От Ватикана: Руската агресия да спре, за да има мир в Украйна

Папата искал да създаде условия за дипломатическо решение
12 мар 2024 14:44, Елка Василева
68
От Ватикана: Руската агресия да спре, за да има мир в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Първото и най-важно условие за преговори за прекратяване войната в Украйна е Русия да преустанови агресията си, заяви в интервю за италиански вестник човек номер две в йерархията на Ватикана след папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Кардинал Пиетро Паролин, държавният секретар (външният министър - бел. ред.) на Ватикана, каза пред ежедневника "Кориере дела сера", че Светият престол настоява за спиране на огъня, "като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите".

Още по темата
Вчера украинското Външно министерство извика папския нунций (посланика на Ватикана в Киев - бел. ред.), за да изрази "разочарованието си" от изказването на папа Франциск, че Украйна трябва "да покаже куража да развее бялото знаме" и да започне преговори с Русия за край на продължаващата вече две години война.

Изказването на главата на Римокатолическата църква, което беше част от интервю, взето миналия месец, но излъчено едва в събота, предизвика разнопосочни реакции от страна на НАТО и Москва.

Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е "напълно разбираем", а ръководителят на Алианса каза, че сега не е времето да се говори за капитулация.

В опит да успокои обстановката и да разясни думите на Франциск Паролин посочи, че папата е искал "да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир".

По думите на кардинала е "очевидно", че за тази цел двете страни трябва да седнат на масата на преговорите, а първото и най-важно обстоятелство, за да се случи това, е "да бъде сложен край на агресията".

След това, давайки ясно да се разбере, че под агресор има предвид Русия, Паролин заяви, че "отприщената срещу Украйна война не е резултат от някакво природно бедствие", а от конкретни човешки решения.

"Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има възможност, но и отговорност да направи стъпки за прекратяването ѝ и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение", каза той, цитиран от вестника.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Ваню преди 1 месец
Алоооо ватиканецо лицемерен, я помисли пак! Що не кажеш нещо за ужаса и смъртта пречинени от жителите на светия Израил. Всичките сте изчадия адови, всиките.
64
0
 
2
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
ха,ха,ха!Вчера Украйна била победена,днес Русия!За да сложиш оръжие без договор значи,че си победен.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цъкльо, имаш още много да учиш.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вината е прехвърлена на руско-украинското недоразумение защо се избиват взаимно или защо избиват православни християни щото Бандера с когото се оправдават името му значи знаме/бандера роха-червено знаме/ от революционните песни,а баща му бил свещеник сигурно от католическата църква и самия С.Бандера е наверно бил католик,но заради него се бият правослвните вярващи украинци и руснаци под нареждането на левите и по левите комунистите от Коминтерна щом все се хвърлят с/у другите играещи фаш,нац,др.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кардиналите поправиха папата!
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснетата ще се изтеглят стратегически, ако укрите обещаят да не ги изпращат до Москва!
59
2
 
1
 
! Отговори
От Ватикана преди 1 месец
В*и*а*г*р*а имали още?
58
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55 Не е толкова лесно щото едното го има а другото го няма. Който иска мир в Украйна да отива пред руското посолство с плакати "Ушaнки вън от Украйна"
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53. А международно признати граници на Украйна няма. Ти не знаеш ли?
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що така бе, тъкмо си помислих че папа Франциск е русофил та дрънка и заместника му преряза крилете на българското русофилство.
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спре ли американската агресия, ще спре и руската. Толкова е просто!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кардиналът противоречи на папата.
53
6
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 1 месец
Ще бъде двустранно ако путерастините се изтеглят извън международно признатите граници на Украйна. Войната ще спре в същата минута. Но това ще стане по трудния начин, след като кремъслкия rовньо разбере че е низш и не може да си мери пишypката с питона на запада.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как си представя едностранно спиране на огъня?
51
3
 
2
 
! Отговори
Фортунатов преди 1 месец
Папата да излезе на фронтовата линия, да си вдигне и размаха фустана и войната ще спре.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Филмът не бил шведски и сексуален, а съветски и социален
49
3
 
6
 
! Отговори
Президент США... преди 1 месец
-Ало, папата ли е ?-Да, кажете-Аз съм президента на САЩ. Онзи ден си приказвал някакви глупости, с които си засегнал интересите на САЩ в Украйна. Давам ти 48 часа да се поправиш!Папата: - Добре, но не разбирам какви са интересите на САЩ в Украйна?!Президент САЩ: - За да продължите да бъдете папа, Ви съветвам да продължите да не разбирате. Хубав ден!
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия от Ватикана наистина има нещо сбъркано в тях. Не случайно се плющят едни други. :))). Оня ден папата Франциск казва, че Украйна трябва да развее бялото знаме за да има мир, а заради тези му дими наркомана откачи, тоя пък подгласникът му казва, че Русия трябва да спре агресията. Няма такива сбърканяци, честно. Муахахахааа...
47
4
 
9
 
! Отговори
Мефистофел преди 1 месец
Папи вчера каза друго!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папата каквото имаше да казва го каза,Украйна няма шансове на бойното поле,единственият изход са преговори които да спрат огромният брой жертви,сега някой се мъчи да изопачава словата на светият отец и да демагогства!