"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия

Той е една от ключовите фигури на украинските сили
9 фев 2024 13:53, Елка Василева
161
"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Генерал-полковник Олександър Сирски, който е начело на украинските сухопътни сили от 2019 г., бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили близо две години след началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Още по темата

Ройтерс посочва някои факти за Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия.

Ранни години

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва – във Висшето военно командно училище. Мнозина от онези, учили с него, сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

Снежния леопард

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той командва украинските войски, сражаващи се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си "Снежния леопард".

Най-големите победи

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна – най-високото в страната. През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Бахмут

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група "Вагнер".

Бойният дух на войниците

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири часа и половина на нощ и разпуска с посещения във фитнес. Сирски е женен и има двама синове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
6
 
! Отговори
Bad Face преди 2 месеца
Генерал Олександър Сирски ce зaпиca в иcтoриятa кaтo първия гeнeрaл нa рeдoвнa aрмия, чийтo вoйcки бяха позорно рaзбити oт ЧВК (зaтвoрници c кoмaндир гoтвaч) подпомагани от миньори и баби без военна подготовка. Това се случи многокрано, сефтето беше 2015 година, тогава той за първи път заряза своите войници и избяга за да се скрие.
140
4
 
5
 
! Отговори
Големия памперс преди 2 месеца
"Мълниеносна офанзива при Харков":) - най-лесната офанзива проведена срещу.... терен.
139
6
 
8
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
Сыр на руски е кашкавал. С тоя генерал Кашкавалов фамилия големи победи ги чакат украинците.
138
6
 
9
 
! Отговори
Женераль преди 2 месеца
Посирски!
137
0
 
12
 
! Отговори
Вагнер преди 2 месеца
В едно от интервютата си след превземането на Бахмут, Пригожин каза, че командирът на групировката Вагнер, Дмитрий Уткин-Вагнер му казвал: "Със себе си воюваме затова е толкова трудно. Те(украинските офицери) са завършили същите военни училища като нас, мислят като нас, имат същата стратегия и тактика като нас."
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бъдете поне малко систематични когато пускате преведените статии. Не може Залужни понякога да е Залужний, Александър понякога да е Окрксандър, понякога да е снежен леопард, друг път касапин. Не е професионално това.
135
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя е толкова генерал, колкото и гнома..
134
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Успешната отбрана на Киев? Вие дрогирани ли сти или ни имате за късопаметни? Руснаците сами се оттеглиха, след като ги излъгаха за преговорите в Истанбул.
133
2
 
6
 
! Отговори
Lol снежен леопарТ преди 2 месеца
Мега, гига, супер ЯК
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е кого да сложи като всичките им генерали са руски възпитанцш и лоялни към Русия. Какви военни академии има в Украйна? А Залужни от месеци никой не го беше виждал. Само изкуствения му интелект. Един миртуален генерал не може да седне на масата за преговори.
131
5
 
20
 
! Отговори
ЯМХ преди 2 месеца
Снежният леопард му викали? Ха ха ха бафти дъртата лъжа! Викат му ,,касапина" защото безмилостно изпращаше украински войници в месомелачката на Бахмут! На неговата съвест лежат 50 000 украински мъже!
130
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като погледнеш реално на нещата Украйна приключи преди да е започнала каквото и да е било
129
16
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
А иначе нашите копейки пак наказани в ъгъла с вдигнати ръце с право само да скимтят под новините в интернет:):):)
128
4
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Чух че "Снежните леопарди" са на изчезване и са в "Червената книга",но тоз леупард я явно е с "жълта книжка"
127
3
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 месеца
Назначаването на ген.Сирски налива вода в мелницата на тези които казват че украинците всъщност са руснаци и войната която се води е гражданска.Ген.Сирски е чист руснак от гр.Владимир ,там живеят родителите му,брат му и роднининте му!?А който е чел "Ранни разкази" на Шолохов би могъл да каже и нещо много повече по въпроса и защо там възникват такива конфликти!
126
5
 
13
 
! Отговори
Парабокс преди 2 месеца
Украил е не държава, а парадокс. Върховният гланокоманващ - ехудин, гланокоманващ на украинската армия - москаль, а министърът на отобрана - басурманин. Гурките украински хорица.
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен 127. Ами що не дой напрао сега а ше се мъчат още време преди да дое ?
124
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Нежният гейпард" на Зеленски.
123
21
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
След като Сирски върне в ковчези още хиляди руски войници обратно в Москва на негово място ще дойде още по голям Украински патриот мразещ руснаците от дъното на душата си:):):)Така е копейки,аз ви казах,че в тази война в Украйна костите си ще оставят някъде между 500К и 1 милион русначета:):):)
122
4
 
6
 
! Отговори
генерал преди 2 месеца
ПОсирски