Украйна прави ядрени реактори с бг оборудване

Започва изграждането на 4 нови
26 яну 2024 07:45, Стела Стоянова
115
Украйна прави ядрени реактори с бг оборудване
Снимка БГНЕС, архив

Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко заяви, че страната му възнамерява да започне изграждането на четири ядрени реактора през лятото или есента, за да компенсира загубените енергийни мощности поради войната с Русия.

Два реактора ще бъдат базирани на руско оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология на Westinghouse. Всички реактори ще бъдат изградени в атомната централа Хелмицки в Западна Украйна, каза Галушченко.

Откакто стана независима през 1991 г., Украйна е построила три ядрени реактора, според Ройтерс. Три атомни централи на територията, контролирана от Киев, произвеждат повече от 55 процента от необходимата на Украйна електроенергия, докато най-голямата европейска атомна електроцентрала Запорожие беше превзета от руските сили./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Реакторите практически ги ПОДАРИХМЕ... Вложените милиарди в доста напредналия проект Белене просто бяха зачеркнати, защото трябва да дадем 3 ПЪТИ повече пари на американците....
61
10
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 4 месеца
Ние да си вземем милиардите за реакторите, пък Украйна да прави с тях каквото ще.....важно е да се ограничи русия да прави нещо в БГ.
60
9
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 4 месеца
Продаваме реакторите, да си върнем милиардите прахосани от БСП дрогарите.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Става ли ви ясна картинката ?! - Юдохазарите ще си правят електроцентрали на наш гръб, а ние ще плащаме 70 милиарда на презокеанските им ръководители и идеолози за нови реактори. Понеже ние сме истинските урийци, всички ни дерат по сто кожи, защото юдохазарите са яхнали всички западни държави, даже си сътрудничат с хитлеровите последователи, претендиращи да са истински арийци.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Американ 51. И как точно ги шиеш? Трепеш ги със стотици само с едно натискане на левия бутон на мишката?
57
0
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 4 месеца
Продаваш нещо, когато си на печалба. А ние ги дадохме на загуба!!! Това не е продажба, драги!!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна ще строи ядрени централи, а ние перчици в морето...тотален дебилизъм от нашите управляващи!!!
55
9
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 4 месеца
ПРОДАВАМЕ РЕАКТОРИТЕ, НЕ ГИ ПОДАРЯЕАМЕ.
54
4
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 4 месеца
Кво ни интересува кво ша правят украинците с реакторите. Важно е да си върнем милиардите прахосани от БСП дрогарите.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна, която е във война с Русия, може да строи руски централи. А ние, които не сме във война с Русия, не можем да строим с вече платените реактори, а трябваше да ги подарим и сега да даваме 30 млрд за нови.Само аз ли виждам тоталната шизофрения и национално предателство от нашите управляващи?!?!?!
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами тя Украйна реално не е във война с Русия. Нито едната нито другата страна е обявявала война. Просто от 10 години спорят за някакви глупости и се стрелят от време на време. От друга страна ние си обявихме вече война на Русия и Русия ни обяви нас за вражеска държава. Така че не се учудвайте че Украйна ще си ползва руското оборудване. Даже ще си купят още оборудване от Русия. А ние понеже сме много умни ще ядем хурката!
51
0
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 4 месеца
ПРОДАВАМЕ ОБОРУДВАНЕТО....другарю.....на Киев.
50
2
 
0
 
! Отговори
Стига лъжи преди 4 месеца
Стига фалшиви новини. Украйна наложи санкции на всичко руско.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подаряваме оборудването, а после ще купуваме ново. Нали вчера писаха тук, че е взето решение да се строи седми блок на АЕЦ Козлодуй? Наистина няма такава държава.
48
1
 
3
 
! Отговори
бай Бай преди 4 месеца
да де, ама не се знае за какво са им теа реактори. Или по-точно - знае се, като се има предвид кой им нарежда и подкокуросва теа световни и дори интергалактичски мега-aбдaли, които за чужди интереси си разбрицаха бившата държава, разхвърлиха и унищожиха народа там, и продължават да правят това...с ускорени темпове. А от радиация нема страшно - всичко туй ще бъде превърнато в скрап преди се сглоби, още като го стоварят и бъде локализирано отгоре, барабар с нашите реактори, дето им ги харизахме.
47
3
 
12
 
! Отговори
да уточним преди 4 месеца
С Руско оборудване искате да кажете. Украйна строи ядрени реактори с руско оборудване. Докато ние си го раздаваме в знак на солидарност с ТЯХ. Хубаво го прочетете това отново!!
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е чудесно, но освен реактори и ядрени ракети да си направи, че иначе нас ще окупират ***.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още ли не сте разбрали - на България не е позволено да си направи втора атомна централа защото Турция, която отново ще я погълне вече си прави 3.
44
10
 
5
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Имат капацитета да не са зависими от Русия,и могат да си го позволят! Докато при нас, ще излезе един Фелдфебел да размаха юмрук, и не се знае кога България ще осъмне като азиатска държава! Колкото по-дареч от колхозниците,толкова по-добре!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мутрофанова. Не разбра ли че не стааш бе. Некадърник си и тва е.