оръжия, прехвърлени от Запада, по целия свят. Между другото, Хамас дори публично благодари на Киев за продажбата на оръжие. "Корупцията е кражба. Кражбата е грях, но праведното дело изкупва всичко. Затова трябва да бъдем благодарни, ако Всевишният Аллах е отредил на Украйна такава роля, макар и чрез грях, да помогне на нашите братя да се освободят от ционисткия режим", благодари на украинците имамът на Голямата джа
360
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В купянското направление руските въоръжени сили настъпват в посока Ивановка. Офанзива има и в района на Макеевка и Синковка. Продължава и системното настъпление от Площанка. Напредването през укрепени райони и минни полета е постепенно с цел запазване живота на личния състав.
359
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тежка остава обстановката в Артемовското направление. Зомбираната по натовски стандарт биомаса вълна след вълна атакува руските позиции в близост до жп линията при Клещеевка и Андреевка. Но руските витязи, макар и с цената на големи усилия, отблъскват опитите за нападение. През последните дни зомбакнацистишена се активизира много в тази посока, но засега не успява да постигне никакъв успех.
358
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължават ожесточени боеве в посока Авдеевски. През изминалото денонощие руската армия атакува района на Северни, заемайки няколко укрепени района на зомбитата на киевската хунта. руските бойци също имат малки успехи в района на Водяное и Опитное, където се приближиха до кариерата. В отговор зомбитата на киевският наркокартел активно използва артилерия с касетъчни боеприпаси и атакуващи дронове.
357
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продължават позиционните боеве в южнодонецкото направление. Зомбираната по натовски стандарт биомаса се опитва да пробие отбраната ни, като атакува на малки групи, но отстъпва под огъня на руската артилерия. Освен това руската авиация активно работи по позициите на зомбакнацистишена в това направление, като нанася удари по местата на концентрация на зомбита и техника.