Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи

NYT: Украйна няма мощна отбранителна линия
Обновена: 2 мар 2024 18:05 | 2 мар 2024 17:53, Александър Попов
176
Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи извън Авдиевка. Това може да се обясни отчасти с намаляването на западната помощ за Украйна, но има друг проблем за войските на Киев. Зад Авдиевка са построени елементарни линии от окопи, коментира The New York Times, на който се позовава агенция УНИАН.

Тези линии нямат допълнителни укрепления, които биха могли да забавят руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важни височини. Украинското командване съобщи, че войските се придвижват от Авдиевка към укрепени отбранителни линии извън града. Руските войски са превзели три села западно от Авдеевка в рамките на една седмица и атакуват друго. Американски служители са загрижени, че Украйна не е укрепила отбранителните си линии навреме или достатъчно добре. Сега украинските въоръжени сили може да се сблъскат с последствия, тъй като руските части бавно, но се придвижват извън Авдиевка. Британското разузнаване каза в четвъртък, че руските войски са напреднали на около 6 км от центъра на Авдиевка през последните две седмици, малък, но изключително бърз напредък в сравнение с предишни офанзиви. „Украинските командири имаха достатъчно време да подготвят отбрана близо до Авдиевка. Районът е атакуван от 2014 г. и Украйна едва го контролира, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване преди две години. Но украинската отбрана извън Авдиевка показват елементарни изкопни работи, често със свързваща окоп за достигане на пехотни войски до огневи позиции“, пише изданието.

Укрепване на руската отбрана

Липсата на надеждни украински окопи в района е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която осуети настъплението на Киев през лятото. Руските укрепления край южното село Върбово показват колко мощна е защитата на окупаторите. Върбово има концентричен пръстен от укрепления. Започва с изкоп, достатъчно широк за спиране на танкове и бронирани машини. След това има мрежа от драконови зъби и разклонени окопи за пехотата. Сателитни изображения от февруари показват слоеста руска защита западно от Вербово с хиляди кратери от снаряди, видими в околните полета.

„Много скъп вариант“

Има много възможни причини за очевидната липса на украинска защита. Украински официални лица може да са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през изминалата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждане на множество окопи и капани за танкове, казаха американски служители и военни експерти. "Кой беше заинтересован и кой разглеждаше изграждането на отбранителни линии като опция - защото това е много скъп вариант? Никой", каза пенсионираният полковник от украинската армия Сергей Грабски, отбелязвайки, че по това време Украйна е разполагала с малко ресурси.

Възможно е да е имало и психологически елемент, казаха американски служители. Ако украинските сили трябваше да минират силно определени райони, за да възпрепятстват руския напредък, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно те да провеждат в бъдеще настъпателни операции в същия район. Те всъщност биха приели, че територията остава под окупация.

Докато Москва започна изграждането на отбранителни линии на юг повече от шест месеца преди контранастъплението на Киев, Украйна започна да планира нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия ще падне върху военни части, разположени в района, докато следващите отбранителни линии ще бъдат изградени от цивилните власти с помощта на частни изпълнители, казаха официални лица. Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че тази година около 30 милиарда гривни са отделени за укрепване. На териториите в източната част на Донецка област, където се намира Авдиевка, „ще бъде отделено максимално внимание“, заяви президентът Владимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември. Той отбеляза „необходимостта от засилване и ускоряване на изграждане на съоръжения." Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, който анализира сателитни изображения и съдържание в социалните медии от бойното поле, каза, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски. Извън Авдиевка „се подготвят нови позиции, но те все още не са особено страхотна отбранителна линия“ и не са сравними по мащаб с руските укрепления на юг.

Украинските власти казаха, че няма достатъчно хора, способни да извършват строителни работи. В средата на януари местните власти в западната област Ивано-Франковск заявиха, че търсят 300 работници, готови да помогнат за изграждането на укрепления в района на Донецк. "Нямаме достатъчно инженерни единици. И дори тези единици, които имаме, нямат оборудване", каза Грабски.

Русия имаше много повече оборудване, материали и опитен персонал при изграждането на своите отбранителни линии. През последните дни няколко украински журналисти осъдиха липсата на силни отбранителни линии извън Авдиевка в рядка публична критика към военните. Забавянето на изграждането на укрепления означава, че украинските войски сега може да бъдат оставени да укрепват своите отбранителни линии, докато са под обстрел от руската армия, което прави задачата по-трудна. Грабски отбеляза, че сега Русия пречи на украинските войски да укрепят отбраната си, като ги бомбардира безмилостно, включително с контролирани авиационни бомби, които могат да пробият дори добре подготвени укрепления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гагаузия също иска да стане част от русия ,както приднестовието иска . Евгения Гуцул беше в Москва с искането
65
24
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 2 месеца
Искам руснаците да окупират цяла Украйна....за да видят нов Афганистан. Преди време путин каза...цитат....за качеството на едно управление се съди по това как живеят неговите граждани.....Въпрос....след 2014г. и особено след 2022 г. По добре ли живеят руснаците..... нека. Всеки сам да си отговори....
64
3
 
9
 
! Отговори
бай Гоце преди 2 месеца
да де, ама нека укронациститите си строят каквито си щат отбранителни линии...двойни, петорни и десеторни...Важното е, че това го правят пееки "и все по-далече, и все по-назад".... и т.н....:)
63
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КИМ ЧЕН ПУТИН: Безспорно за Русия е по-добре Тръмп да спечели, но и Байдън да е, пак няма да се промени съществено ситуацията. Руснаците ще гонят своите цели който и да е президент на САЩ. И имат силите и потенциала да ги постигнат, което е по-важното. Войната прави Русия по-силна. Икономиката й вече е от друг тип - военновременна. Олигарсите са почти неутрализирани. Вътрешната съпротива е смазана. Създава се нова идеология. Русия няма как да загуби тая война.
62
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свърши се вече. Руснаците тръгнаха напред и няма да има спиране поне до Днепър.
61
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците са потомци на ловци. Ще изловят всичко, за което са тръгнали и имат ум, техника и ресурс. Тпва не са ви африкански племена с препаски или арабелли с чаршафи на главата и камили. Това е най- голямата държава на света и за да я имат, знаят как да завземат и задържат територии. После пак може да си отремонтират старата лада с тел и да се потъркалят пияни под масата, но отидете и се опитайте да им влезеъе в хралупата и ще разберете с кого сте се захванали
60
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как е кръвното джендърчета, скача ли,а? Ако трябва да помагаме с хапчета нещо, да видите че сме ларж?
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 60.Е как да кажат като 15 самолета има само в мокрите сънища на тротинетките?
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия така или иначе ще постигнем целите си.С цената на милионите животи(имам в предвид и на западните такива след иползването и на ядрени оръжия)ще"изгради"демилитаризирана зона на Западните си подстъпи достатъчно широка и силно укрипена.И няма съмнение,че ще го стори,ако ще да води100 г. операцийята.Да Ви припомня само един"абзац"от реч:-"Защо им е на Русия,Свят без нея".
57
12
 
4
 
! Отговори
Ручки войн преди 2 месеца
Напредвам лека полека. Първо ще ударя една водка.
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи руснаците побеждават малко,а хохлите бЕгат много. Нещо като малко бременна жена. Муахахахахаааааа....
55
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не казвате за 15 свалени самолета. Скоро Раша ще лети с балон. По море с водно колело.
54
12
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 2 месеца
Заради гадните евроатлантици пия по една торба с хапчета
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
звучи като "малко бременна"...
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Мощна отбранителна линия' се гради дълго време. Тази линия, която в момента се разпада, беше градена с години, с помощ от вън. Няма как да построят втора такава в обозримо бъдеще. Освен това няма и хора.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
звучи като "малко бременна"...
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как т63 села за седмица? Не може така,та наркосите за месеци контранаступ и то планиран от НАТО взеха по малко. Муахахахахаааааа........
49
3
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Ами да бяха подписали мир в Истанбул, а не да слушат англичаните !
48
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мачкай Бате Владко!
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ъ Ами какво да очакваме от зеления пъпеш след комичното му изказване на което целия свят се смя че са дали 31 000 жертви за 2 години.