Година на войни и трагедии: Кое е най-важното събитие в света за 2023 година?

Ето как читателите на Dnes.bg подредиха случилото се в света през отминалите 365 дни
30 дек 2023 19:36, Красимир Ангелов
52
Година на войни и трагедии: Кое е най-важното събитие в света за 2023 година?
Снимка: БГНЕС

Година на войни, стотици  хиляди жертви и трагедии. Така за съжаление може да се определи в световен мащаб отиващата си 2023 година. Надеждите войната в Украйна да приключи през отминаващите 12 месеца не са сбъднаха, дори още по-лошо – отвори се нова гореща военна точка – в Израел и Ивицата Газа.

Кое в крайна сметка бе най-важното събитие в света за отиващата си 2023 година?

Dnes.bg попита своите читатели в своята традиционна анкета в края на всяка година. В допитването участие взеха точно 1970 наши читатели.

Очаквано най-важното събитие в света през погледа на българския читател остана Войната в Украйна – 28% от отговорилите в анкетата поставят това продължаващо събитие за №1 през отминаващите 365 дни. На второто място с 21% остава нападението на Хамас над Израел и военните действия в Ивицата Газа и отварянето на нов военен конфликт в света.

Веднага след военните действия се нарежда друга голяма трагедия, която се разигра около нас - жестокото земетресение в Турция в началото на годината, отнело живота на над 50 000 души. В търсенето на оцелели и тяхното изваждане под руините участваха и български пожарникари, а България бе една от първите държави, оказали помощ на съседна Турция. Това трагично събитие събра 20% от гласовете в анкетата ни.

Сред останалите предложени от редакцията на Dnes.bg събития на четвърто място се нарежда провалената контраофанзива на Украйна на бойното поле с 9%. Започната с много надежди, в крайна сметка контраатаката на украинските сили не постигна чакания успех.

За 8% пък най-важната тема е фактът, че през годината в света бяха отбелязани рекордни температури и 2023-та бе отбелязана като една от най-горещите, а може би и най-горещата, година в света за всички времена.

Останалите предложени събития за №1 в света събират доста по-малко гласове. За 4% от отговорилите това е стачката на актьорите в Холивуд, а за други 3% - победата на крайната десница в Нидерландия.

Походът на Пригожин към Москва и последвалата му съмнителна смърт са събитие №1 за годината за 2% от анкетираните, а също толкова събира и коронацията на Чарлз за крал на Англия – събитие, провело се през май.

Едва за 1% от отговорилите най-важното събитие е новият сателит на Северна Корея и сближаването на Пхенян с Москва, както и поредното напрежение по оста Сърбия – Косово, което заплашва Балканите с нов военен конфликт.

За финал, изпращайки тази трудна година на изпитания, остава да си пожелаем мир и повече положителни емоции през идващата високосна 2024 година. Защото без здраве и мир, всичко останало в света няма своя положителен смисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Соросопийските медии преди 3 месеца
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, 24 часа, Уикенд или Труд. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 20
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 30 Ако не бяха украинците сега щеше да храниш пет пъти по мързеливи, нагли и многобройни руснаци.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че в края на 2023 отпуснаха от нашия Държавен бюджет 12 000 000 лв. за мързеливите и нагли украинци, които хрантутим в България. Всички страни са пропищели от тях!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Дерипаска,Милер,Розенберг, Чорни,Авен,Абрамович,Фридман,Векселберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-важното събитие е, че руснаците още се мотат и не са отвели хохляците :(((
26
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Третата световна война трябва да бъде подклаждана от агентите на Илюминатите. Целта е войната да избухне между ционистите и лидерите на ислямския свят. Войната трябва да бъде проведена по такъв начин, че ислямът (мюсюлманите) и ционизмът (на Израел) взаимно да се унищожат. Останалите народи също ще бъдат разделени и принудени да воюват до пълно физическо, морално, духовно и икономическо изтощение... (от писмото на видният сатанист Албърт Пайк до високопоставения масон Джузепе Мацини, 1871 г.)
25
4
 
5
 
! Отговори
За щастливи българи! преди 3 месеца
Най-важното е Шенген и Еврозоната. Ревльозоната ще е по късно! Гордейте се с ППДБ и другите партии като ГЕРП, БСП, ДПС! Те са бъдещето на всеки ниско интелигентен, а те не са малко на Балкана! Значи народни партии с 30% са напълно достатъчни! Светли висини за в бъдеще желая на всички! Важно е да сте в клуба на богатите и аристократите - Европа с една дума! Изживявайте се по-бързо, че да си посъроим нова държава, ние истинските българи с нашите национални герои!
24
2
 
7
 
! Отговори
Liberal Criminals преди 3 месеца
Либерастията продължава да тъпче и унищожава света, почна от семейства, морал, сега са цели общества. Тази проказа която е навлязла навсякъде разяжда всичко като ръжда. Света има нужда от президент като Тръмп за да се спре този сатанистки план за погубване на света. Да си пожелаем много либерастия да слезе на 2м под земята през 2024.
23
0
 
4
 
! Отговори
Ама ти сериозно ли? преди 3 месеца
"през годината в света бяха отбелязани рекордни температури и 2023-та бе отбелязана като една от най-горещите, а може би и най-горещата, година в света за всички времена." --------------------- Кои всички времена бе, Красьо? Милионите години от появата на човешки същества на планетата или милиардите години от появата на живота на Земята?
22
3
 
6
 
! Отговори
Баба Ванга преди 3 месеца
Зеленски и Байдън ке пукнат на голям световен празник! Когато и да се случи - голям празник ще бъде!
21
6
 
3
 
! Отговори
SLAVA UKRAINE преди 3 месеца
уцелили детска градина в ПРО СИА.. голем празз.. ЦЕЛТА ПРАИМЪЛи са РОДИЛНИТЕ доМОФЕ У МАСКВЕ.... СЛАВА УКРАИНЕ
20
8
 
3
 
! Отговори
Делириев преди 3 месеца
В центъра на белгород 14 човека след ракетен удар на местното пво дадоха фира за идеите на путев. Ура друзя!
19
0
 
8
 
! Отговори
Дано преди 3 месеца
Следващата година всички рептили на трибунал! И мир за обикновените, нормални, добри хора по света!
18
5
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Годината в която стана ясно, че Русия няма никакъв проблем да смачка ЕС ако поиска. И в която стана ясно, че евроатлантическа българия ще умре, защото вече над 85% са неграмотни и некадърни мързеливи про'с'таци.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само вторично подивели индивиди в наше време могат да се интересуват и екзалтират от война. Това са хора, които НЕ ПРОУМЯВАТ същността на войната: смърт, страдание, унижение, разруха.ВОЙНАТА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО-Папата за това е прав.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как е 82-ОМБР, стигнахте ли Крим, или още разчистване телата на 47-а от минните полета?
15
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
СМЪРТТА НА БУНКЕРНИЯ ФАЛШИВ ПУТИН КОЙТО УМРЯ ПРЕЗ 2023-ТА ГОДИНА! СЕГА Е ОСТАНАЛ САМО ГЛУПОВАТИЯ ФАЛШИВ ПУТИН ЗАСЕГА :D
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2023г реставрира Студената война. Защо? 1. Геронтокрация-хора на възраст около 80, възпитани със светогледа на противопоставяне и груба сила са на върха на управлението на света. Същите са възпитани в насилствено тоталитарно налагане на доктрини на масите; склонни да реставрират фашизма, за тях историята е свършила. 2. Полуграмотни млади хора отворени към хедонизъм с 0 толерантност към усилие. 3. Подмяна на смисъла на думите.
13
5
 
3
 
! Отговори
БОИАРИСХНИК преди 3 месеца
под вода сха влизате у схенгено с водолазен суут.. ПРО СИА УМРЕ,, фалира
12
2
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Слава Дядо Мраз!