Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
3
 
! Отговори
ПЪЛНИ РАФТОВЕ преди 4 месеца
В демокрацията имаме пълни рафтове, продава се от пиле-мляко. Имаме Лидъл, Била и Кафлант на всяко кръстовище и Бриколаж и Практикер във всеки град. Българина има достатъчно високи доходи да си задоволява дори най-дребните нужди. Съмнявам се българите масово да искат да се върне комунизма. Това е мит, който се повтаря постоянно, като някаква универсална истина, но не е. Хайде да си го кажем?
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A какво става в Германия?
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виж в ютюб супермаркетите в Русия след 2 години санкции, и сравнявай с мизеpията в България.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става в Белгия?
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до Бай Дрън - ти какво работиш?
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДО Как е копейчици? Асвабадихте ли Тексас? /// Не се наложи! Байдън оцапа гащите и клекна.
99
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите свикнаха да имат пълни рафтове с храна и големи супермаркети. Няма да издържат и 5 минути, ако тук стане Русия и пак да трябва да си гледаме зеленчуци и да затваряме буркани. Китайците са 4 милиарда - няма да можем да ги изхраним. БРИКС е съюза на гладниците.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става във Франция?
97
2
 
1
 
! Отговори
Пълна преди 4 месеца
глупост. Русия иска цяла Украйна към себе си.
96
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Ако Русия почне да ни управлява, поне ще вкара бралците ни в крак, че иммтрябва работна ръка. Де тоя късмет. Тия вече ги видяхме-ЕС и особено САЩ. Никаква работа не свършиха за нас 30 години.
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Настоящата статия в резюме: Двама се карат, Русия е виновна.
94
4
 
4
 
! Отговори
Високи русокоси сини преди 4 месеца
Украинците и българите са братски народи. Просто си приличаме визуално - руснаците са високи, руси със сини очи.
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как е копейчици? Асвабадихте ли Тексас?
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното е че 300000 расисти са извън строя, но на императора не му дреме за него хората са нищо дори и собствения му народ важното е да стяга мускули.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Евроизродите- АБЕ КОЛКО ДА СА *** СЛЕД КАТО ДЕКЕМВРИ 2023Г /СПРАВКА НСИ ПЪТУВАЛИ БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА/ПЪТУВАЛИТЕ БЪЛГАРИ В ЕС СА НАД 354 000, А В РАША- 81, НОЕМВРИ, 89- НАЧИ В ЕВРОПА БИЛО КОФТИ, НО В РАША Е ЦВЕТЯ И РОЗИ- А ТАМ ТОЛКОВА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ЧЕ ЕДИН САМОЛЕТ НЕ МОГАТ ДА НАПЪЛНЯТ
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Престанете да лъжете, ние сме с общи корени и сме славяни, за какво да се караме с тях? Това е, като да се караш с майка си и баща си! Разбирате ли какви глупости ръсите? Проблема е, че Украйна не се управлява от местни украино-руснаци,а от всякакви други хора с различен произход, на които не им пука за хората там, на руснаците им пука, затова влязоха да защитят хората си в Украйна, тя и самата Украйна е руска територия и трябва да се връщат в Русия! Зеленски, за да спаси кожата си, извърши прес
88
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Писна ни и на нас от тролеите на Козяк.
87
7
 
2
 
! Отговори
СОК ОТ ГЪЗ, ОПА, БЪЗ преди 4 месеца
Русия иска да управлява България чрез партия Възраждане.
86
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
То и на българите ни писнанот вас, но още винтърпим. Не се надявай на нов Пригожин.