Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи

NYT: Украйна няма мощна отбранителна линия
Обновена: 2 мар 2024 18:05 | 2 мар 2024 17:53, Александър Попов
176
Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи извън Авдиевка. Това може да се обясни отчасти с намаляването на западната помощ за Украйна, но има друг проблем за войските на Киев. Зад Авдиевка са построени елементарни линии от окопи, коментира The New York Times, на който се позовава агенция УНИАН.

Тези линии нямат допълнителни укрепления, които биха могли да забавят руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важни височини. Украинското командване съобщи, че войските се придвижват от Авдиевка към укрепени отбранителни линии извън града. Руските войски са превзели три села западно от Авдеевка в рамките на една седмица и атакуват друго. Американски служители са загрижени, че Украйна не е укрепила отбранителните си линии навреме или достатъчно добре. Сега украинските въоръжени сили може да се сблъскат с последствия, тъй като руските части бавно, но се придвижват извън Авдиевка. Британското разузнаване каза в четвъртък, че руските войски са напреднали на около 6 км от центъра на Авдиевка през последните две седмици, малък, но изключително бърз напредък в сравнение с предишни офанзиви. „Украинските командири имаха достатъчно време да подготвят отбрана близо до Авдиевка. Районът е атакуван от 2014 г. и Украйна едва го контролира, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване преди две години. Но украинската отбрана извън Авдиевка показват елементарни изкопни работи, често със свързваща окоп за достигане на пехотни войски до огневи позиции“, пише изданието.

Укрепване на руската отбрана

Липсата на надеждни украински окопи в района е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която осуети настъплението на Киев през лятото. Руските укрепления край южното село Върбово показват колко мощна е защитата на окупаторите. Върбово има концентричен пръстен от укрепления. Започва с изкоп, достатъчно широк за спиране на танкове и бронирани машини. След това има мрежа от драконови зъби и разклонени окопи за пехотата. Сателитни изображения от февруари показват слоеста руска защита западно от Вербово с хиляди кратери от снаряди, видими в околните полета.

„Много скъп вариант“

Има много възможни причини за очевидната липса на украинска защита. Украински официални лица може да са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през изминалата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждане на множество окопи и капани за танкове, казаха американски служители и военни експерти. "Кой беше заинтересован и кой разглеждаше изграждането на отбранителни линии като опция - защото това е много скъп вариант? Никой", каза пенсионираният полковник от украинската армия Сергей Грабски, отбелязвайки, че по това време Украйна е разполагала с малко ресурси.

Възможно е да е имало и психологически елемент, казаха американски служители. Ако украинските сили трябваше да минират силно определени райони, за да възпрепятстват руския напредък, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно те да провеждат в бъдеще настъпателни операции в същия район. Те всъщност биха приели, че територията остава под окупация.

Докато Москва започна изграждането на отбранителни линии на юг повече от шест месеца преди контранастъплението на Киев, Украйна започна да планира нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия ще падне върху военни части, разположени в района, докато следващите отбранителни линии ще бъдат изградени от цивилните власти с помощта на частни изпълнители, казаха официални лица. Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че тази година около 30 милиарда гривни са отделени за укрепване. На териториите в източната част на Донецка област, където се намира Авдиевка, „ще бъде отделено максимално внимание“, заяви президентът Владимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември. Той отбеляза „необходимостта от засилване и ускоряване на изграждане на съоръжения." Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, който анализира сателитни изображения и съдържание в социалните медии от бойното поле, каза, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски. Извън Авдиевка „се подготвят нови позиции, но те все още не са особено страхотна отбранителна линия“ и не са сравними по мащаб с руските укрепления на юг.

Украинските власти казаха, че няма достатъчно хора, способни да извършват строителни работи. В средата на януари местните власти в западната област Ивано-Франковск заявиха, че търсят 300 работници, готови да помогнат за изграждането на укрепления в района на Донецк. "Нямаме достатъчно инженерни единици. И дори тези единици, които имаме, нямат оборудване", каза Грабски.

Русия имаше много повече оборудване, материали и опитен персонал при изграждането на своите отбранителни линии. През последните дни няколко украински журналисти осъдиха липсата на силни отбранителни линии извън Авдиевка в рядка публична критика към военните. Забавянето на изграждането на укрепления означава, че украинските войски сега може да бъдат оставени да укрепват своите отбранителни линии, докато са под обстрел от руската армия, което прави задачата по-трудна. Грабски отбеляза, че сега Русия пречи на украинските войски да укрепят отбраната си, като ги бомбардира безмилостно, включително с контролирани авиационни бомби, които могат да пробият дори добре подготвени укрепления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Горко им на хохлите.
45
2
 
22
 
! Отговори
до 42 преди 3 месеца
сводка на пентагона - русия разполага с повече от 1 000 изтребитела от четвърто и пето поколение.....ти се радваш за свален един транспортен СУ
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ме трийте клошари! Пак ще го кажа. На тротинетките трябваше Ню Йорк Таймс да им напише че уж новите отбранителни позиции на наркосите след АДВЕЕВКА са набързо изклпани дупки в земята.
43
0
 
21
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Наблюдава се интересна тенденция. Колкото повече ВСУ губят сраженията по земя, толкова се увеличават данните за победите им по въздух. Нищо, че половината им ПРО вече го няма, така твърди Зеля. Предполагам, че победите по въздух зачестиха, защото никой не си прави труда да провери дали са се случили наистина.
42
18
 
2
 
! Отговори
Ручки войн преди 3 месеца
Напреднах малко за 2 седмици. С около 5 см.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Русия територия не им трябва(тя и без чужда територия си има много)На нея вече им е нужна"демилитаризирана зона" в която Запдът да няма достъп.Нито пък има нуждаят от "съюзници",които им забиват нож в гърбът.Тя едва се отърва от Источна Европа,като я пробута на алчните западняци и от СССР,които пък им източваше ресурсите безплатно.Нито им е жал и за СИВ,които пък им ползваше и технологийте без пукнат грош.Та защо,отново да ги"завладява"?
40
0
 
15
 
! Отговори
Чепу преди 3 месеца
Акцента на малки , дневен ред от посолството ли е или самоиниацитива от ваша страна .. бъдете смели , кажете си истината укрите ги бият като прани *** , ама хорицата на фронта не са виновни , мъчно ми е за тях. Моля се украинците по-скоро да видят сметката на зелката , а ние европейците ще се разправяме с ЕК и ЕП
39
2
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Стигнаха ли до Берлин?
38
9
 
17
 
! Отговори
вервайте ми преди 3 месеца
До Анонимен "Днес още 2 руски Су свалени от украинците Станаха 15 за седмица" ----- и един мармот... нещо снимки? видео?...
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоест руснаците побеждават.. ама малко?
36
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес още 2 руски Су свалени от украинците Станаха 15 за седмица
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Инжинерите отиде и ги съберете от Слънчака, Миконос и пабовете в Лондон. Карат си Х5-ците и въобще не им дреме , че се воде война в Украйна, а утре ще се върнат и ще искат министерски кресла и длъжности в държавните агенции. Млади, здрави мъже и безродни...
34
10
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 3 месеца
Евроатлантиците много ме дразнят вдигат ми пулса до 120 всеки ден пия хапчета заради тях
33
5
 
11
 
! Отговори
Сирски работи за РФ преди 3 месеца
Ако някога се срещна с новия главнокомандващ на Всу ще му стисна ръката.За 2 седмици направи повече от колко Путин за 2 години.
32
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хи, хи, хи за две седмици рашистите се придвижили с 6 км.! Таралежите се движат по-бързо.
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изводът от статийката е, че украинците освен, че са просяци на оръжия и пари, са ултра мързеливи. Ние ли да зодим да им копаем?
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Успехите на руснаците, като териториални придобивки, наистина не са бог знае какво. Но вече се вижда резултатът от стратегията им - Зеленски няма достатъчно армия. И все по-малко украинци искат да *** за интересите на САЩ. Всъщност, ако Русия реши да атакува здраво, за две седмици може наистина да се озове пред Киев, за ужас на нашите атлантици и западните анализатори. Добре, че Путин не е Зеленски, Байдън или Макрон.
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укрите да очакват,,Огнен вал" (На всеки сантиметър куршум,на всеки метър снаряд и след него"Огнена въртележка".Ако загубят и Одеса,помоща от Запада ще секне след седмица.Само все още излаза на Черно море им дава надежда,че ще получават помощ и от англичаните.Но без излаза на морето и англичаните губят контрола над Босфора, напълно и контролът на Дарданелите,заради които те подкрепят укрите и водят войната.САЩ вече загубиха интетес към,Черно море.Много скъпо им излиза,да подържат флота и в него.
28
4
 
27
 
! Отговори
Руснак преди 3 месеца
Русофоби не се радвайте а плачете че Русия бавно и сигурно си връща нейните бивши територий ,защото всичко е по план ,първо се бие с Нато в Украйна ,второ санкциите срещу Русия съсипват икономиката на ес, Великобритания ,сащ и др.трето си изпробва новите оръжия и си тренира войските в реални условия.........моят съвет е стягайте се в ханша русофоби защото много скоро ще сте в стойка за палци !!!
27
2
 
15
 
! Отговори
Public enemies преди 3 месеца
Ново звено в министерство за отбраната за борба с дезинформацията хмм интересно кога се очаква да заработи качествено това звено преди или след капитулацията на Зеленски ?