Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна

Войната не може да се реши на фронта
311
Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап.

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий, пише "Дойче Веле". Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я още един фен на междузвездни воини и коя планета ще взривяваме щот нещо липсва резервната.Тая космическа флотилия флеитата ми ли ще яде после
258
3
 
2
 
! Отговори
Не може без победа! преди 2 месеца
Защото в последната битка срещу крепостните окупатори ще вземе участие Космическата флотилия на Пентагона /USSF/.
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко е, че бедни украински момчета загиват, а богатите бандюги, които са си платили за да избягат от Украйна, вилнеят със скъпите си коли у нас. След като видях какви пара,зити са украинците ---призовавам всички техни мързеливци да бъдат изпратени в частите на Украйна, където няма военни действия. Стига сме ги хрантутили!
256
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приберете си всички дезертьори от Черноморските ни курорти! = = = = = = = Приберете си и всички нахални, нагли, мързеливи, капризни пара,зити, които си мислят, че всички са им длъжни!
255
4
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Зависи какви са критериите ти за победа - Владимир Владимирович в прав текст си каза в началото: демилитаризация и денацификация на Украйна. Дотук руснаците се справят с демилитаризацията много добре (въпреки лъжите и пропагандата на масмедиите по света и у нас). Но даже и те не предполагаха, че ще започнат да демилитаризират и НАТО. Когато руснаците постигнат целите си в Украйна, въоръжението в НАТО ще е доста под санитарния минимум за каквато и да било смислена съпротива.
254
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само си представям ако Пентагона тръгне срещу Путин колко противници на американците ще се възползват от момента и ще си вземат своето... Предполагам дори японците ще ги изгонбят от островите си, понеже със сигурност не са забраавили Хирошима и Нагазаки. Това ще си е практически катастрофа за САЩ и всички техни съюзници. Русия не е Виетнам, Афганистан или Ирак.
253
5
 
13
 
! Отговори
юлиян преди 2 месеца
Че досега Путин кого побеждаваше.Украйна е само върхът на копието,острието,мръвката.Да не мислиш,че американските войници са по-добри от украинците.
252
5
 
10
 
! Отговори
Абсолютна победа! преди 2 месеца
Наистина Русия може да постигне абсолютна военна победа срещу Украйна, но само при едно условие-ако победи Пентагона. Защото, догодина в края на тази война, на Путин ще се наложи да воюва срещу Пентагона...
251
7
 
14
 
! Отговори
Българка преди 2 месеца
просто в тази статия тук за поръден път се доказва сарказма и цензурата. Лъжи, лъжи, лъжи, а Украйна тъне ли тъне, и пропада заради лобиските интереси на западняците, които повярвайте ми, те ще си го получат по един или друг нанич. За съжаление много човешки са отнети незаслужено, но и това ще има дан.
250
14
 
16
 
! Отговори
Anonymous преди 2 месеца
Слава на Русия
249
11
 
23
 
! Отговори
Чери00 преди 2 месеца
До Кравар Евроатлантик Украинците воюват с цалата мощ на НАТО и цяла сюрия подръжка! А Русия незнан дали знае щото си ги мачка на майтап!
248
9
 
21
 
! Отговори
Чери00 преди 2 месеца
Горките УРКИ, вървят ли по акъла на запада все дурво ще ядът! Но всяко нещо с времето си, идват избори и нещата се оправят! ДЕМОКРАЦИЯ бе!!!
247
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 261 Е аз не виждам някой руснак да го е направил с Украйна това надупване ,а пък украинци дето са много смели пък си биха камшика от Украйна вместо да я защитават всеки е виждал,а СВО си върви и целта,както казаха руснаците е демилитаризацията на Украйна и колко ще продължи зависи от запада колко са готови да похарчат в Украйна,*** май им писна
246
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 259 Краваря .Еми щом са налели над 200 милиарда едва ли е било за закуски на украинците и шопинг на Зеленская в Париж и Лондон
245
27
 
12
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Росия воювала с цялата мощ на НАТО в Украйна! А от НАТО знаят ли?
244
12
 
10
 
! Отговори
Тука пишат преди 2 месеца
пияни *** зрители. Препоръка към тях: пийте качествени питиета, а не самагонь и тройной одеколон, за да можете да мислите, преди да пишете.
243
10
 
25
 
! Отговори
ДО НАТОВЦИТЕ преди 2 месеца
СТЯГАЙТЕ МЕШКИТЕ ГОСПОДА НАТОВЦИ НЕ САМО ДА ПИШЕТЕ ТУКА СРЕЩУ РУСИЯ СКОРО ЩЕ ТРЯБВА И ДА ВОЮВАТЕ СРЕЩУ НЕЯ АКО МИСЛИТЕ ЧЕ АМЕРИКА ЩЕ ТРЪГНЕ ПРЕДИ ВАС ЛЪЖЕТЕ СЕ ДА СЕ ГОТВЯТ ПОЛЯЦИ МАМАЛИГАРИТЕ И БЪЛГАРИТЕ СЛЕДВАЩО ПУШЕЧНО МЕСО ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ
242
17
 
18
 
! Отговори
До 253 преди 2 месеца
Агенте, тя, Рассия вече спечели войната и затова пиянките започнаха да копаят дълбоки окопи, за да е по-лесно погребението им. Най-магучая и най-непабедимая не може да превземе една държава 10 пъти по-слаба във военно отношение. Силата на СеСеСеРе-Рассия е в пръцконтиите, лъжите и грандоманщината.
241
10
 
8
 
! Отговори
ПРИПЯТСКА ХЛЕБАРКА преди 2 месеца
ИСКАМ ДА ЯМ ЧЕРНОБИЛСКО ЗЪРНО!!!
240
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Газоприносната система на украйна е собственост на сина на Байдън а земята им е искупена от няколко Американски и Еврейски холдинга. Отдавна няма страна украйна затова и Америка направиха войната за да няма и украйнци . По същият начин обезлюдяват и затриват Българската нация чрез продажни политици който утре ще ви накарат да измирате за интересите на САЩ в украйна под предтекст че защитавате някакви европейски ценности