Съд в Полша призна 14 чужденци за виновни в шпионаж за Русия

Наложените присъди варират от един месец до шест години затвор
20 дек 2023 23:30, Елка Василева
26
Съд в Полша призна 14 чужденци за виновни в шпионаж за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Полски съд призна 14 членове на разбита шпионска група за виновни по обвинения в подготовка на саботажи и извършване на разузнавателна дейност в полза на Русия, предаде Франс прес.

Миналия месец на 14-имата бяха предявени обвинения, включващи подготовка за дерайлиране на влакове, превозващи помощи за съседна Украйна, наблюдение на военни обекти и критична инфраструктура в страната членка на НАТО и ЕС.

"След като разгледа делото, съдът призна всички подсъдими за виновни за престъпленията, в които са обвинени, и установи, че някои от тях са действали в рамките на организирана престъпна група", обяви съдията докладчик Ярослав Ковалски при произнасянето на присъдата. Наложените присъди варират от един месец до шест години затвор.

Четиринадесетте подсъдими не присъстваха вчера в съдебната зала, тъй като всички се признаха за виновни, отбелязва АФП. Членовете на групировката са "руснаци, украинци и белоруси", според Барбара Марковска, говорителка на съда в Люблин.

Други двама предполагаеми членове на групата, които са осе отказали от първоначалните си признания, ще бъдат съдени отделно.

Сред осъдените е и Максим С., руски хокеист, който играеше за полски клуб. Арестът му през юни накара Москва да изрази "силен протест" и да поиска обяснения от Полша.

В групата са включени и "двама украински адвокати и политолог, учителка по френски език, фармацевт (и) компютърен инженер", според в. "Жеч посполита".

От следствието съобщиха, че членовете на мрежата са получавали поръчки чрез "Телеграм", а заплащането си – в криптовалути. "Това наистина е модерен начин, вероятно непознат досега, за организиране и действие на шпионски мрежи в нашата страна", подчерта прокурор Пьотр Лопатински.

Според полските медии получените от подсъдимите суми варират от 300 до 10 000 долара.

Сред обектите, които шпионите са наблюдавали, са контролните пунктове на границата с Украйна и основните железопътни маршрути, използвани за прехвърляне на оръжия и хуманитарна помощ към тази съседна страна. Освен това 14-имата са разпространявали пропагандни материали, целящи да предизвикат омраза срещу украинците.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
Руските плъхове започнаха да ги хващат, скоро и тука.
15
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
крайно време е да се изгонят всички с руски паспорти от България и ЕС... Не искам утре да имаме руска народна република на българска територия. а и за тези с руските паспорти стига са се мъчили да живеят тук- по добре ще са в руския рай.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е шизофрения
13
5
 
7
 
! Отговори
Ко стаа преди 4 месеца
Въй,много украинци в тази група,въй.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То в България и Полша най-много шпиони ,всеки 2 руснак е шпионин )
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Копейката ли е задържан?
10
7
 
10
 
! Отговори
До Христо Христов преди 4 месеца
Не е нужно да разпространяват материали сеещи омраза към украинци, те самите хохли го правят по-добре с действията си.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един живее до гара, друг - край пътя, трети - край летище. Все нещо има нализо. Още по-добре - казарма. И в работата винаги може да се измисли някоя интрига.
8
7
 
9
 
! Отговори
Позор преди 4 месеца
Лов на вещици....
7
7
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
"Освен това 14-имата са разпространявали пропагандни материали, целящи да предизвикат омраза срещу украинците." - мухахаха... Искам да ги видя и разбера европейската дефиниция за омраза. Щот стикерите дето разни ЕС активисти лепяха срещу Русия са със сигурност по-сеещи омраза от каквото и да било.
6
7
 
7
 
! Отговори
полски партенки преди 4 месеца
включващи подготовка за дерайлиране на влакове....абе вие сигурни ли сте че думата е точно ***,да не би да е била спял.Хокеист ,политолог,адвокати, учителка.....Ми тук няма нито един дето да е работил нещо с ръцете ,Тия не знаят крушка на полюлея да си завинтят сами и си викат маистори за целта
5
2
 
2
 
! Отговори
с правата лопата преди 4 месеца
в десетката
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия от немай къде вече ровят да изкарат нещо...1 месец затвор за шпионаж ха ха ха ха ха ха голем шапионин са фанале, особено фчепетлява че било шапионска група
3
6
 
14
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Колко показателно - петима украинци в групата с добри доходи водени от идейни подбуди Толкова за единната подкрепа за войната.
2
13
 
11
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен1 Не са палячовци, а хора с историческа памет. Яли са хурката на Руснаците и това никога повече няма да се повтори! Помнят и Катинската гора, помнят Варшавското възстание, при което Руснаците седят три месеца пред Варшава, не пускат Английска помощ за възстанниците, за да може СС да ги изтрепе, след като влизат във Варшава доизтрепват останалите организатори и участници във възстанието. Добре помнят Поляците и добре правят, че удрят *** от КГБ.
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тези са маниаци като нашите , все и се привиждат страховитите руски шпиони .