Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Само да отбележа, ПРАВ СИ ХИЛЯДИ ЕВРОПЕЙЦИ СА ЕМИГРИРАЛИ В РАША И СЕВЕРНА КОРЕЯ- ГРАНИЦИТЕ СА ПЪЛНИ С ЕМИГРАНТИ ОТ ЕВРОПА- ФАЛИРАЛА Е.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунизма беше толкова лош, че когато падна, 3 милиона избягаха от демокрацията да мият улиците на запада - ха ха ха хаааа!
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запада използваше национализма в Унгария, Полша, Чехия, за да прави разкол сред Източна Европа през социализма. Запада искаше да избухне война в Източна Европа и тя да дава оръжие, както сега дава на Украйна.
123
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
До Анонимен118 Слушаш грешната радиостанция, значи...Отвори си ушите, очите и мисли със своята си глава, значи...Нищо във Вселената не става без причина!
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Росстат- мин заплата 380лв средна 1400лв за 2024г след 25% данъци мин пенсия от 200лв и 20 000 000 под нивото на бедност .....пълни магазини и хора без доходи- напомнят ми да ония снимки от Виденовата зима, които гледаха витрините а заплатите бяха 2/5дл.
121
3
 
7
 
! Отговори
БИВШ ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
Русиия е изолирана и неможе да скара никой с никого от западния свят. Истината е че хората проглеждат. Започват да си махат конските капаци и виждат каква е реалната действителност. Лично за мен чувството беше ,все едно дълго време съм бил сляп и изведнъж съм прогледнал. Благодаря на медийте който 2 години не се спряха да излъчват западна пропаганда. Без тяхните лъжи няма да прогледна !
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Па защо ли?*** те избягаха през "демоНокрацията" , като им закриха производствата и работните места "демократично", цели райони в България опустяха, като по време на война.
119
2
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ КАК ЗАПАДНИТЕ ИКОНОМИКИ ИЗПОЛЗВАТ ИЗТОЧНИТЕ КАТО ДОНОРИ?! КАК КОМПАНИИТЕ ИМ ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИТЕ И ЗЛАТОТО ОТ ДЪРЖАВИ КАТО БЕ ГЕ?! КАК СИ ИЗНАСЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО И ИЗПОЛЗВАТ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА, А?!
118
2
 
7
 
! Отговори
Само да отбележа, преди 3 месеца
че дори Русия да стоеше зад националните движения и настроения в ЕС, тяхната стратегия никога нямаше да сработи ако либерално-глобалистската политика на запада не се беше провалила с гръм и трясък. Либералите се самозатриха, а сега обвиняват Русия, Китай, Иран или дори Северна Корея за несгодите си. Не ви е никой виновен, сърдете се на себе си, че имахте властта, нямахте никаква конкуренция и успяхте да се провалите, налагайки абсолютно малoyмни политики.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ПЪЛНИ РАФТОВЕ, "ПЪЛНИ РАФТОВЕ" внос от чужбина, а пълни джобове имат ли българите? А? И защо 37% стоят на студа, понеже нямат пари за отопление в България?
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Па защо 1 милион избегаха от демокрацията като падна лошия соц, бе, ха ха ха хаааааа!
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до Па защо ли- 1 МИЛИОН избягаха веднага 90-те като падна соца явно все доволни хора помниш ли?
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яйца има ли?
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кремъл какво каза- Норвежците още ли са на границата да ни вземат децата?!
112
5
 
5
 
! Отговори
Па защо ли? преди 3 месеца
"измирате като за световно и от 9 милиона станахте 5 милиона" - не измираме. 3 милиона избягаха от гнилия кoмунизъм (на запад). Изоставиха дом и родина и побягнаха, в мига в който падна комунизма.
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спомням си през "светлия" соц през "голямото имане" как в плод и зеленчука миришеше на прокисна...ло , а на рафта имаше 2 буркана и 3 консерви, като дойдеха зелените чушки посред лято се виеха огромни опашки и накрая даваха 3 кила,ако иска човек 5 кила отиде цял ден в корекома ни водеха да гледаме като в зоологическа градина това време ще се върне ако дойдат въшливите руснаци попарата сме им я сърбали а режима на тока 2 на 2 помните ли.
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Па защо с тия пълни рафтове измирате като за световно и от 9 милиона станахте 5 милиона, бе?
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименХохохооооо, отвори видеата, за да видиш Русия , "магазините" им и в нашите Балкански държавици, за да сравниш, колко сме жалки! Да не говорим какви неща строят в Русия и има ред и законност, а не престъпници, крадци, мутри да управляват! Градовете им са чисти, троят цели квартали+магазини+болници+училища+детски градини+паркове и т.н. и в новите(стари) области на Украйна. Има да ги гониш доста време руснаците, докато ги стигнеш!
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Здрейте пичуе! Как сте? Добре ли сте? Хайде да ходим се бием и да воюваме за една героична малка страна която мирно и тихо си седеше и нищо не правеше когато изведнъж без абсолютно никакъв повод и без абсолютно никаква причина беше вероломно нападната от една 28 пъти по-голяма зла страна, а? Или поне пари да дадем, а?
107
1
 
4
 
! Отговори
Адмирации преди 3 месеца
Това го пиша 2 години, че съседите на Украйна, ще я изядат накрая! Но за жалост, нашите са слаби, за да искат автономия на Бесарабия ( Одеска и Молдовска област ) за нашите българи там, които са повече от населението на Исландия! Също, Румъния ако ще дели Карпатите и сигурно Молдова, то тогава ние искаме Северна Добруджа, да се върне цялата! Сила трябва, не розов либерализъм!