Закалени професионалисти от Колумбия попълват украинската армия

Украйна се нуждае от още войници в сраженията с Русия
13 фев 2024 21:00, Александър Попов
243
Закалени професионалисти от Колумбия попълват украинската армия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мелодична колумбийска испанска реч изпълва болница, в която се лекуват войници, ранени в боевете с руските сили в Източна Украйна.

Украинските войскови редици са изтощени от двегодишната война. Докато се сражава с руската военна машина, Украйна приема радушно закалени бойци, участвали в един от най-продължителните военни конфликти в света.

Професионални войници от Колумбия подсилват редиците на доброволците от цял свят, които са се отзовавали на призива на украинския президент Володимир Зеленски за присъединяване на чуждестранни бойци към войната на страната му с Русия.

Трийсет и две годишен мъж от град Меделин се опитва да спаси свой колега, ранен в тридневните тежки сражения с руските сили. Руски дронове са атакували неговата военна част и шрапнел от граната, пусната от един от тях, е пробил челюстната му кост.

"Мислех, че ще умра", казва мъжът, който носи кодовото име Чечо. Бойците държат да бъдат идентифицирани само с кодови имена, защото се страхуват за своята безопасност и тази на семействата си.

"Станахме и решихме да избягаме от позициите, за да спасим живота си", каза Чечо. "Нямаше къде да се скрием", добави той.

В продължение на десетилетия колумбийската армия се бори с картели за трафик на наркотици и бунтовнически групировки, което прави нейните войници едни от най-опитните в света.

Със своите 250 000 военнослужещи Колумбия има втората по големина армия в Латинска Америка след тази на Бразилия. Повече от 10 000 души преминават в запаса всяка година. И стотици от тях отиват да се сражават в Украйна, където мнозина получават четири пъти повече, отколкото опитните подофицери вземат в Колумбия, или дори още повече.

"Колумбия има голяма армия с висококвалифициран персонал, но заплащането не е високо, ако го сравним с други армии", каза Андрес Масиас от Университета Екстернадо в Богота, който изследва дейността на колумбийците за военните контрактори по света.

Преминали в запаса колумбийски войници започват да заминават за чужбина в началото на 2000 г., за да работят за американски военни контрактори, които защитават инфраструктурни обекти, включително петролни кладенци в Ирак. Запасняци от колумбийската армия са наемани и като инструктори в ОАЕ и са се включвали в битката на Йемен срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Ролята на Колумбия като място за набиране на кадри за световната индустрия в областта на сигурността има и своите по-мрачни, свързани с наемничество сфери – двама колумбийци бяха убити, а 18 - арестувани, след като бяха обвинени в участие в убийството на бившия президент на Хаити Жовенел Моиз.

Във военната болница, в която обикновено се лекуват ранени украински войници, група от около 50 колумбийски военнослужещи прекарват по-голямата част от времето си, взирайки се в екраните на мобилните си телефони - обаждат се у дома, сърфират в интернет и слушат музика между времето за храна и медицинските процедури, повечето за леки наранявания.

С предстоящото навършване на две години от началото на войната украинските сили са в патова ситуация с руските войски. В момента Украйна разширява своята система, позволяваща на хора от цял свят да се присъединят към армията, каза Олександър Шахури, служител от отдела за координация на чужденците във въоръжените сили на Украйна.

В началото на 2022 г. украинските власти съобщиха, че в Украйна има 20 000 души от 52 държави. Сега, в съответствие със запазването в тайна на всякакви военни данни, властите не посочват колко от тях са на бойното поле, но съобщават, че профилът на военнослужещите се е променил.

Първите вълни от доброволци идваха предимно от бивши съветски републики или англоговорящи страни. Владеенето на руски или английски език улеснява тяхното интегриране в украинската армия, отбеляза Шахури.

Миналата година украинската армия създаде инфраструктура от испаноговорящи вербовчици, инструктори и младши оперативни офицери, добави той.

Ектор Бернал, бивш военен медик от запаса, който ръководи тактически медицински център край Богота, каза, че през последните осем месеца е обучил повече от 20 колумбийци, които са отишли да се сражават в Украйна.

"Те са като латиноамериканските имигранти, които отиват в САЩ да търсят по-добро бъдеще", каза Бернал. "Това не са доброволци, които искат да се бият под знамето на друга държава. Те просто са мотивирани от икономическа нужда", добави той.

Докато колумбийските генерали получават около 6000 долара месечна заплата и бонуси, равни на тези на министър в правителството, редниците и ефрейторите се издържат с много по-скромни доходи.

Колумбийските ефрейтори получават основна заплата от около 400 долара месечно, докато опитните строеви сержанти могат да печелят до 900 долара. В момента минималната месечна заплата в Колумбия е 330 долара.

В Украйна всеки служещ във въоръжените сили, независимо от неговото гражданство, има право на месечна заплата в размер до 3300 долара в зависимост от ранга и вида на службата. Те имат право да получат и до 28 660 долара, ако бъдат ранени, в зависимост от сериозността на нараняванията. Ако бъдат убити в бой, на семействата им се полага обезщетение в размер на 400 000 долара.

Чечо каза, че е било въпрос на принцип да замине за Киев през септември миналата година. Според него само в неговата част е имало около 100 други военнослужещи от Колумбия, които са предприели същото пътуване.

"Знам, че не сме много, но се опитваме да дадем максимума от себе си, за да може нещата да се случат и да видим промяна възможно най-скоро", каза той.

В Колумбия информацията за набиране на войници в украинската армия се разпространява най-вече чрез социалните мрежи. Някои от доброволците, които вече се сражават в Украйна, споделят информация за процеса по набирането в украинската армия в социални платформи като "Тикток" или "Уотсап".

Но когато нещо се обърка, за роднините е трудно да получат информация за своите близки.

Диего Еспития губи връзка с братовчед си Оскар Триана, след като през август 2023 г. Триана се присъединява към украинската армия. Шест седмици по-късно запасният военнослужещ от Богота престава да качва актуализирани постове в социалните мрежи.

Тъй като в Богота няма украинско посолство, семейството на Триана се обръща за информация към украинското посолство в Перу и колумбийското консулство в Полша - последната държава, през която Триана е минал по пътя си към Украйна. Нито едно от двете посолства не отговаря.

"Искаме властите в двете страни да ни предоставят информация какво се е случило, да отговорят на нашите имейли. За това настояваме сега", каза Еспития.

Асошиейтед прес откри колумбийски войник, който използва позивна Осо Полар (в превод - Полярна мечка), и твърди, че е бил последният човек, който на 8 октомври 2023 г. е видял Триана жив. Той каза, че частта на Триана е попаднала в засада на руските сили в Харковска област, след което съдбата му е неизвестна.

Украинската военна част, в която е служил Триана, потвърди пред АП, че Триана официално се води за изчезнал, но не разкри никакви подробности около обстоятелствата, при които е станало това.

Братовчед му Еспития каза, че не е сигурен какво е мотивирало Триана да се сражава в Украйна. Но 43-годишният мъж е служил в колумбийската армия повече от 20 години и напускането на армията е било "психически трудно" (за него), добави братовчед му.

"Възможно е да е било заради парите или защото му е липсвал адреналинът от участие в сражение. Но той не разкри много какво го е накарало да тръгне", каза Еспития.

След почти три седмици в болницата Чечо се е върнал на фронтовата линия в Украйна. Редом с над 50 други колумбийски военнослужещи, които са били лекувани в същото лечебно заведение.

"Ситуацията тук е тежка", каза Чечо пред АП. "Подложени сме на постоянен обстрел, но ще продължим да се сражаваме".

БТА/Превод: Светослав Танчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
2
 
! Отговори
<><> преди 1 месец
400 000 $ ще видят семействата друг път ...те не могат да разберат онзи жив ли е или пленен ...и така ще си остане ....кой ще им брои такива пари за 1 човек ......залагалки само ....и като го убият и неговата заплата няма да дадат ....
212
0
 
0
 
! Отговори
kui преди 1 месец
ludi , mnogo ischeznaxa besledno,ostanalite ste gi utepat ..
211
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 месец
... " ВААЛЕНКИ - ВАЛЕНКИИ --КОЛУМБИЙСКИ ВАЛЕНКИ " !?!?!?!?!?
210
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен И къде са ,,професионалствали ,,къде са работили на,, терен ,,в какви епични битки ? Никъде . Наивници !
209
2
 
11
 
! Отговори
Цветан Фиков преди 1 месец
Сигурно доставят на Зеленски бял прашец!
208
0
 
17
 
! Отговори
Да им покажат преди 1 месец
Нкое клипче от Сибир, че някои още не са разбрали разликата между Екватор и Полюс.
207
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закалена им мaйчина ги оплаквa!
206
6
 
15
 
! Отговори
СлаваНаПутин преди 1 месец
Закалени в шмръкането на "бело", но взели ли са си достатъчно памрерси от Бай Дън ?И един нашенски комплексар-рамбовец отиде да се сражава, но въпреки "белото" му ядаха наскоро житото.
205
2
 
18
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Ха-ха, колумбийски рейнджъри се стражават в степите на Останната срещу рашките! Майтап бе, Уйли, взели рашките за колумбийски мафиотски банди в джунглата - всичко е пари, е, ако преминат "ситото"! Помощ от такива "реинджъри", кучетата я яли.
204
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСУ имат нужда от 250-300 хил. свежо , добре обучено попълнение, а не от 10-20 хил.главорези.
203
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАРКОБАРОНИТЕ СЕ ПОДДЪРЖАТ ВИНАГИ!
202
2
 
10
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 месец
1913:56Скоро Одесаизползвам да споделя , че снощи още двама колумбийци.... единият явно е издирван с червена бюлетина от интерпол за трафик на оръжив и наркотици в родната си страна, другият е сдухан мъртъв бедняк повливн от парите....дружка им прави един усраински водач спец хохол ....Наемниците не се пазят за размяна, а усрата се прави на рамбо и дагестанеца го усмири вовеки....колумбетата пустисват ка пута де ла мадре преди да ги свитна с новата придобивка...Чудесен излет в тила
201
3
 
27
 
! Отговори
Руски войник преди 1 месец
Ползваме колумбийците за бягащи мишени докато си настроим мерниците.
200
2
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухаха... Авторката на този бъ'лв'оч да слуша' "Мелодична колумбийска испанска реч" зад гърба си в ушлето
199
2
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ВСИЧКИ НАТО-вци в Украйна да торят земята!
198
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухаха... Авторката на този бълвоч да слуша' "Мелодична колумбийска испанска реч" зад гърба си в ушлето. ".
197
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко да са закалени тея професионалисти от Колумбия? Още се напикават като чуят Пабло Ескобар. Plata o plomo.
196
2
 
15
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
Е, тия латинофашета ще отърват укрофашетата. ВЕРВАЙТЕ!
195
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме ги колко са калени - в чували ги показаха вчера. Четири чувала и "Companeros santa gloria!" от хленчещ латинос. Излезе и видео с "издухването" на кокаинаджиите - като парцалени кукли се разлетяха. Калени, колко да са калени? По-калени от 152 мм снаряд ли са? Хаххахахаахахахх!!!
194
2
 
32
 
! Отговори
какво преди 1 месец
Попълват.............украинските гробища