Плувайки през реки, рискувайки живота си, с фалшиви документи: Как украинците бягат от служба

Някои от бягствата са били драматични
18 ное 2023 21:00, Нели Христова
290
Плувайки през реки, рискувайки живота си, с фалшиви документи: Как украинците бягат от служба
Снимка: БГНЕС

Близо 20 000 мъже са избягали от Украйна от началото на войната, за да избегнат мобилизацията, установи BBC.

Някои са преплували опасни реки, за да напуснат страната. Други просто са излезли под прикритието на тъмнината.

Други 21 113 мъже са се опитали да избягат, но са били заловени от украинските власти, потвърди Киев.

След инвазията на Русия повечето мъже на възраст 18-60 години получиха забрана за напускане на страната. Но данните, получени от BBC, разкриват, че десетки са успявали да го направят всеки ден.

Медията разговаря с няколко мъже, които са избягали, за да се присъединят към семейството си в чужбина, да учат или просто да си изкарват прехраната.

"Какво трябва да правя в Украйна?" пита мъж на име Евгений. "Не всеки е воин… не е нужно да държите цялата страна заключена. Не можете да събирате всички заедно, както направиха в Съветския съюз."

BBC установява, като изследва данни за незаконно преминаване на граници от съседни Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия, че 19 740 мъже са преминали незаконно в тези страни между февруари 2022 г. и 31 август 2023 г.

Въпреки че не е ясно как тези мъже са избягали, ясни са какви методи са използвали останалите 21 113, които са били хванати при опит за бягство. Мнозинството - 14 313 - са се опитвали да преминат пеша или да преплуват границата, а останалите 6800 са разчитали на получени чрез измама официални документи, в които се посочват фалшиви изключения като изфабрикувани заболявания, казаха украинските власти.

Тези, които са изключени от военна служба, включват мъже с медицински проблеми, такива с отговорности за полагане на грижи и бащи на три или повече деца.

През август украинският президент Володимир Зеленски обвини  "корупционните решения", взети от медицинските военни комисии в страната, които според него са довели до десетократно увеличение на освобождаванията от февруари 2022 г. Той обяви, че всички регионални служители, отговарящи за наборната военна служба са били отстранени, а над 30 души бяха повдигнати наказателни обвинения.

Парламентарният представител на президента Федир Вениславски призна пред BBC, че проблемът е сериозен.

"Правителството осъзнава, че това явление не е изолирано и че е широко разпространено. Но за съжаление бих подчертал, че корупцията е много устойчива", каза той и добави, че Украйна прави "всичко възможно, за да запази броя на случаите на корупция до минимум".

Вениславски каза, че броят на мъжете, които са напуснали или са се опитали да напуснат, не оказва влияние върху военните усилия.

"Убеден съм, че устойчивостта и готовността на украинците да защитават своята независимост, суверенитет и свобода е 95-99%", каза г-н Вениславски пред BBC. "Онези, които се опитват да избегнат мобилизацията, са около 1-5%. Те определено не са критични за защитата на Украйна." Той каза, че не се предвижда радикално увеличаване на броя на годните за мобилизация.

Над 40 000 мъже, които са избягали или са се опитали да избягат, може да представлява значителна част от мъжете, от които Украйна се нуждае, за да попълни армията си. През август американски служители изчислиха, че броят на загиналите в украинската армия е до 70 000 - въпреки че Киев не дава точна статистика.

Страната също не публикува официални данни за числеността на своята армия. Но новият министър на отбраната Рустем Умеров каза на форума за европейска стратегия в Ялта през септември, че в украинските въоръжени сили има повече от 800 000 души.

Някои от бягствата са били драматични.

Един видеоклип показва мъж, който плува през река Днестър към Молдова, а молдовските граничари го карат да премине към безопасно място. Друг показва потенциално фаталните последици - тела на мъже, извадени на брега, удавили се при опит да прекосят река Тиса между Украйна и Румъния.

Но Евгений, строителен работник от Киев, с когото BBC се среща в молдовски имиграционен център, каза, че просто е преминал пеша границата - най-популярният маршрут за излизане, сочат данните. Тогава за избягалите от войната е сравнително лесно да поискат убежище.

Той казва, че Евгений се е почувствал в капан в Украйна - по-младите мъже и тези с военен опит са били извикани първо на наборна служба.

Междувременно му било трудно да си намери добре платена работа, "защото всичко е насочено към войната" и въпреки това "ток, гориво - всичко поскъпна".

След като беше обработен от молдовската полиция, той подаде молба за убежище - нещо, което трябва да бъде направено в рамките на 24 часа след влизане в страната, за да избегне криминално досие.


Хиляди украински мъже се присъединиха към призива да се бият за страната си след нахлуването на Русия през февруари миналата година. Но какво да кажем за тези, които решиха, че военната служба не е за тях?

В същия център за убежище и имиграционен център пребивава Ерик, 26-годишен музикант от Харков, който казва, че е преминал в Молдова, като е вървял през равнините на отцепилото се от Молдова Приднестровие регион и след това плуване през река.

Въпреки че може е възможно да се сдобиете с фалшиви документи, опитът на Ерик показва, че истинската документация може да се окаже по-трудна за получаване.

След сложна коремна операция за перитонит, когато е бил по-млад, Ерик казва, че трябва да спазва специална диета, която не му позволява да служи в армията. По думите му когато войната избухва, се оказва невъзможно да се получи медицинско свидетелство за освобождаване.

"Прехвърлят отговорността от едно ведомство на друго: "Иди тук, иди там". Прекарах половин година в опити да получа сертификат за да докажа, че съм негоден, въпреки че имах всички тестове в ръцете си. В крайна сметка търпението ми се изчерпа."

В крайна сметка Ерик стига до САЩ, където се събра със съпругата си и четиригодишната им дъщеря.

Друг мъж, на име Влад, успява да се сдобие с валидно изключение, но казва, че тогава не е успял да накара граничните служители да го приемат сериозно.

Той казва, че е бил развълнуван, че е бил приет в чуждестранен университетски курс и че е получил разрешение като студент да напусне Украйна, но скоро осъзнал, че това няма да е достатъчно.

"Мислех, че няма да се получи, защото получих труден контролен пункт. Отидох на друг, и на още един. Те ми се изсмяха и ме изпратиха вкъщи. Разбрах, че това парче хартия – това "разрешение" – е безсмислено за граничен служител изобщо не им пука".

Вместо това Влад напуска страната, като преплува река Тиса в Румъния.

Влад стигна до украинската страна на границата с помощта на приятел, но друг мъж, с името Данило, казва, че е използвал услугите на някой чрез Telegram, който организира пресичането на Тиса.

Приложението за съобщения е популярна платформа за контрабандистите да рекламират своите услуги, установява BBC. Репортер под прикритие, работещ за разследването с фалшивото име Андрей, прекарва месец в кореспонда с контрабандисти, представяйки се за украинец, който иска да напусне страната.

Той откри най-малко шест групи в Telegram - с членство от 100 до няколко хиляди души. Той казва, че са предложили набор от услуги, от добавяне на мними деца към семейството му, до най-скъпата опция - медицинското свидетелство за освобождаване, известно като "белия билет", което ще му позволи да напусне и да се върне в Украйна, когато пожелае.

Казаха му, че изработката ще отнеме до една седмица и ще му струва около 4300 долара (3472 паунда) - цената включва подкуп за длъжностното лице, което прави билета.

Парламентарният представител  Вениславски казва, че заплахата, породена от фалшива документация - и трудностите в някои случаи за получаване на истинска документация, която се приема на сериозно от граничните служители - трябва да бъдат премахнати през следващите година или две чрез нова дигитализирана система.

Всички, с които BBC разговаря, са успели в опитите си да напуснат страната, но тези, които бъдат заловени от украинските власти, рискуват глоба от $92-230 и присъда до осем години затвор.

Не е ясно дали онези, които избягат и изберат да се върнат в Украйна в бъдеще, също могат да бъдат наказани със задна дата, но Вениславски казва, че не вярва, че това би било в национален интерес.

Данило твърди, че на украинците трябва да бъде позволено да вземат свои собствени решения.

"Защото все още вярвам, че всеки човек избира целта на живота си. За някои смисълът е да защитават териториите си, за други е да защитят себе си и семействата си. Някои искат да създават, да изграждат бизнес, да допринасят за икономиката на държавата. Вярвам, че независимо от всичко, моята роля не е на бойното поле."

Той казва, че се надява, че украинските власти ще насърчат тези, които са заминали, да се върнат, когато войната приключи, вместо да ги наказват.

"Без хора - още повече без умни хора, които печелят добри пари и плащат добри пари в хазната - по-трудно съществува държавата."

Тъй като не се вижда край на войната с Русия, не е ясно кога този въпрос ще стане актуален. Междувременно, докато това се превръща във война на изтощение, Украйна се нуждае от всички войници, които може да получи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
0
 
! Отговори
Нане Вуте преди 5 месеца
Е защо бягат,бе? Нали украината е център на демокрацията? И нали всички се бият в гърдите какви големи патриоти са? И как ще избият всичко руско? ЩО БЯГАТ ТОГАВА?????
179
0
 
1
 
! Отговори
Мека Гъска преди 5 месеца
Брей, хората бягали от война. За Коледа да напишем една телеграма на Путин с благодарност за войната.
178
0
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Най-важните световни отношения са отношенията между САЩ и Китай! Думи на Си Дзин Пин от световния форум 16.11.2023г. Жероем слава!
177
0
 
2
 
! Отговори
Феминистът. преди 5 месеца
Лично ще помагам на такива хора да преминават през България. Дори и в малък екип с организиран канал ще участвам. Но пари от такива бегълци няма да взимам, защото робовладелец няма да бъда и с живота на хора в нужда няма да търгувам. Да търгуват фуражките по такъв долен сексиски начин, те и без това нищо друго не могат да правят. Нищо и на никого не съм длъжен, най-малко пък пред Родината и нейните натрапени държавни дългове и закони по човекомразие.
176
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормално е да бягат. Тези, които са решили да ги изпратят на фронта, защо те не отидат, ами се крият като мишки по канцелариите и в главите им е само как да вземат поредният рушвет? Като свърши войната, за загиналите остава мъката на близките им и разбитите семейства. Е може някъде да ги споменат като герои, ама за повечето и това няма да стане!
175
3
 
3
 
! Отговори
Тралала преди 5 месеца
В русия бързат да говорят за всички други теми освен за срещата на китайския и американския президент в Сан Франциско. Пропагандата им остана без крака.
174
3
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Това не са избягали от служба, това са ловци на руски дезертьори в чужбина.
173
0
 
5
 
! Отговори
оракул на боб преди 5 месеца
Едно време пълководците са излизали на дуел и който загуби отстъпва,а днес войниците отпред генералите отзад.
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бягат,ама някак героично.Не е смешно.
171
4
 
13
 
! Отговори
Армандо преди 5 месеца
Един ден като свърши войната как ще обяснят на останалите живи украйнски войници и почернените майки и осиротели деца че сега прябва да слугуват на американските и европеиски кредитори и че всичко им принадлежи а Зеленика и компания са милионери на техен гръб защото медалите не купуват животи и патриотизма няма да плаща дълговете.
170
5
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Другарю Владимир Владимирович;както повелите,но в случай,че ви е угодно да ви подсетя! Таз"специалната"(стиларско е,и не е срамно),като времетраене да не изпреварва "Отечествената" бре. ...ше ме обидишш!
169
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Украйна се нуждае от всички войници, които може да получи." ----- хайде сега, всички тези, които толкова обичат Украйна - да го докажат - заминавайте да помагате. Само да уточня --- аз не съм русофил. Дори в началото на войната много съчувствах на украинците ...... докато видях що за стока са - нагли, нахални, мързеливи, използвачи, пара-зити.
168
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Руснаците в Крим показаха на НАТО как се прави. Да се изсипят едни бързи 100 хиляди украинци в кавички с черни униформи, говорещи на английски, въоръжени до зъби. Пък ние ще ги наричаме партизани или местни милиции. Време е за мазен хои за джуджето.
167
3
 
10
 
! Отговори
Той преди 5 месеца
Винаги е по-добре да има избор, нали така е демократично?! Който му е мила родината да си се трепа, който иска да си продължи живота някъде другаде да бяга. Аз съм от вторите.
166
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не мога да ги разбера. 60 и повече държави им помагаме, даваме не малко всеки каквото може, а те - бягат! И защо бягат, нали победдаваме, вече колко месеца контранастъплението работи. Ама, май руснаците ни разказаха играта, за пореден път.
165
1
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 месеца
От САЩ вече искат замразяване на конфликта в Украйна, но това няма как да стане без преговори с Русия. Но как да преговаря Зеленски, след като е издал указ, с който се забраняват каквито и да е преговори с Русия? И ето че Зеленски става неудобен за американските интереси, а избори не се кани да прави. Нищо чудно през следващата година с помощта на САЩ да му спретнат един преврат.
164
15
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 5 месеца
...Властите в Киев издадоха заповед за спиране ...Ама туй късьо пишкин ли ти го прошепна нежно на ушенцето изотзад? А за един милион и половина избягали от ховняшка за последните година и половина нещо!
163
4
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 5 месеца
Властите в Киев издадоха заповед за спиране на евакуацията на ранени войници от украинските въоръжени сили от левия бряг на Днепър в района на Херсон.Чужди наемници разстрелват тежко ранените украинския войници за да не бавят другите. Това не е било и при Хитлер.
162
2
 
5
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 5 месеца
До 82-ОМБР и това какво общо има със статията ве лауреат...
161
22
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 5 месеца
Само за да не защитят като истински мъже страната и народа си ! За щастие са малка част !76960