Вносът на оръжия в Европа се е удвоил през последните 5 години

Делът на Украйна от общия внос на военно оборудване е 23%
Обновена: 11 мар 2024 07:49 | 11 мар 2024 07:49, Елка Василева
11
Вносът на оръжия в Европа се е удвоил през последните 5 години
Снимка: архив, БГНЕС

Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно през последните пет години, което до голяма степен се дължи на войната в Украйна, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), предаде ДПА.

В доклад на СИПРИ се посочва, че между 2019 г. и 2023 г. вносът на оръжия от европейските държави се е увеличил с 94%  в сравнение с периода от 2014 до 2018 година.  

Данните на базирания в Швеция мозъчен тръст се отнасят до обема на оръжейните доставки, а не до финансовата им стойност. Тъй като обемът може да се колебае значително от година на година в зависимост от поръчките, институтът се фокусира върху петгодишни периоди, а не върху отделни години.  

Най-големият вносител на оръжия в Европа е Украйна, чиито дял възлиза на 23% от общия внос на военно оборудване на континента.  През 2023 година тя е и най-големият вносител на оръжия в целия свят. За петгодишния период обаче Украйна се нарежда на четвърто място в света след Индия, Саудитска Арабия и Катар.

Двете държави, изнесли най-много оръжия за Украйна, са САЩ и Германия, като техният дял възлиза съответно на 69% и 30%.

Общият обем на износа на оръжия от Германия обаче е намалял с 14% през последните пет години.

За първи път от десетилетия насам Русия вече не е един от двата най-големи световни износителя на оръжия. Докато САЩ са увеличили износа си със 17%, покривайки 42% от световния пазар, доставките от Русия са намалели с 53%. Пред Русия се нарежда Франция, която е увеличила износа си с 47 %.

Като цяло глобалният трансфер на оръжия от всички държави бележи лек спад от 3,3 %.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
3. Крилат боеприпас за 300мм Торнадо С(мерч) система Ракетата с 250кг бч така и така има обсег 120км а като се сложат и крила... Макар че САЩ измислиха първи подобна система за ХИМАРС.
9
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 8 ПВО на Ъкрайна е в меко казано катастрофално положение. Основен проблем липса на боеприпаси. Вторичен проблем липса на изправни комплекси както ех СССР така и западни. Освен това но бойното поле се появиха 3 РФ технологии които ЛЕЛЕ *** МАЛЕ 1. Бомби с УМПК(40-60км обсег) изключват от ПВО уравнението всичко по-малко от С-300, СТАМПТ-С и Патриот Но общо от споменатите системи да има 5-6 изправни и боеготови. 2. Модулна бомба/ракета състои се от две части задната вместо взрив двигател
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лельо ***, ти си жена и не ги разбираш много тези работи, но все пак преди да обработиш дадена публикация, си направи литературна справка по конкретната тема. Там щеше да прочетеш, че Русия произвежда дневно по 10 хил. снаряди, а вносът за Украйна и собственото производство осигуряват по 2 хил.снаряда дневно, т.е. 5 пъти по-малко. Ако не са ракетите за ПВО Patriot, които често свалят руските самолети и не са РС Хаймърс (Himars), както и големият брой дронове, Украйна ще загине.Но вносът от САЩ
7
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Защо РФ Закупува снаряди от СКорея и вероятно от Китай и Индия? Когато се произведе един боеприпас му се насрочва срок на годност примерно 20 години. След това се прави контролна произволна тестова стрелба. Назначава се втори срок 10г след това Гаранция Франция Е Ако Кимчо продаде всичките 20+ години снаряди на РФ и то на конкурентна цена няма след някоя и друга година да започва Утилизация - или мащабни стрелби или механично унищожаване и за двете са нужни средства... Също средства за попълване
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СNN съобщава (виж днешния брой на в-к Труд), че Русия произвежда дневно по 10 хил. снаряди и закупува от Северна Корея тежкокалибрени снаряди.САЩ и Европа продават на Украйна 2 хил.снаряди дневно, а България произвежда снаряди, колкото цяла Европа. Може ли при това съотношение на артилерийския огън Украйна да противостои на Русия? Надеждата е в ракети Himars, Patriot и високоточните USA гаубици, но те са американски, а президент Байдън среща упоритата съпротива на Камарата на представителите.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер! В България имаме нужда от повече оръжие, за да се справяме с мутри и корумпирани магистрати!
4
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Русия си изнася оръжията за Украйна, хаха. Всичко се утилизира там.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А износа? Упетил!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toва е добре! Все повече хор аще има оръжие!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали само Русия произвеждаше оръжия понеже е лоша ?