Макрон призовава съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Според него Русия е станала неудържима
5 мар 2024 20:44, Елка Василева
307
Макрон призовава съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова в Прага съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливци" пред лицето на една "станала неудържима" Русия, като изглежда направи връзка със спорните си коментари относно възможността за изпращане на западни войски в раздираната от война страна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Със сигурност в нашата Европа настъпва момент, в който не трябва да бъдем страхливци", заяви френският президент в началото на посещението си в Чехия. "Не искаме никога да виждаме драмите, които ни очакват", предупреди той, говорейки пред френската общност в Прага.

Макрон говори за "сили, които са станали неудържими", които "разширяват заплахите всеки ден, атакувайки ни все по-силно". "Трябва да бъдем на висотата на предизвикателствата на историята и на смелостта, която тя предполага", отбеляза той.

Посещението на Макрон в Чехия има за цел да демонстрира "особеното му внимание" към Централна Европа, обясниха от обкръжението му пред медиите.

В момент, когато изглежда все по-заинтересован да утвърди лидерството си в подкрепа на Киев и в сблъсъка с Русия, френският президент ще се срещне с чешкия си колега Петър Павел, когото прие в Париж през декември. Освен това Макрон и чешкият премиер Петър Фиала ще подпишат план за действие за двустранното стратегическо партньорство за периода 2024-2028 г. В него "въпросите на отбраната ще бъдат ключови" в настоящия контекст на война, каза френският лидер.

Макрон срещна отпор от страна на много западни съюзници, след като на конференция за Украйна в Париж на 26 февруари открито дискутира идеята за изпращане на западни войски в Украйна, припомня Ройтерс.

На конференцията в Елисейския дворец той предизвика смут сред съюзниците на Киев, като допусна, че е нужна "стратегическа двусмисленост", за да се покаже на руския президент Владимир Путин, че ще бъде направено всичко възможно да му се попречи да "спечели тази война", отбелязва АФП.

След това Макрон обясни, че изпращането на западни войски в Украйна не може да бъде "изключено" в бъдеще, въпреки че призна, че в момента няма "консенсус" по този въпрос. След това френското правителство уточни, че това ще бъдат небойни мисии.

Лидерите на САЩ, Германия и огромното мнозинство от останалите съюзници от НАТО един след друг се дистанцираха от забележките на френския президент и увериха, че не става въпрос за изпращане на войници в Украйна Това обаче остави впечатление за разделение в западния лагер.

На свой ред Владимир Путин предупреди за "реална заплаха" от ядрена война в случай на ескалация.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Апетита иде с яденето. Колкото повече пари губи в Украйна макрон, толкова по-близо сме до 3та световна война.
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС може да направи цяла армия, да отидат доброволци всички от Европарламента и правителствата, така ще увлекат масите с чара си, че като се юрнат от цяла Европа, рашките ще се подмокрят.:))
152
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон скача щото Русия дърпа всички диаманти. Влиянието на Русия се засилва в ЮАР. Франция губи злато и диаманти. Макрон иска да направи курбан европейците заради лични интереси. Мултимилионерите във Франция го държат на къса каишка. Той е кукла на конци.
151
0
 
8
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
НАТО дори сдобило се със руски тип войници (кавито са украинците) ПАК не могат да бият руснаците!
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
200-300 Хил франсета ще дойдат добре за украинската криза. Ако Франция е вложила много пари за свободата на Украйна, требва да прати и франсета.
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От къде знаете, че живее с баба си? Живее с дядо си. Жена му е с два пола. Нагоре е баба, надолу е дядо. Гугъл попитайте и ще се уверите!
148
0
 
1
 
! Отговори
Да не завършиш преди 2 месеца
в някой ров както си почнал! Или поточно в Камчия?
147
0
 
5
 
! Отговори
Напалеончо преди 2 месеца
иска отново да го суровакат!
146
5
 
2
 
! Отговори
Да започнем преди 2 месеца
от България...и по точна от Камчия. Ако изгорят няколко апартамента на руснаци, то те биха разбрали "намека".
145
9
 
0
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
Здрейте пичуе! Как сте? Добре ли сте? Хайде да ходим се бием и да воюваме за една героична малка страна която мирно и тихо си седеше и нищо не правеше когато изведнъж без абсолютно никакъв повод и без абсолютно никаква причина беше вероломно нападната от една 28 пъти по-голяма зла страна, а?
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да взима бабата и на фронта като истински пълководец.:))
143
1
 
5
 
! Отговори
газ и не требе преди 2 месеца
Цената на газта падна на нива от преди кризата 2021г. но европейската икономика не потреблява газ, цената продължава да пада и може да стигне нула. Никой не купува газ. Индустрията на ЕС поради някаква странна причина не купува евтина газ да се развива.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Heмa raз...
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сны (4K, комедия, реж. К. Шахназаров, А. Бородянский, 1993 г.) - Dreams (HD) with subtitles - Руските либерали които съветват западните политици още живеят в този филм.
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наполеон имаше най-мощната армия в Европа и в Света. Докато Русия не я разби. А днес ЕС няма никаква армия.
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ столетия наред бяха морска крепост, никога не са воювали на своя територия, практически беше невъзможно някой да ги напада по вода с кораби. Вместо да харчат за отбрана, те харчиха военни средства да водят войни по целия свят. Но това вече не е така, днес в сравнение с военната мощ и военните технологии на Русия, САЩ вече не са остров крепост, ами малко островче, което може за часове да се превърне в пепел, независимо с каква военна мощ разполага, ако ще и с милиарди ядрени ракети да разполага.
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
EС няма армия.
137
9
 
0
 
! Отговори
Единствения пич преди 2 месеца
В целия Европейски съюз . Какво се свиват всички други бе ?
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ялaй бaбa, ялa ялa...
135
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ловец на глави за малко е изтървал путин! Гепил го е за косата, ама дребния се е отскубнал и бегал, а на ловеца са му останали в ръката само няколко косъма от темето! След този гаф, другия път ще го гепи за въшкapника!